Pengorbanan seorang ibu sejak dari mengandung, bersalin dan membesarkan anak bukan boleh dibayar dengan wang ringgit. Sesukar mana pun seorang ibu, tapi demi anak tersayang dia sanggup buat apa saja.

Walaupun diuji dengan pelbagai ujian hanya satu yang dipinta, biar anak yang dikandung akan selamat dilahirkan biarpun diri sendiri rasa tak mampu menanggungnya. Itulah hebatnya seorang wanita bergelar ibu!

Seperti kisah ibu kepada dua cahaya mata ini, Cik Nur Ain, perkongsiannya benar-benar menggambarkan pengorbanan seorang ibu sejak tahu diri disahkan hamil sehinggalah anak selamat dilahirkan. Bermula dengan alahan biasa dan perubahan wajah, ibu ini lalui dengan semangat positif. Malah sokongan suami dan ahli keluarga buatkannya rasa dihargai.

Penangan mengandung, terus berubah wajah

Doakan saya kuat. Sebenarnya sejak mengandung malu sangat orang ajak bergambar. 8 tahun jarak nak dapat no 2 ni. Sekali mengandung muka terus berubah. Tapi tak semua orang dapat pengalaman macam ni.

Paling best pergi mana-mana rasa orang ambil berat sangat, sebab kesian. Tapi ada juga mulut-mulut tak best, cakap muka kena sumpahan laa, muka excident laa, ada yang sampai tak nak mengandung takut jadi macam ni.

Masa ni dah nak dekat bersalin

Satu je yang diharapkan, moga kulit muka kembali seperti biasa. Terima kasih suami, Zakie Ramly tak jemu puji isteri dia cantik, sikit pun tak pernah nak cakap apa-apa yang bukan-bukan. Selalu bagi semangat kalau diri ini rasa down.

Ada yang tanya selain muka, apa lagi pengalaman atau nikmat yang rasa masa mengandung. Maklumlah 8 tahun jarak dengan anak sulung, alahannya pun berbeza sangat.

Tak sangka diri ini kuat hadapi pelbagai alahan  

Mabuk mula usia 2 bulan sampai kena warded. Berat turun tak naik-naik. Cukup 3 bulan bleeding teruk sampai keluar ketulan darah (masa ni ingatkan dah tak ada rezeki baby). Pergi naik ambulance 1 pagi, kena seluk ingatkn gugur, doktor scan elok je dia dalam rahim.

IKLAN

Lepas tu balik kena bedrest 2 minggu, sampai bersalin. Suami pun memang tak bagi buat apa-apa kerja berat.

Lepas tu minum air gula, 1st muntah sebab mabuk, nurse bagi tarikh baru. Kali kedua minum alhamdulillah tak muntah, tapi tak bestnya nurse call cakap sangkut kencing manis pulak.

Murung kejap, sebab takut lekat terus lepas bersalin. Alhamdulillah aritu repeat, bebas dah tak lekat pun kencing manisnya.

Kulit muka dah jadi macam tu, rupanya kulit badan pun terbabit sekali, naik jerawat habis semua satu badan (banyak kali jauhkan diri dengan semua orang) sebab malu, down sangat-sangat. Tak boleh tersentuh sikit, sakit macam apa badan.

Lepastu sakit bahagian telinga pulak, doc Nur Haziyah Zaidi lah yang ngadap macam-macam sakit ni. Bagi ubat titis, alhamdulillah okey.

Wajah terkini selepas 4 bulan lahirkan bayi. Masih lagi follow up dengan pakar kulit

Pergi klinik 2 minggu sekali check gula sampailah nak bersalin, lepas bersalin minum air ada gula jadi pening sebab dah biasa cut sugar.

IKLAN

Nak dekat-dekat bersalin baby tak pusing-pusing haa, songsang je sampai doc decide kalau tak pusing kena pergi hospital, pakar pusingkan, nasib baik baby nak pusing bila tiba masa.

Nak bersalin lagi best, beberapa hari asyik mengeras macam nak beranak haa. Pergi hospital check jalan belum buka, rupanya false contraction. Banyak hari juga ulang alik hospital seluk lebih 10kali, last-last doktor seluk dah buka 4cm kat klinik kesihatan, gelabah nak pergi hospital sebab tak rasa sakit tapi takut terberanak kat klinik kesihatan. Hahahaa kenangan betul laa.

Ingatkan lepas bersalin dah okey, tengah pantang pula rahim tak nak kecut, jahitan renggang. Macam-macam dugaannya.

Luka dah nak okey, sakit gusi bengkak pulak. Dah kena refer pakar bedah mulut kat Hospital Kluang. Cabut gigi bongsu masa pantang. Tahap sakit gigi tu sampai alami post partum depression.

Bayi lelaki yang ambil seri mama. Puas hati dapat juga sepasang

Suami ambil cuti 44 hari jaga dalam pantang

Alhamdulillah dikelilingi orang yang baik-baik, suami yang penyayang sanggup ambil cuti 44hari jaga dalam pantang.

IKLAN

Keluarga dan keluarga mentua yang sangat ambil berat. Alhamdulillah, ini semua kenangan untuk dapat bayi lelaki, si comel Zayn.

Kredit: Cik Nur Ain

**Jom beli Najjah Tudung Isabella Set

Najjah Tudung Isabella Set

 

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa &alli diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/parents)