Memang tak rugi kita sebagai wanita mengumpul dan memiliki emas sendiri. Bukan hanya untuk kepuasan bahkan ia aset paling berguna dan pantas ditukarkan kepada wang disaat berlaku kecemasan.

Paling seronok dan tambah semangat bila mana suami turut sama menyokong malah turut sama berkongsi dan membeli rekaan terbaru. Makin bertambah minatlah si isteri. Walau terpaksa mengumpul sedikit demi sedikit, namun sokongan suami seperti yang dikongsikan oleh Wan Rosni ini buat rasa lebih semangat.


WANITA DAN EMAS MEMANG TAK DAPAT DIPISAHKAN.

Setuju tak dengan statement Mama ni? Kenapa Mama cakap macam tu? Sebab majoriti wanita minat emas/sekut kuning. Betul tak?

Keluar je design baru mesti ada je yang nak tambah koleksi walaupun dah ada banyakkkk. Kepada yang mampu boleh beli baru. Kepada yang tak mampu boleh jugak trade in emas lama untuk dapatkan design terbaru. So simple, semua orang boleh dapatkan emas mengikut kemampuan masing-masing.

Memang ada yang kata dia tak minat emas. Takde masalah. Raikan perbezaan. Tapi kalau tak minat pun, boleh jugak beli untuk simpanan waktu kecemasan.

IKLAN

Emas adalah aset yang paling mudah untuk dicairkan jika tiba-tiba kita perlukan duit. Bawak je ke Ar Rahnu/pajak gadai berdekatan, on the spot kita akan dapat duit. Dan kita boleh tebus balik dalam masa yang ditetapkan. So emas tu masih boleh jadi milik kita semula.

Kalau susah-susah tak mampu nak tebus balik pun, boleh je letgo untuk dilelong. Jika ada lebihan dari nilai yang dijual, kita akan dapat wang lebihan tersebut. Best kan?

Sebab tu Mama suka galakkan anak-anak Tupperware Mama kumpul emas buat koleksi masing-masing. Dapat komisyen, peruntukkan sedikit untuk tabung emas. Sampai masa boleh beli. Bermula dari kecik-kecik dulu, lama-lama pasti boleh beli yang lebih besar. Yang penting kena ada impian.

So Mama jadikan diri Mama role model kepada mereka bukan setakat dalam bisnes, tapi untuk mengumpul emas juga. Kenapa? Kerana dengan emas nilah boleh menjadi penyelamat jika kita tengah susah dan perlukan duit. Anak-anak pun follow je. Alhamdulillah.

IKLAN

Jika beli rumah memang bagus sebagai aset. Tapi bukan mudah untuk dijual. Prosesnya sangat memakan masa. Beli kereta? Ada susut nilai. Emas adalah pelaburan terbaik. Selain beli untuk pakai sendiri, boleh jugak beli untuk simpanan.

Sebab tu Papa tak pernah marah jika Mama asyik nak beli gelang baru. Malah dia galakkan lagi. Kadang-kadang dia beli sendiri senyap-senyap. Tengok-tengok bangun tidur, ada kat sebelah bantal Mama. Kadang-kadang dia pakaikan terus time Mama tidur. Bangun pagi rasa berat tangan, hahaha.

Apa-apapun jika ada emas berlebihan yang tak dipakai, jangan lupa tunaikan tanggungjawab kita, bayar zakat emas.

Okay, sekian sharing Mama di pagi Jumaat yang indah ni. Last but not least, tolong bantu Mama pilih koleksi sekut kuning di bawah untuk tambah koleksi terbaru ya!

Menarik: Tak Perlu Berahsia Soal Gaji, Suami Isteri Kongsi Sama-Sama, Makin Berkat Rumah Tangga

IKLAN

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Kredit: Wan Rosni