Si kecil mengempeng atau melekap pada payu dara adalah satu keadaan yang mencabar bagi ibu.  Sekiranya ditarik puting payu dara daripada mulutnya bayi menangis biar pun sudah yakin dia sudah pun tidur. Pakar laktasi kongsi cara menghadapinya.

Adakah ini tabiat buruk kerana keadaan ini menyukarkan ibu untuk bergerak setiap kali sesi penyusuan berlangsung? Bagi ibu yang menyusukan bayi, perkara ini perlu diperjelaskan punca & kesannya.

4 PUNCA BAYI MENGEMPENG

Pakar laktasi, Rita Rahayu Umar, menjelaskan situasi mengempeng ini bergantung pada usia anak. Biasanya bagi bayi yang berusia beberapa bulan, mereka memerlukan keselesaan daripada ibunya dan payu dara. Selain itu ia disebabkan oleh;

a)Sesetengah bayi memerlukan lebih keselesaan sewaktu menyusu berbanding yang lainnya. Ini kerana mungkin perasaannya lebih sensitif. Tiada salahnya jika bayi hanya boleh tidur lena jika menyusu terlebih dahulu.

b)Kajian menunjukkan anak yang mendapat keselesaan apabila dia menangis, cenderung untuk menjadi insan yang lebih berkeyakinan diri dan berdikari. Asasnya, jika anda memberi keselesaan kepadanya sekarang, dia akan kurang memerlukannya di masa akan datang.

c)Selama sembilan bulan dia menjadi sebahagian daripada anda dan kini baru beberapa minggu atau bulan menyesuaikan diri dengan keadaan di sekelilingnya.

IKLAN

d)Dia memerlukan momen penyusuan intim bagi mengenang perasaan selesa yang pernah dilaluinya bersama anda.

Stresnya Bila Bayi Suka Mengempeng, Bila Ditarik Puting Menangis & Mengamuk. Pakar Laktasi Beri 9 Tips

CUBA BABYWEARING

Rita mencadangkan penggunakan penggendong bayi bagi mengatasi masalah ini. “Adalah tidak biasa jika bayi terus mahu menyusu ketika sedang tidur. Untuk itu, ada beberapa perkara yang boleh anda cuba lakukan bagi mengatasi hal ini. Bergantung kepada berapa usia anak, anda mungkin boleh biarkan dia terus menyusu sambil tidur tetapi pastikan dia diletakkan di dalam sling (penggendong). Jadi, anda boleh bangun dan lakukan pekerjaan lain ketika dia tidur.”

IKLAN

PASTIKAN ANAK BETUL-BETUL TERTIDUR

Walau bagaimanapun, pastikan bayi benar-benar lena dan tidak lagi menghisap puting sebelum anda cuba mempraktikkan panduan ini. Untuk itu, anda mungkin perlu menunggu untuk beberapa ketika.

Bayi akan melakukan aksi hisapan untuk mendapatkan keselesaan (flutter atau comfort sucking) iaitu hisapan yang lembut dan perlahan-lahan. Apabila bayi baru sahaja tidur, anda dapat lihat dia mengerut mukanya, sebahagian tangan digenggam, bayi menegangkan otot badan serta muka dan kelopak matanya bergerak-gerak.

Stresnya Bila Bayi Suka Mengempeng, Bila Ditarik Puting Menangis & Mengamuk. Pakar Laktasi Beri 9 Tips

IKLAN

CABUT TIDUR NYENYAK, TANGAN KERKULAI & TIDAK MENGGENGGAM

Apabila sudah nyenyak tidur pula, anda dapat mengenal pasti dengan melihat corak pernafasannya adalah biasa, kelopak mata tidak bergerak dan anggota tubuhnya lemah; tangan terkulai, tiada lagi genggaman tangan serta ototnya lebih relaks. Oleh yang demikian, apabila bayi mula tidur nyenyak, cuba tarik puting dan jauhkan diri daripadanya secara perlahan-lahan.

SISIPKAN KELINGKING

Satu perkara yang kadang kala membantu ialah sisipkan jari kelingking di dalam mulut bayi apabila dia sudah tidur. Jadi, anda boleh keluarkan puting payu dara dari mulutnya dan biarkan bayi menghisap jari anda itu. Lama-kelamaan, barulah anda boleh mengeluarkan jari daripada mulutnya. Cara ini membantu dengan memberi sedikit tekanan pada bahagian bawah bibir bayi apabila anda melakukannya. Dengan melaksanakan panduan ini, anda boleh mengelakkan bayi daripada terjaga daripada tidur.

Stresnya Bila Bayi Suka Mengempeng, Bila Ditarik Puting Menangis & Mengamuk. Pakar Laktasi Beri 9 Tips

TRIK OBJEK YANG MEMPUNYAI BAU BADAN IBU

Meletakkan sesuatu benda betul-betul di sebelahnya yang mempunyai bau badan ibu seperti baju T atau bantal juga dapat membantu.

Ketahuilah, menyusu bukan sekadar membekalkan bayi dengan khasiat yang diperlukannya. Lebih daripada itu, payu dara anda berupaya memberikan keselesaan dan rasa selamat kepada bayi. Masa yang diperuntukkan untuk menyusu bayi adalah sangat singkat tetapi memori kasih sayang yang anda curahkan melalui penyusuan susu ibu akan berkekalan seumur hidupnya. Percayalah, bayi anda dengan sendirinya akan tidur tanpa perlu menyusu pada masa akan datang. Jadi, nikmati momen ini selagi ada.