Anak-anak kecil kita sememangnya pemerhati paling bijak. Mereka melihat, dan menilai apa yang ada di depan mata mereka. Dan mak ayahlah orang yang berada paling dekat untuk dilihat dan dicontohi anak-anak.

Sebagai mak ayah, elakkan beberapa perkara yang rasanya tidak sesuai untuk dipertontonkan pada anak. Malah menurut Penulis Keibubapaan, Wawa Shauqi, mak ayah perlukan sepakat dalam mendidik anak. Barulah anak mengikut acuan yang betul hingga besar kelak.


“Suami isteri kena sepakat. Tak boleh ayah kata gini, mak kata gini. Bila mak ayah tak sepakat, mudah anak-anak nak pergunakan (dominate) kita.”

Ini pesan Dr Shukri Abdullah dalam live waktu saya dijemput bersama hari tu. Bab sepakat ni, saya dan suami pun selalu kalah.

Saya perasan, bila saya kata tak boleh, ayah kata boleh, anak akan cenderung untuk tengok ayah best. Dan mama tak best. Walaupun mama punya peraturan adalah demi kebaikan anak-anak.

Ini bukan soal nak jadi favorite anak. Tapi soal hormat. Anak akan mula hilang hormat pada pasangan kita yang tak menyebelahi diri mereka. Makin susahlah mereka nak ikut peraturan.

 

Nak capai kata sepakat, sangat tak mudah. Apatah lagi bila kita tak pernah bawa sesuatu isu tu untuk dibincangkan bersama.

Kadang-kadang, bila kita membaca lebih, kita belajar lebih, pasangan pulak tak tau. Tag nama dia kat FB pun, entah baca entah tidak. Jadi, macam mana agaknya dah capai kata sepakat?

IKLAN

 

Yang utama adalah, ELAK 2 perkara ni :

1️. Jangan bash pasangan.
Remember this. Anak akan susah dengar cakap ayah kalau mak tak dengar cakap ayah. Anak akan belajar tak hormat ibu bila ayah tak hormat ibu. Sama juga kes bash ni. Anak akan belajar bash pasangan kita bila kita yang bash pasangan kita dulu.

2. Jangan bergaduh pasal anak depan anak.
Nanti anak akan bina tanggapan bahawa. ‘Kalau aku jadi penyebab mak ayah aku gaduh, baik aku tak wujud.’
And the thought built accumulatively. Elakkan buat perkara ni, kemudian baru kita fikir apa langkah terbaik nak capai kata sepakat dengan pasangan.

 

Satu : SET TIME
Set kan satu waktu untuk berbincang dengan pasangan. Saya dapat tips ni dari Tuan Fadzli Aziz masa dengar IKIM. It really works.

Bila kita set masa, mental pasangan lebih bersedia. Berbanding kalau kita terjah tiba-tiba. Cuma, elakkan cakap macam nak mengancam nyawa :

“I nak malam ni pukul 9 kita bincang! Siap you!” (sambil merenung tajam dan lalukan tangan ke leher)

IKLAN

Cuba cakap:
“I ada benda exciting nak bincang ngan you ni. Malam ni lepas tidokan anak, i nak cerita!”

Jadi, boleh prepare sekali poin penting atau ilmu yang kita baca, berkait dengan rules yang kita nak tetapkan untuk anak.

Bila setkan waktu juga, akan elak kemungkinan ter-overlap dengan masa yang pasangan kita tak free.

Dua : CONNECT BEFORE CORRECT.
Sebelum menegur, buat pasangan rasa difahami dulu. Puji dulu.

“Sayang betul you kat anak. Beli banyak gula-gula untuk diorang. Kalau i dapat bapak macam ni, happynya rasa.”
Bila pasangan dah mula berbunga hati, baru masuk gear.

“Tapi kan, i ada baca Dr ni tulis. Kalau banyak sangat bagi makan manis, nanti buah pinggang rosak. Dah banyak kes budak kecik diabetis tau! So i rasa kita kena kurangkan la.”

IKLAN

Tiga : KITA, instead of YOU.
Gunakan perkataan ‘kita’. Supaya pasangan tak rasa seperti dituduh. Sebaliknya diminta untuk usahakan peraturan ini bersama. Begitulah.

Nak jadi ibu bapa, kena berperanan seperti coach dan assistant coach. Kalau salah seorang lepas tangan, ahli pasukan akan kecundang.

Kalau coach & assistant tak sehaluan, ahli pasukan pun tak tau nak ikut rules mana. Dan paling penting, coach kena team up dengan assistant. Bukan team up dengan ahli pasukan.

Sepakatlah kita suami dan isteri. Sesungguhnya, sepakat membawa berkat!

Menarik: Risaunya Anak Suka Makan Manis Sampai Gigi Rosak, Ini Cara Ibu Ayah Nak Atasi

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)