Semenjak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan sejak 18 Mac lalu, Mazlan Ibrahum, 49 dari Pasir Mas, Kelantan tidak dapat meneruskan peniagaan menjual kuih manja di bandar tersebut.

Mempunyai dua orang anak istimewa, Muhammad Firash Mazlan, 6 dan Nurul Raesya, 3, yang menghidap penyakit saraf sejak lahir. Masa yang ada di rumah kini digunakan untuk bersama dua anaknya itu.

Tak Dapat Berniaga, Ambil Peluang Jaga Anak OKU Sepanjang PKP

Kedua-dua anak kurang upaya itu hanya mampu terlantar dan menggerakkan tangan bagi meluahkan rasa tidak selesa kerana cuaca panas atau lapar.

Anak diurus isteri sebelum PKP

Bapa kepada lima anak berusia antara 3 hingga 20 tahun itu berkata, setiap kali keluar mencari rezeki dengan menjual kuih manja di sekitar Pasir Mas dua permata hatinya itu akan diuruskan oleh isteri, Norizan Zakaria, 42.

“Dua beradik ini bukan sahaja tidak dapat mendengar, mereka juga tidak dapat bercakap dan menangis seperti kanak-kanak normal yang lain.

IKLAN

“Mereka akan gerakkan tangan apabila lapar dan tidak selesa,” katanya ketika ditemui Sinar Harian.

Tak Dapat Berniaga, Ambil Peluang Jaga Anak OKU Sepanjang PKP

Kos Susu Untuk Anak Istimewa Cecah Puluhan Ringgit Setin

Mazlan berkata, Muhammad Firash dan Nurul Raesya, bergantung sepenuhnya kepada susu untuk meneruskan hidup dan harga susu dua beradik itu mencecah puluhan ringgit satu tin.

Bagaimanapun, dia bersyukur dan lega masih mempunyai bekalan susu untuk diberikan kepada dua anak kesayangannya itu walaupun sudah lama tidak dapat keluar bekerja dan kantung kewangan makin menyusut.

IKLAN

“Alhamdulillah, bantuan bulanan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM350 untuk setiap anak digunakan sepenuhnya untuk beli susu dan lampin pakai buang.

Tak Dapat Berniaga, Ambil Peluang Jaga Anak OKU Sepanjang PKP

“Klinik Kesihatan Bandar Pasir Mas juga bgai bantuan susu bulanan sebanyak dua tin seorang. Yang selebihnya saya akan cuba usahakan walaupun kami sekeluarga terpaksa mengikat perut sepanjang PKP ini,” katanya.

IKLAN

Menurutnya, bukan mudah untuk dia sebagai ketua keluarga untuk melalui PKP ini dengan kesukaran untuk keluar berniaga.

“Saya selalu berdoa supaya semua ini cepat berakhir demi memastikan dapur berasap,” katanya

Orang ramai yang ingin membantu keluarga ini boleh menyalurkan wang ke akaun Bank Islam milik Mazlan (03-027-02-056-4435).

Sumber: Sinar Harian

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI