Tiada apa yang membanggakan ibu ayah apabila anak mereka mencapai sesuatu kejayaan. Apatah lagi apabila ia dapat dikongsikan dengan ramai orang yang sama-sama memberi sokongan. Benarlah kata pepatah, tuah ayam nampak di kaki tuah manusia siapa yang tahu.

Tahniah Adik Madihah! Pergi Karnival Pendidikan Bestari Suka-Suka, Rezeki Menang Wang Tunai RM350
Madihah bergambar bersama keluarganya sejurus dinobatkan sebagai pemenang Who Wants To Be A Genius Star

Murid tahun lima dari Sekolah Kebangsaan (SK) TUDM, Madihah Nur Safiyyah Hanif Omar berkunjung ke Karnival Pendidikan Bestari hanya sekadar untuk suka-suka bersama famili, tetapi akhirnya pulang dengan kemenangan besar apabila dinobatkan sebagai juara Who Wants To Be A Genius Star pada Ahad lepas!

Kemenangan dalam pertandingan uji minda anjuran Nu Ideaktiv Sdn Bhd itu, menyaksikan murid terbabit layak memenangi hadiah wang tunai berjumlah RM350 hasil kemenangan di pusingan awal dan akhir.

Madihah berkata, kemenangan tersebut adalah pencapaian dan hadiah terbesar bagi dirinya sejak dia mula aktif menyertai pelbagai pertandingan seumpama itu sejak tahun lalu.

Menurutnya, minat yang mendalam terhadap pengetahuan am selain apa yang dipelajari di sekolah membantunya untuk lebih yakin dalam menjawab soalan. Madihah turut berkongsi rasa gementar apabila menjadi tumpuan di pentas utama semasa pusingan akhir pertandingan itu.

Tahniah Adik Madihah! Pergi Karnival Pendidikan Bestari Suka-Suka, Rezeki Menang Wang Tunai RM350
Madihah ketika menjawab salah satu soalan yang diajukan kepadanya

Katanya lagi, sejak soalan pertama dia sangat yakin tetapi apabila tiba ke soalan kedua terakhir bernilai RM200 dia mulai gementar tetapi tetap memberikan jawapan tepat tanpa menggunakan talian hayat yang ada.

IKLAN

“Alhamdulillah saya jawab dengan betul sampai soalan terakhir bernilai RM300…dan saya rasa sangat gembira dan teruja.”

Madihah berkata, dia tidak berhasrat membelanjakan wang kemenangan itu sebaliknya mahu menyimpan hadiah yang disifatkan terbesar pernah dimenanginya.

IKLAN

Sebelum itu, Madihah menyertai pertandingan peringkat awal bersama beberapa lagi peserta lain di booth Nu Ideaktiv Sdn Bhd dan memenangi wang tunai RM50 sekali gus melayakkannya ke pusingan akhir.

Tahniah Adik Madihah! Pergi Karnival Pendidikan Bestari Suka-Suka, Rezeki Menang Wang Tunai RM350
Madihah bersama hos, Sis Maya, yang mengendalikan pertandingan ini

Acara pusingan akhir yang dibuat di pentas utama karnival menyaksikan kemeriahan daripada ratusan pengunjung yang memberi sokongan terhadap Madihah.

IKLAN

Madihah perlu menjawab sepuluh soalan dengan betul dan setiap soalan mempunyai nilai wang tunai sama seperti format rancangan Who Wants To Be A Millionaire yang pernah popular satu ketika dahulu di mana Dato’ Jalaluddin Hassan menjadi pengacaranya.

Dua talian hayat yang diberikan, iaitu bantuan awam dan panggilan telefon, namun Madihah hanya menggunakan satu talian hayat iaitu bantuan awam membuatkan suasana bertambah gamat.

Tahniah kepada Madihah! Semoga dengan lebih banyak penganjuran pertandingan berkualiti seperti ini dapat melahirkan lebih ramai murid berkualiti dan genius pada masa akan datang.

Sumber: Sinar Harian

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI