Dilahirkan secara sihat pada 14 November 2019 dengan berat 3.6 kilogram dan seorang bayi yang aktif serta cepat perkembangannya, siapa sangka takdir Allah lebih dari segalanya apabila Nur Arriana Sofea atau panggilan manjanya Sofea kini hanya terlantar.

Hidup Sofea berubah 100 peratus apabila kejadian yang menimpanya pada bulan Julai tahun lalu apabila terjatuh dari tangga.

Bercerita lanjut mengenai keadaan Sofea, ibunya Puan Dhia menjelaskan Sofea adalah anak angkat yang diambil sejak lahir dan anak susuannya. Walaupun bukan darah daging, kasih sayang pada Sofea sama seperti anak kandung. Tidak sedikit beza pun namun takdir ini benar-benar buatkan hati rasa sedih dan sangat berharap Sofea kembali sihat dengan izin Allah.

“Sofea Kuat, Apa Pun Terjadi Mommy Akan Jaga”. Koma 21 Hari Selepas Terjatuh Tangga 

Anak yang ceria

Sofea pada asalnya adalah anak yang sangat ceria dan sentiasa tersenyum. Dia sangat sihat dan kuat makan malah perkembangan pembesaran pun cepat berbanding bayi lain. Pada umur 6 bulan dia sudah boleh duduk, pada umur 7 bulan pula sudah boleh merangkak dan berdiri dengan memegang perabot.

Seperti bayi lain, apabila sudah boleh merangkak dia suka bermain tangga dan kami selalu mengambil langkah berhati-hati dan berjaga-jaga supaya tidak terjadi apa-apa yang tidak diingini. Pagar penghalang di tangga dan pintu bilik tingkat atas sedia terpasang.

“Sofea Kuat, Apa Pun Terjadi Mommy Akan Jaga”. Koma 21 Hari Selepas Terjatuh Tangga 
Sofea (dua dari kanan) bersama abang dan kakak

Sofea jatuh 12 anak tangga

Walaubagaimanapun, ALLAH SWT lebih mengetahui sebab asbabnya terjadinya kemalangan ini. Pada pagi Jumaat 17/7/2020 yang penuh berkah, saya telah membuat ujian air kencing untuk periksa mengandung kerana sudah mula berasa mual dan haid sudah lewat.

Alhamdulillah ujian tersebut positif dan kami berasa sangat gembira kerana akan dapat anak lagi. Tetapi, tidak sempat puas kami gembira dengan berita itu, pada sebelah petang, hari itu bertukar menjadi duka.

Setelah Sofea dimandikan petang itu, saya meletakkan dia di dalam cots baby di bilik tidur utama, berikan dia susu botol, dan tutup pagar bilik. Manakala saya pergi ke bilik sebelah untuk mengemas bilik dan membuat perniagaan online ARRIANA SERUM saya. Sedang saya melakukan kerja, tiba-tiba saya terdengar benda jatuh dari tangga, saya terus keluar dari bilik, dan dapati, Sofea terjatuh 12 anak tangga dan terlantar tidak bergerak.

Saya cemas, bagaimana dia boleh terkeluar? Sekilas pandang, saya nampak anak sulung saya berumur 6 tahun, sedang tidur di tilam bilik tidur utama, anak kedua berumur 5 tahun tidur di kerusi di tingkat bawah, anak ketiga berumur 2 tahun berada di tengah-tengah tangga dengan permainannya dan paling terkejutnya pagar penghalang di bilik tidur utama terbuka luas!

“Sofea Kuat, Apa Pun Terjadi Mommy Akan Jaga”. Koma 21 Hari Selepas Terjatuh Tangga 

Buat CPR untuk sedarkan Sofea 

Saya terus mengambil Sofea, apabila saya angkat dia yang terlantar tidak bergerak, seluruh badannya kejang beberapa saat dan kemudian jadi lemah lembik seperti tidak bernyawa. Saya teringat tentang CPR dan memulakan tekanan dada kepada dia untuk sedarkan dia kembali. Dan terus menghubungi suami saya yang merupakan seorang doktor di jabatan kecemasan. Suami saya segera datang ke rumah bersama ambulan hospital.

