Menyimpan wang di masa hadapan setiap bulan selalu sahaja buat kita terbabas. Ada kalanya kita culas dek mendahulukan keperluan yang lebih diutamakan. Sudahnya simpanan terpaksa dilupakan.

Apa kata kita memilih untuk membuka akaun simpanan emas pula demi masa depan kita dan anak-anak. Cara ini sudah semestinya lebih baik dan berkesan untuk kita. Menurut perkongsian superdaddy, Khairul Abdullah, cara ini ternyata lebih konsisten!

Tak Mampu Kumpul Emas 1gm Setiap Bulan, Buatlah Akaun Simpanan Emas, Lagi Konsisten!

 


Kenapa kita perlu simpan emas sebagai persediaan awal demi kesejahteraan keluarga?

1. Emas merupakan asset bernilai zaman-berzaman. Emas adalah logam yang berharga sejak zaman dahulu dan sehingga kini, emas dilihat sebagai simbol kekayaan. Emas sentiasa laku, boleh digunakan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Emas adalah duit kerana simpanan emas hanya menukarkan duit kepada emas. Penyimpan emas sudah tentu memiliki duit, tetapi orang yang berduit belum tentu memiliki emas.

2. Emas melindungi ekonomi keluarga kerana emas adalah duit. Emas merupakan asset yang mudah cair dan boleh ditukarkan kepada duit pada bila-bila masa. Ini menjadikan emas sebagai pelindung kewangan dan ekonomi keluarga sekiranya berlaku kejadian yang tidak diingini.

Tak Mampu Kumpul Emas 1gm Setiap Bulan, Buatlah Akaun Simpanan Emas, Lagi Konsisten!

3. Emas bersifat kalis inflasi. Berbanding duit, nilai emas langsung tidak terkesan dengan kadar inflasi. Disebabkan inflasi, nilai wang ringgit kita sekarang tidak akan sama dengan beberapa tahun yang akan datang berbanding nilai emas yang akan sentiasa kukuh sekian lamanya.

IKLAN

 

4. Emas sebagai dana pendidikan. Dengan emas, pendidikan anak-anak akan terjamin seterusnya mendapat pekerjaan yang baik. Setiap tahun, yuran pendidikan semakin meningkat tetapi dengan simpanan emas kita bukan sahaja tidak perlu risau, malah anak-anak juga tidak perlu terikat dengan hutang pendidikan sebaik tamat belajar.

5. Emas sebagai deposit pembiayaan rumah idaman. Masih ramai yang masih menyewa meskipun bilangan keluarga semakin bertambah. Pengalaman kebanyakan penyimpan emas ternyata membuktikan mereka mampu memiliki rumah idaman setelah berjaya mengumpul emas untuk dijadikan deposit pembiayaan.

Tak Mampu Kumpul Emas 1gm Setiap Bulan, Buatlah Akaun Simpanan Emas, Lagi Konsisten!

Misi 1 keluarga, 1 kilogram emas (InsyaAllah cukup sebagai pelindung kekayaan keluarga)

1. Mulakan simpanan hari ini dengan membuka akaun simpanan emas. Nanti sedar-sedar dah ada 10g, 100g dan seterusnya 1000g dalam simpanan.

IKLAN

2. Buka juga akaun simpanan emas untuk setiap anak selepas dilahirkan. Simpan 1 gram sebulan dalam akaun anak-anak dan juga tukar duit raya, duit tabung, duit hadiah anak kepada simpanan emas.

3. Konsisten setiap bulan. Jadikan simpanan emas ini sebagai komitmen bulanan dan wajib untuk diasingkan sebaik sahaja beroleh pendapatan atau gaji. Paksa dan disiplinkan diri untuk simpan dahulu sebelum berbelanja.

4. Jangan tunggu harga emas turun, tetapi beli emas terus ketika ada duit. Bimbang jika tunggu, akhirnya duit yang ada yang habis dulu. Waktu terbaik membeli emas adalah ketika mempunyai duit. Biar menyesal beli, dari menyesal tak beli.

Tak Mampu Kumpul Emas 1gm Setiap Bulan, Buatlah Akaun Simpanan Emas, Lagi Konsisten!

5. Pilih untuk membuka akaun simpanan emas dengan syarikat pengeluar emas yang teguh dan dipercayai, di samping menawarkan harga yang murah, mempunyai banyak cawangan serta mudah untuk melakukan apa-pa urusan. Syarikat yang memiliki kesemua ciri ini ialah Public Gold Sdn. Bhd.

Jom mulakan misi ini sekarang. Caranya, buka akaun simpanan emas GAP (Gold Accumulation Program) dengan
Public Gold di mana untuk permulaan, hanya pembelian minimum RM100 sahaja diperlukan. Dapatkan bimbingan dari dealer yang aktif dan dipercayai untuk mendapat informasi terkini, tips serta promosi tentang simpanan emas Public Gold.

IKLAN

Menarik: Sesi Pembelajaran Interaktif, Anak Lebih Yakin Dengan Kelas Bahasa Inggeris di Novakid!

Nak bawa anak dekati alam dan jalan hujung minggu, jom ke Farm In The City.

Tak Mampu Kumpul Emas 1gm Setiap Bulan, Buatlah Akaun Simpanan Emas, Lagi Konsisten!

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa.

Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI