Jururawat menjerit, ibu trauma bila staf pembersihan hospital mengepam mangkuk tandas yang masih mengandungi bayi yang baru dilahirkan.

Seorang kakitangan hospital di Jepun melakukan kesilapan dengan mengepam (flush) bayi yang lahir di dalam mangkuk tandas pada bulan Mac lalu.

Dalam insiden yang berlaku pada 18 Mac lalu, seorang ibu berusia 36 tahun dimasukkan ke hospital di Saitama Red Cross Hospital. Namun pada keesokan harinya, dia tiba-tiba melahirkan bayinya yang berusia 14 minggu tersebut ketika duduk di atas mangkuk tandas.

Menurut suaminya yang berusia 39 tahun yang menemani pada masa itu, ibu berkenaan telah memasuki bilik bersalin. Dia bagaimana pun ingin membuang buang air kecil dan mendapat kebenaran doktor untuk menggunakan tandas.

Sejurus selepas kejadian kelahiran bayi berkenaan dan sementara menunggu tindakan selanjutnya, ibu ini telah kembali ke bilik bersalin. Ketika inilah seorang ahli kakitangan pembersihan tersilap mengepam tandas berkenaan. Tatkala terdengar bunyi flush, pasangan itu  mendengar jeritan daripada kakitangan hospital.

BAYI SUDAH TIDAK BERNYAWA

Menurut hospital, bayi berkenaan telah  meninggal dalam kandungan apabila denyutan jantung telah berhenti empat hari sebelum kelahiran berkenaan.

Hospital tersebut telah pun memohon maaf kepada ibu bapa bayi dan keluarganya secara bertulis. Pihak hospital juga telah mengambil langkah-langkah untuk mencegah insiden yang serupa dengan menyemak semula manual untuk kakitangan pembersihan.

Sebelum kejadian ini berlaku, pasangan suami isteri ini berharap dapat menamakan bayi yang masih melahirkan dan menyimpan gambar dan cap jari sebagai kenangan.

“Isteri saya trauma setiap kali mendengar bunyi tandas dipam Saya tidak mahu kejadian seperti ini berulang lagi,” kata suami wanita berkenaan.

Sumber: The Asahi Shimbun