IKLAN

Suami saya kata kepada saya, apabila dia ambil Sofea, sofea masih panas dan merah, tetapi tidak bernafas, oleh itu dia sambung melakukan CPR sehingga tiba di hospital yang hanya 5 minit perjalanan dari rumah kami.

Ada pendarahan dalam kepala

Tiba di zon merah lebih kurang hampir pukul 6 petang, pasukan kecemasan Hospital USM sudah dalam keadaan bersedia menerima Sofea, dan rawatan diberikan segera apabila Sofea sampai. Alhamdulillah nadi dan pernafasan Sofea kembali ada, tetapi masih tidak sedarkan diri dan berlaku sawan beberapa kali menyebabkan pasukan kecemasan Hospital USM memasukkan tiub pernafasan dan mengawal pernafasan Sofea menggunakan mesin. Hasil siasatan mendapati terdapat pendarahan yang besar di dalam kepala Sofea yang memerlukan pembedahan segera.

Doktor bedah otak, bius, dan kanak-kanak semuanya dirujuk segera. Dan tepat pukul 12 pagi 18/07/2020 Sofea masuk dewan bedah untuk melakukan pembedahan otak untuk membuang tempurung kepala kanan dan darah beku di dalamnya. 4 jam lebih kami menunggu di luar dewan bedah. Alhamdulillah pembedahan berjalan lancar, namun keadaan Sofea ketika itu masih belum stabil dan perlu dimasukkan di ICU neuro.

“Sofea Kuat, Apa Pun Terjadi Mommy Akan Jaga”. Koma 21 Hari Selepas Terjatuh Tangga 

Koma 21 hari

21 hari anak kami koma, pada hari ke 22 dia mula sedarkan diri, tetapi dia tidak lagi seperti dahulu, kelihatan anggota badan sebelah kiri semuanya lemah, dari kepala hingga kaki, dan hanya boleh memandang ke sebelah kanan.

Keadaannya seperti orang stroke, semua bahagian belah kiri lemah kerana kecederaan di otak sebelah kanan. Pernafasannya masih bergantung kepada mesin ventilator menyebabkan dia terpaksa dipasangkan Tracheostomy (lubang pernafasan di leher) untuk mengelakkan komplikasi yang lebih buruk. Sebulan lebih Sofea di ICU, dan kemudian duduk di wad sebulan setengah.

“Sofea Kuat, Apa Pun Terjadi Mommy Akan Jaga”. Koma 21 Hari Selepas Terjatuh Tangga 
Sofea bersama daddynya ketika menerima rawatan di hospital

Awalnya tak dapat terima kenyataan keadaan Sofea

IKLAN

Melihat keadaan Sofea, emosi saya sering terganggu, saya sering menangis dan tidak dapat menerima kenyataan mengapa terjadi seperti ini ke atas Sofea. Dengan keadaan keletihan mengandung, saya kena menghadapi keadaan ini, menjaganya siang hari di hospital bergilir dengan suami saya yang menjaganya di malam hari.

Hampir-hampir suami saya menangguhkan pengajiannya dalam kepakaran kecemasan di Hospital USM yang akan menghadapi peperiksaan pada bulan Oktober dan November. Tetapi saya pujuk dia untuk teruskan dan kita hadapi bersama semua ini. Alhamdulillah ibu mertua saya, Siti Saharah Binti Satari dan adik ipar saya Siti Salimah Binti Abu Hasan, datang dari Kuala Lumpur untuk membantu kami menjaga Sofea dan anak-anak kami yang lain, serta memberi ruang belajar dan galakan kepada suami saya yang akan menghadapi peperiksaan.

Tunjukkan perkembangan positif

Alhamdulillah kini, Sofea sedikit sebanyak menunjukkan perkembangan positif. Masalah perut kembung yang menyebabkan dia tidak boleh tidur di malam hari sudah berkurangan, tangan dan kaki kiri sudah ada pergerakan, pandangan matanya sudah boleh ke kiri, kepalanya juga sudah boleh menoleh ke kiri. Dia juga sedikit-sebanyak sudah mula cuba mengawal kepalanya.

Alhamdulillah suami saya lulus peperiksaan Master dia pada bulan November yang lalu. Dan kini kami meneruskan semua temujanji hospital kami di hospital SASMEC, tempat kerja baru suami saya. Temujanji dengan fisioterapi dan rawatan cara kerja 2 minggu sekali, temujanji doctor Pediatrik, Neurosurgeri, ENT, Opthalmology dan rehabilitasi semuanya di Hospital SASMEC.

