Seorang wanita itu pasti merasa bahagia saat dirinya berkahwin kemudian disahkan hamil. Terasa sungguh bahagia. Ia satu pengalaman hidup yang indah dan mengujakan terutamanya buat pasangan yang sudah menanti sekian lama untuk menimang cahaya mata sendiri.

Selain persediaan mental dengan mengikuti kelas antenatal atau bertanyakan tentang kelahiran kepada doktor, terdapat doa yang boleh diamalkan bagi memudahkan proses melahirkan.

Tak Ada Rezeki Teman Isteri Bersalin, Bacakan Doa Untuknya. Semoga Semua Jadi Mudah

Untuk memudahkan proses bersalin, kita sangat digalakkan untuk banyak berdoa. Banyak jenis doa yang boleh kita baca untuk membantu proses kelahiran.

Artikel Menarik: [Pengorbanan Terbesar Isteri Untuk Suami, Lahirkan Anak. Badan Pun ‘Berubah Bentuk’]

Koleksi doa mudah bersalin ini boleh dibaca oleh ibu yang menunggu saat melahirkan anak dan oleh mereka yang menunggu kelahiran bayi seperti suami atau ibu bapa. Senarai doa mudah bersalin di bawah ini adalah berdasarkan ayat-ayat daripada kitab suci Al-quran.

Doa mudah bersalin yang boleh ibu amalkan ketika ingin bersalin:

IKLAN

“Allah mengetahui apa yang dikandung oleh setiap perempuan, apa yang kurang sempurna, dan apa yang bertambah dalam rahim. Dan setiap sesuatu ada kadar ukuran di sisi-Nya.” (Surah Ar-Ra’d, ayat 8)

“Dan Allah menciptakan kamu daripada tanah kemudian daripada air mani, kemudian Dia menjadikan kamu berpasangan (lelaki dan perempuan). Tidak ada seorang perempuan pun yang mengandung dan melahirkan, melainkan dalam pengetahuan-Nya. Dan tidak dipanjangkan umur seseorang dan tidak pula dikurangkan umurnya, melainkan (sudah ditetapkan) dalam Kitab (Luh Mahfuz). Sesungguhnya, yang demikian itu mudah bagi Allah.” (Surah Al-Fatir, ayat 11)

Tak Ada Rezeki Teman Isteri Bersalin, Bacakan Doa Untuknya. Semoga Semua Jadi Mudah

“Dan Allah mengeluarkan kamu daripada perut ibumu dalam keadaan tidak mengetahui sesuatu pun, dan Dia memberikanmu pendengaran, penglihatan, dan hati, agar kamu bersyukur.” (Surah Al-Nahl, ayat 78)

IKLAN

Doa mudah bersalin yang dibaca oleh orang menunggu ibu bersalin (suami sangat digalakkan baca doa ini)
“Allah menginginkan kemudahan bagimu, dan tidak menginginkan kesukaran bagimu” (Surah Al-Baqarah, ayat 185)

“Tidak ada seorang perempuan pun yang mengandung dan melahirkan, melainkan dalam pengetahuan-Nya.” (Surah Al-Fatir, ayat 11)

“Apabila bumi digoncangkan dengan goncangan yang dahsyat. Dan bumi telah mengeluarkan beban-beban berat (yang dikandung)nya.” (Surah Al-Zalzalah, ayat 1-2)

IKLAN

Tak Ada Rezeki Teman Isteri Bersalin, Bacakan Doa Untuknya. Semoga Semua Jadi Mudah

Mudah-mudahan jika sering diamalkan, doa mudah bersalin di atas mampu untuk memberi kekuatan kepada anda dan juga keluarga anda. Doa mudah bersalin di atas juga dapat dijadikan sumber pahala dan taqwa kepada Tuhan. Kalau anda sedang menunggu hari untuk bersalin, belajarlah menjadi lebih positif untuk melalui pengalaman melahirkan anak.

Artikel Menarik: [Jururawat Pesan Ibu Czer Boleh Mandi Macam Biasa. Jaga Tempat Luka Je, Baru Cepat Ok!]

Sememangnya, ianya adalah pengalaman yang ditakuti oleh semua wanita hamil tetapi pahala daripada-Nya pasti diberikan kepada si ibu. Sebelum melahirkan, mohonlah keampunan daripada suami. Dengan keredaan suami dan doa ikhlas darinya, diharapkan proses bersalin lebih lancar dan kedua-dua ibu serta bayi semuanya selamat.

Sumber: Hellodoktor

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI