Perkara yang paling menakutkan ibu-ibu ketika bersalin adalah koyakan. Ngeri betul bila dengar nak melahirkan anak sehingga terkoyak. Setiap kelahiran kebanyakan akan melibatkan pada perineum akibat regangan kulit, episiotomi dan penggunaan alat bantuan semasa proses kelahiran berlaku.

Namun ada juga yang tidak mengalami sebarang koyakan ketika proses bersalin. Banyak tip yang boleh dilakukan atau dicuba untuk mengelak berlakunya koyakan ketika bersalin. Puan Nur Mudzalifah Chacha sudi berkongsi pengalamannya dan beberapa tip untuk memudahkan proses bersalin.

Hi ibu-ibu. saya selamat melahirkan baby boy seberat 3.3kg secara normal tanpa koyak dan jahitan. anak pertama, lahir cukup bulan 40weeks 1 day, syukur sangat. lahir pada 14/4/2020. harap mommy-mommy yang lahirkan anak bulan ni dengan bulan depan dipermudahkan.

Saya kongsi sedikit pengalaman bersalin yang saya lalui. Pukul 11 malam mula rasa sakit kontraksi (kontraksi palsu) so boleh tahan lagi tapi dah tak boleh stop sampailah ke subuh jam 4pagi.

Saya mula tak tahan, perut memulas, sakit pinggang dari belakang tak boleh bawa bincang. Mak dan kakak pun suruh encik suami bawa hospital.

IKLAN

Sampai di hospital, check bukaaan dah 3cm. Terus admit wad, dalam wad tu tahan sakit kontraksi ja. Hanya Allah sahaja tauu sakitnya macam mana. Jam 7 pagi dah tak boleh tahan dah. Terlalu sakit! Minta nurse check bukaan, bukaan da 7cm pagi tu. Nurse suruh masuk labor room dan rest kat dalam. Dalam labor room tu tahan sakit kontraksi lagi tunggu bukaan sampai 10cm, tapi saya dah start meneran bukaan 9cm.

Maka bermulalah perjuangan seorang ibu melahirkan, sakit tu memang sakit. Tapi saya bersyukur dalam labor room tu tak lama bila dah mula meneran, nurse puji juga lah pandai meneran, curi nafas.

Masa dalam wad saya tak putus-putus berdoa semoga dimudahkan, zikir tak putus-putus saya baca.
Saya tetap berjalan walaupun sakit, tapi berjalan masa kontraksi berhenti. kontraksi saya sakit dalam 45-50saat dan makin lama naik sampai 1minit.


Saya shared apa saya amalkan sepanjang mengandung

Masa kandungan 5 bulan sampai 9 bulan saya amalkan minum air kelapa muda(tanpa gula/ice) , air kelapa bukan hari2 ya sis, saya minum seminggu tu dalam 2/3kali mcm tu… Saya banyak buat exercise seperti Squat/Ketuk ketampi/berjalan kaki. Saya tak ambil langsung minyak kelapa dara semua tu.

Masa kontraksi sakit jangan putus-putus baca zikir yunus dan tarik nafas melalui hidung keluar dari mulut supaya tak ada rasa meneran. Kalau dapat, masa kontraksi tak sakit, berjalan kalau boleh jangan duduk mencangkung sebab nurse kata tu lagi buat kepala baby lambat turun. masa kontraski sakit stop!!

Yang paling saya sarankan sis buat, try belajar bernafas! Banyak kat youtube, belajar cara teknik bernafas masa kontraksi dan teknik masa melahirkan. Curi nafas. Jangan sekali angkat punggung masa meneran/please praktis mommy-mommy! Dan kena pandai meneran yaa.. bukan setakat nafas ja tapi kena meneran tauu mommy-mommy. Mommy-mommy kena kuat semangat pastikan ada makan sebelum masuk labor room, sebab kita perlukan tenaga 200%. Saya sebelum masuk labor room saya makan kurma ja.

Tak ada yang mustahil boleh cuba, kita iktiar! Saya boleh apa lagi mommy-mommy semua. Yang penting kena kuat semangatt okayy!!! Pastikan tenaga banyakk masa tu!! Mana-mana pon tak ada masalah bersalin normal/czer/ normal vacuum/induced tu rezeki masing-masing, dah takdir kita mcm tu. kita cuma berdoa untuk dimudahkan bersalin.

Terima kasih juga kepada nurse-nurse Di Hospital Kota Belud,Sabah kerana banyak memberi semangat juga.