Perginya seorang suami dan bapa dalam keadaan isteri dan anak-anak masih memerlukannya benar-benar menguji hidup keluarga kecil ini. Siapa sangka suami yang sihat dan segala urusan keluarga hanya bergantung padanya telah pergi menghadap ilahi.

Perkongsian dari Puan Natipah Abu yang aktif sebagai sukarelawan telah turun menyantuni keluarga ini yang masih mempunyai anak-anak kecil.

Untuk urusan meringankan beban keluarga ini, pasukan sukarelawan turun menyantuni ibu dan tiga orang anak yatim ini di kediaman keluarga dengan sumbangan sejumlah wang tunai sebagaimana yang kita hajatkan sebelum ini.

IKLAN

Selain wang tunai, kita juga menyampaikan sebuah baby court amanah seorang hamba Allah. Alhamdulillah terima kasih semua atas sumbangan.

Apa yang menyedihkan, ibu muda ini telah kehilangan suami akibat kemalangan jalan raya hujung Januari lalu. Motosikal yang ditunggang oleh arwah suaminya, telah bertembung dengan sebuah motosikal lain yang ditunggang oleh pelajar sekolah. Bagaimanapun, pelajar tersebut terselamat.

Ketika hayat, arwah suaminya bekerja di kedai makan di bandar dan berulang alik dengan motosikal. Namun besarnya kuasa Allah, sebaik arwah suami pergi, ibu muda ini disahkan hamil anak ketiga.

Berita ini sungguh di luar dugaannya kerana anak keduanya sudah pun di bangku sekolah. Terlalu jauh jarak penantian mereka selama ini. Sayangnya arwah pergi tanpa sempat tahu, arwah bakal menjadi ayah lagi.

Biarpun teramat sedih namun ibu muda ini menganggap ianya satu anugerah dari Allah. Bayi perempuan yang lahir itu dianggap harta terakhir yang diwarisi dari arwah sebagai pengganti arwah suami untuk dia dan anak-anak yang lain berkasih sayang kelak.

Sumber: Natipah Abu

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)