Kenapa perlu minum air gula ketika hamil? Satu persoalan yang sering ditanya oleh setiap wanita hamil. Minum air gula bukanlah hal yang disengajakan. Hakikatnya ada beberapa sebab yang memerlukan ibu hamil untuk minum kandungan air gula ini sebaiknya. Dr Norintan Zainal Abidin daripada Hospital Columbia Asia, Seremban menjawab segala persoalan.

Diabetes atau Kencing Manis adalah penyakit yang boleh berlaku sebelum hamil, ianya juga boleh berlaku sewaktu hamil. Oleh kerana kencing manis membahayakan wanita yang hamil dan juga bayi didalam kandungan, Kementerian Kesihatan telah mengeluarkan memo supaya ibu hamil yang berisiko untuk melakukan ujian saringan untuk melakukan Gestational Diabetes Mellitus (GDM) pada 24-28 minggu kehamilan dengan ujian modified OGTT (mOGTT). mOGTT inilah yang dikenali sebagai ujian Minum Air Gula!

Memanglah tidak sedap minum air gula untuk ujian mOGTT ini, ianya dibuat dari 75g serbuk glukos yang dilarutkan dalam segelas air. Rasanya amat manis, malah perlu dihabiskan sehingga habis dalam masa 20 minit.

Bila masuk ke dalam tekak, rasa payau dan mual mula berlaku. Kadang-kala menyebabkan pesakit muntah dan ini menyebabkan ujian mOGTT terbatal dengan sendirinya. Pesakit sering mengeluh kerana mereka akan dipanggil untuk datang semula bagi ujian yang sama dalam 1 atau 2 minggu kemudian.

Penat lelah pesakit serta kakitangan kesihatan dalam menjayakan ujian minum air gula ini ada sebabnya. Di antaranya ialah:
Pertama, jumlah kes kencing manis ( Type 2 Diabetes Mellitus) di negara kita Malaysia meningkat dari 11 % ( 2006) hingga 15% ( 2011). Bagi wanita hamil pula, satu kajian menunjukkan kes gestational diabetes dalam wanita hamil juga meningkat sama hingga ke 27.9%! ( 2017, Selangor)
Kedua, kencing manis sewaktu hamil atau “Gestational diabetes” membawa risiko kepada ibu dan bayi.

Yang ketiganya, sebanyak 17 -63% wanita yang mengalami “gestational diabetes” akan terus berisiko untuk mengidap penyakit kencing manis selepas bayi dilahirkan.

Jadi siapakah wanita yang berisiko ini?

IKLAN

1. Wanita yang mempunyai BMI melebihi 27 kg/m2.
2. Wanita yang pernah mengalami gestattional diabetes.
3. Wanita yang mempunyai ibu, bapa, adik-beradik yang juga pesakit kencing manis.

4. Wanita yang pernah melahirkan bayi 4kg atau lebih.
5. Sejarah perbidanan, keguguran, kelahiran yang bermasalah.
6. Pemeriksaan air kencing didapati mempunyai glukos ( sebanyak 2 kali).
7. Masalah kandungan seperti darah tinggi, air tuban bayi yang berlebihan dan penggunaan steroids ketika hamil.

Ujian mOGTT memerlukan darah diambil dua kali. Kali pertama juga dikenali fasting blood sugar, dikatakan normal jika keputusannya kurang atau sama dengan 5.1mmol/L. Kali kedua, darah diambil dua jam selepas minum air gula ( 2-hour-post prandial), keputusannya mestilah 7.8mmol atau kurang dari itu.

Elak Diri Dari Ujian Air Gula?
Apakah yang boleh berlaku jika mereka yang berisiko “lari” dari menjalani ujian minum air gula ketika hamil? Golongan wanita sebegini mungkin mengalami penyakit kencing manis tanpa disedari.

Ketika hamil, hormon kehamilan merupakan faktor utama mengapa insulin tidak mencukupi di dalam tubuh wanita yang mengandung. Fenomena ini dikenali sebagai “insulin resistance”.

Keadaan di mana insulin tidak mencukupi mengakibatkan tahap glukos dalam darah wanita hamil ini berada ditahap tinggi. Glukos yang tinggi boleh menyebabkan masalah di dalam bayi seperti
• Keguguran
• Kelahiran pramatang
• Polyhydramnios ( Air ketuban yang banyak)
• Makrosomia ( Bayi yang besar)
• Sudden fetal death ( Kematian bayi dalam kandungan secara tiba-tiba)
• Masalah jantung dan tulang belakang di dalam bayi

Masalah bagi ibu pula adalah seperti sentiasa kerap kencing, sering lapar dan dahaga, kenaikan berat badan dan jika paras glukos dalam darah semakin tinggi, berat badan boleh menurun. Selain itu ibu juga adakan merasa penat dan tidak bertenaga, risiko kelahiran secara Caesarean section juga menghadapi risiko mengidap penyakit kencing manis di masa hadapan/di usia yang lebih tua.

Bagi mengelakkan masalah-masalah ini, pada pendapat saya, setiap wanita yang ingin hamil mestilah berusaha untuk menjaga kesihatan dari peringkat “sebelum hamil” lagi. Jalani hidup yang sihat, lakukan pemeriksaan kesihatan, pastikan tiada kencing manis, darah tinggi dan masalah tiroid misalnya.

Pastikan berat badan sesuai dengan ketinggian. Jika anda sudah sememangnya seorang pesakit kencing manis, dapatkan nasihat doktor untuk menstabilkan glukos dalam darah, menjaga pemakanan, menjalani senaman yang sesuai, berhenti dari aktiviti tidak sihat seperti merokok dan sebagainya. Doktor juga akan menasihati puan mengenai senarai ubat-ubatan yang selamat diambil ketika hamil.

Kesimpulannya, jika kita hamil di usia 25 tahun ke bawah dan tidak mempunyai risiko untuk kencing manis, kita tidak perlu untuk minum air gula ketika hamil. Bagi wanita-wanita yang lain, nampaknya pilihan yang yang bijak adalah untuk cekalkan hati dan jalani ujian mOGTT ini.


EPISOD 6 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANINA: ANAK BIJAK IQ, PEMAKANAN @ GENETIK

Pemakanan anak memainkan peranan penting bukan sahaja untuk tumbesaran malah untuk IQ anak-anak. Namun, adakah faktor genetik mempengaruhi perkembangan IQ mereka?

Saksikan Episod ke 6, Journey Bersama JoviaNina pada 30 September 2020, jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104/124.

Nak macam-macam info? Jom join telegram Pa&Ma D Parents https://t.me/pamadparents