Baru-baru ini rakyat Malaysia digemparkan dengan berita sedih seorang bayi sembilan bulan didapati meninggal dunia kerana bapanya tertinggal di dalam kereta. Bayi tersebut berada di dalam kereta selama empat jam sebelum bapanya tersedar akan hal tersebut.

Seorang ibu, Nadia Arluna, telah berkongsi tentang sebuah aplikasi yang boleh membantu untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku:

IKLAN
Gambar Hiasan

Takziah kpd famli anak kecil yg meninggal smlm krn tertinggal d dalam kereta.. Sedih bile ade sad news bkaitan budak2 kecil ni.. Dan lagi sedih bile ade yg ckp klau xpakai carseat mesti xjadi mcm ni.. Carseat lagi d persalahkn😢😢

Bagi pengguna WAZE, perasan x dlm tu ade function utk Child Reminder? Function itu adalah utk mengingatkn kite bile kite arrived kt satu2 tempat, Child Reminder tu akn pop-out keluar (Rujuk gambar kanan). Dan Child reminder function ni bole d setting dlm waze (Rujuk video d bawah)

Artikel Menarik: [Saat Anak Mengalir Air Mata, Jangan Dibiarkan Dia Menunduk. Tenung Matangnya & Pujuklah]

IKLAN

Sorry krn hujung video tu ade iklan.. Video ni sy buat masa rilek2 scroll2 pasal carseat awal Januari haritu.. Tibe2 terfikir bile government dh implement penggunaan carseat, mesti ade parents yg terlupa ade anak dalam carseat.. Lagi2 baby yg perlu d letakkn d belakang.. Possibility utk tertinggal dlm keadaan kelam kabut tu ada sbb baby ni bile masuk carseat kebiasaan nye tertidur.. Parents mmg bole terlupa ade anak d blkg.. I nk post dr awal jan haritu mase blum ade kes lagi.. Tp husband ckp xpayah la.. Mane ade org nk trtinggal anak dlm kereta.. I pun krik2 la trus simpan video ni.. Bile jd kes smlm, I mmg perlu pos video ni.. Memandangkn ramai yg gune apps Waze.. Jd maaf ye iklan hujung tu.. Mcm xsesuai bile dh ade kes kematian mcm ni.. Nk edit balik xdone dah.. Xpayah tengok la iklan tu.. 😓😓

Artikel Menarik: [Tenangkan Bayi Menangis Malam Tanpa Sebab, Baca Surah Ini & Hembus Di Ubun-Ubun]

Function Child Reminder ni mmg berguna sgt.. Ada anak kecik memang xlari dr klam kabut dan terlupa.. Cuma kelemahan de kalau xbukak apps Waze tu, xfunction la Child Reminder ni.. Tp utk pengguna Waze dan yg ade ank kecil, sy sarankn la utk on kn Setting ni krn mmg sangat membantu..

Sama2 la kite mencegah dr berlaku.. Yg dah berlaku tu harap kuatkn semangat .. Bende mcm ni xde parents pun nk ia nya terjadi.. Kite ni yg masih xhadapi bende mcm ni, jgn la salahkn penggunaan carseat.. Cube study pasal carseat tu.. U akan jumpe something yg mmg carseat ni perlu utk protect ank sewaktu dlm kenderaan..

Ini adalah satu satu alternatif yang boleh dicuba oleh ibu bapa terutamanya jika memandu sendiri tanpa teman. Semoga perkongsian dari ibu ini sedikit sebanyak dapat membantu kita semua.

Tonton video untuk cara menggunakan reminder ini:

Posted by Nadia Arluna on Monday, February 17, 2020