“Sofea Kuat, Apa Pun Terjadi Mommy Akan Jaga”. Koma 21 Hari Selepas Terjatuh Tangga 

Dikategori sebagai Cerebral Palsy

Sofea kini dikatakan sebagai Cerebral Palsy disebabkan kecederaan otak yang dia alami. Sangat memerlukan rawatan fisioterapi dan rawatan cara kerja yang kerap untuk membantu mengembalikan kebolehan fizikal sofea. Sekiranya tidak dijaga dengan baik, otot-otonya akan mengeras dan dia akan kekal lumpuh. Sekerap yang mungkin, saya juga membuat rawatan tersebut dirumah seperti yang diajarkan.

IKLAN

Sofea kini memerlukan penjagaan yang sangat rapi kerana keadaannya. Setiap 4jam saya akan berikan susu melalui tiub minum yang dipasang melalui hidungnya, tukar tiub tersebut setiap 2 minggu, melakukan ‘suction’ di tracheostomy sekiranya berkahak, mencuci tracheostomy setiap hari dan tukar tracheostomy setiap bulan, mandikan dia yang berat hampir 10kg juga bukanlah perkara yang mudah.

Semakin hari semakin sukar kerana saya semakin sarat dan sering sakit-sakit pinggang kerana mengangkat Sofea. Kos menjaga sofea juga bertambah, kerana banyak barang-barang ‘consumable’ yang perlu di beli dari luar dan tidak dibekalkan oleh hospital.

Namun alhamdulillah, ALLAH SWT mencukupkan keperluan kami dan kini kami telah pun dapat seorang pembantu rumah yang baik. Perniagaan saya pula? Terpaksa saya perlahankan buat masa ini, kerana ingin fokus kepada penjagaan Sofea. InsyaALLAH mesti ada hikmahnya di kemudian hari atas segala cabaran ini.

“Sofea Kuat, Apa Pun Terjadi Mommy Akan Jaga”. Koma 21 Hari Selepas Terjatuh Tangga 

Doakan kesembuhan dan kekuatan untuk Sofea

Walaupun kami semua tidak pasti sama ada Sofea boleh kembali bangun, berdiri, berjalan, belajar dan berdikari suatu hari nanti, kami tetap cuba lakukan yang terbaik, dan doa yang terbaik kerana kami yakin sekiranya ALLAH SWT itu mahu sembuhkan Sofea 100%, Sofea pasti akan sembuh. Kami sangat berterima kasih kepada semua yang terlibat dengan perawatan Sofea di Hospital USM dan Hospital SASMEC, semoga ALLAH SWT membalas jasa-jasa kalian.

Belajar ilmu CPR & sokongan suami

Saranan saya kepada ibu-ibu semua, belajarlah ilmu perubatan kecemasan atau CPR, kita tidak tahu bila orang tersayang kita memerlukan bantuan itu. Dan kepada para suami dan ahli keluarga semua wanita yang mengandung, berilah sokongan dan bantuan kepada ibu-ibu mengandung, mereka sedang berjuang mengandungkan khalifah-khalifah ALLAH SWT dan bakal syahid sekiranya terkorban dalam perjuangan ini.

Bantulah mereka, berilah sokongan, ringankan beban mereka, bukan sahaja fizikal ibu mengandung ini keletihan, tetapi emosi yang terumbang-ambing akibat perubahan hormon dalam badan juga sedang kacau bilau jika ditimpa musibah.

Doakan juga proses bersalin saya dalam masa terdekat ini dipermudahkan dan selamat semuanya, kesihatan Sofea akan pulih, serta doakan keluarga kami sentiasa dirahmati oleh ALLAH SWT dan jadikan kami sekeluarga ahli-ahli syurga di akhirat nanti bersama-sama anda semua. InsyaALLAH.

Kredit: Puan Dhia

**Teringin nak dapatkan barangan anak pada harga istimewa, klik di sini untuk info lanjut.

“Sofea Kuat, Apa Pun Terjadi Mommy Akan Jaga”. Koma 21 Hari Selepas Terjatuh Tangga 

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI