Rupanya, TAK BOLEH nasihat anak yang tengah mengamuk! Sebab, bila kita nasihatkan anak yang tengah dikuasai emosi (marah/ sedih/ kecewa), kita sebenarnya buat kerja sia-sia.

Bagilah motivasi bagus macam mana pun, bawaklah pakar motivator paling berpengaruh pun depan hidung anak, cakaplah elok macam mana sekalipun. Nasihat tu akan jadi sia-sia.

Sebab apa? Sebab OTAK RASIONAL anak SHUT DOWN masa mereka tengah mengamuk. Anak tengah dikawal oleh emosi. Tengah tak sedar diri. Yang bekerja waktu tu hanya OTAK EMOSI.

Walaupun benda yang diamukkan tu, sekecil-kecil hal. Hanya sebab lego dia buat tadi tercabut satu atau kartun yang dia tengah tengok tiba-tiba habis. It’s normal parents! Jadi jangan rasa down.

Lebih-lebih lagi untuk anak 1.5-3 tahun. Fasa ni, otak emosi mereka lagilah berkembang pesat. Dalam masa yang sama, otak rasional belum terbentuk lagi.

Nak belajar pujuk anak, kena kenali 3 fungsi bahagian otak manusia.

1) Otak primitif : bahagian yang kawal refleks
2) Otak emosi : bahagian bekerja kuat waktu anak tengah emo
3) Otak rasional : bahagian untuk berfikir secara logik dan mampu terima nasihat.

IKLAN

Jadi, apa yang kita boleh buat adalah, bantu anak ON otak rasional dia. (Kalau dalam gambar, yang warna hijau tu)

Bagaimana nak bantu anak connectkan otak rasional waktu otak emosi sedang bekerja kuat?

JANGAN!
1) Perkecilkan perasaan anak.
“Benda kecik macam ni pun mak mengamuk!”

Small things for us. But, big issues to them. Ia melukakan anak, malah tak buat dia berhenti nangis pun.

IKLAN

2) Sogok anak gajet.
Anak yang disogok gajet untuk elak mengamuk menghadapi risiko perkemvangan emosi yang tidak matang.

Takut-takut, sepatutnya umur 5 tahun anak dah boleh kawal emosi. Tapi bila biasa disogok gajet, 5 tahun masih mengamuk macam budak 2 tahun.

3) Jangan marah atau pukul anak yang tengah emosi ni. Ia akan memberi kesan yang lebih teruk di kemudian hari. Kenapa?

Bila kita lagi marahkan anak yang tengah emosi, atau pukul mereka, OTAK PRIMITIF (Biru) tu yang akan take over.

Otak tu akan bertindak memberi respon Fight-Flight-Freeze.
Fight : melawan / membesar jadi baran
Flight : Melarikan diri / membesar jadi suka menipu
Freeze : Kaku / membesar jadi pendiam

IKLAN

Malah, bila kita marah anak tu, akan kita ibarat suruh ketam berjalan lurus. Suruh anak kawal emosi, kita sendiri yang gagal kawal emosi sendiri. Apelah..

Pastikan emosi kita pun tenang bila nak tenangkan anak. Kalau tak tenang, isolate dulu diri. Tanyakan diri, ‘Aku nak anak aku belajar kawal emosi, atau jadi dewasa pemarah jugak?’

Semoga kita mampu jadi ibu ayah yang MENDIDIK tanpa perlu memekik.

Kredit: Wawa Shauqi (Parenting Influencer)

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparent)