Apabila bayi jatuh katil, pasti anda jadi kelam-kabut, adakalanya sampai tidak tahu nak buat apa, bukan? Ini 5 langkah penjagaan yang perlu anda lakukan.

Alamak! Bayi jatuh katil

Pastinya hati seorang ibu (dan bapa) akan berasa kasihan apabila bayi terjatuh dari katil, kerusi mahupun sebarang tempat tinggi. Di Malaysia, boleh dikatakan kebanyakan bayi tidur bersama ibu bapanya. Keadaan ini berbeza dengan negara luar yang kerap mempraktikkan tidur berasingan sejak dari bayi.

Sukar Bangun Selepas Tidur, Menangis Dengan Kerap Antara Tanda Bahaya Selepas Bayi Jatuh Katil

Jadi, isu bayi jatuh katil, khususnya katil dewasa adalah perkara yang sering berlaku. Sama ada anda melihat dengan sendiri si manja terjatuh dan bergegas cuba menyelamatkan mereka, atau hanya sedar selepas dengar bunyi terjatuh, ia sudah tentu membuatkan anda rasa bersalah.

Dalam keadaan panik, persoalan paling utama akan menerjah fikiran anda, “Apa yang perlu anda lakukan?”

Bayi jatuh katil, ini 5 langkah penjagaan ibu perlu buat

Terjatuh dari katil dewasa bukan sahaja boleh menjejaskan keadaan si manja akibat hentakan ke lantai, namun wujud risiko bahaya lain. Bayi anda mungkin terjatuh ke atas barang-barang seperti timbunan pakaian atau beg plastik.

Sekiranya si manja terjatuh dari katil, lakukan langkah penjagaan ini dengan segera:

#1. Angkat dengan segera

Jatuh sudah tentu akan memberi impak sakit kepada individu yang mengalaminya, tanpa mengira usia. Apabila si manja jatuh, mereka pastinya akan terkejut dan menangis. Tambah mengejutkan bayi jika anda turut menjerit saat melihat mereka terjatuh.

Sukar Bangun Selepas Tidur, Menangis Dengan Kerap Antara Tanda Bahaya Selepas Bayi Jatuh Katil

IKLAN

Jadi perkara paling penting untuk anda lakukan adalah segera angkat dan mendukung mereka. Berikan kucupan dan usaplah badan si manja untuk membantu menenangkan diri mereka.

#2. Periksa badan

Apabila keadaan bayi jatuh katil sudah tenang, anda disarankan untuk memeriksa bahagian kepala dan badan si manja. Ini bagi melihat jika terdapat sebarang kecederaan, benjolan, pendarahan, luka atau calar.

Jangan pula anda terus memeriksa badan si manja saat mereka masih lagi menangis, atau ia hanya menjadi kerja yang sia-sia kerana anda akan berdepan kesukaran untuk melakukannya.

Sekiranya terdapat benjolan, anda boleh cuba untuk merawatnya dengan merendamkan sehelai kain bersih dengan air suam dan dituamkan di bahagian tersebut. Sebaiknya, elakkan daripada menggunakan sebarang minyak atau krim, kerana wujud risiko untuk si manja mengalami kerengsaan kulit.

Jika terdapat luka berdarah, lap dan tekankan bahagian tersebut dengan kain bersih selama 10 minit. Sekiranya pendarahan berterusan dan tidak berhenti, sila bawa bayi anda untuk mendapatkan pemeriksaan doktor dengan segera.

#3. Berikan susu

Seandainya anda berjaya melakukan langkah penjagaan #1 dan #2 dengan baik tanpa sebarang masalah, anda boleh menyusukan si manja, sama ada susu badan mahupun susu formula.

IKLAN

Dalam keadaan yang kenyang selepas menyusu, ia akan memudahkan proses untuk bayi tidur kembali.

Sukar Bangun Selepas Tidur, Menangis Dengan Kerap Antara Tanda Bahaya Selepas Bayi Jatuh Katil

#4. Kenal pasti tanda bahaya

Walaupun bayi anda mungkin sudah berhenti merengek dan menangis serta berjaya ditidurkan kembali, namun anda masih perlu berwaspada. Kenal pasti tanda-tanda tidak normal yang mungkin dialami bayi selepas terjatuh dari katil seperti:

  • Sukar dibangunkan selepas tidur
  • Terdapat darah atau cecair kuning keluar dari hidung atau telinga
  • Muntah-muntah
  • Menangis dengan kerap dan nyaring
  • Kekejangan pada wajah
  • Terdapat anggota badan yang tidak boleh digerakkan mereka
  • Pengsan

Bertenang dan segera bawa si manja untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan dengan doktor bagi mengenal pasti keadaan mereka.

#5. Hindari aktiviti lasak

Dalam keadaan yang tidak berbahaya, apabila bayi jatuh katil, mereka mungkin akan cenderung mengantuk dan kurang daya tumpuan.Terdapat kemungkinan juga wujud kesakitan pada bahagian kepala atau leher yang berterusan untuk tempoh masa beberapa hari.

Anda mungkin tidak perlu bimbang dengan keadaan itu jika si manja masih aktif seperti biasa. Tetapi pastikan mereka mendapat rehat yang mencukupi. Buat seketika, elakkan sebarang aktiviti yang dikategorikan sebagai lasak.

IKLAN

Jika mereka mengalami perubahan pada pola tidur, anda dinasihatkan untuk mendapatkan rundingan daripada pakar kanak-kanak.

Sukar Bangun Selepas Tidur, Menangis Dengan Kerap Antara Tanda Bahaya Selepas Bayi Jatuh Katil

Tingkatkan langkah pencegahan

Bayi jatuh katil bukanlah 1 perkara yang menggembirakan. Tetapi apabila ia berlaku, pastinya secara tidak langsung akan meningkatkan kesedaran anda untuk mencegah perkara ini daripada berulang, bukan?

Dalam apa jua keadaan, seorang bayi atau kanak-kanak yang masih kecil, tidak sepatutnya dibiarkan sendirian di atas katil dewasa tanpa pemantauan. Selain berdepan risiko terjatuh dari katil, mereka juga mungkin boleh terhantuk dinding berhampiran katil atau terperangkap bersama barangan lain.

Pemeriksaan doktor

Bertindak segera dan sentiasa memantau keadaan si manja – ini dapat mengurangkan kesan risiko akibat bayi jatuh katil. Anda mungkin perlu memerhatikan perkembangan bayi untuk tempoh beberapa bulan bagi memastikan kesan jangka panjang daripada kecederaan otak tidak berlaku.

Jika wujud kebimbangan dan keraguan mengenai keadaan si manja, rujuklah doktor bagi mendapatkan kepastian.

Kredit: Hello Doktor

Sukar Bangun Selepas Tidur, Menangis Dengan Kerap Antara Tanda Bahaya Selepas Bayi Jatuh Katil

Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI