Kita merasakan teknologi dapat membantu kita untuk sentiasa mendengar detak jantung bayi di dalam kandungan. Tak perlu begitu. Walaupun adanya alat Home Doppler yang mudah dibeli dengan harga murah namun ia tidak disarankan untuk ibu hamil.

Menurut Dr Muhammad Izzat Abd Razak, penggunan Home Doppler ini sebenarnya berbahaya untuk ibu hamil. Lebih-lebih lagi bagi ibu yang tidak mempunyai latar belakang perubatan. Ini sebabnya!

Tak Perlu Beli Home Doppler Untuk Periksa Jantung Bayi Setiap Masa, Ada Bahayanya!


Bahaya penggunaan Home Doppler

Ramai ibu mengandung teruja untuk membeli sendiri Home Doppler untuk mendengar sendiri bunyi jantung baby memasing.

Dipadankan pula dengan harga yang mampu milik – ibu mengandung boleh dapatkan doppler ni secara online – mudah, cepat dan murah. Tapi ibu mengandung perlu tahu, penggunaan doppler ini sebenarnya mengundang bahaya.

Kenapa saya cakap bahaya? Ibu mengandung falsely reassured baby mereka berada dalam keadaan yang ok setelah mendengar bunyi jantung melalui doppler ini, bilamana bayi tu sebenarnya in distress dan memerlukan perhatian doktor.

IKLAN

Tak Perlu Beli Home Doppler Untuk Periksa Jantung Bayi Setiap Masa, Ada Bahayanya!

Maka, jika baby sebenarnya in distress – lambatlah ibu mengandung ni pergi berjumpa O&G dan komplikasi boleh berlaku – yang amat ditakuti ialah baby meninggal ( intrauterine death).

Doppler bukannya mikrofon yang membesarkan segala bunyi, termasuklah bunyi jantung baby. Doppler ni menghasilkan gelombang ultrasound yang travel into your body dan gelombang ini dipantulkan bila ianya terkena salur darah dan seterusnya menghasilkan bunyi.

Dalam abdomen ibu mengandung ada banyak salur darah termasuk la jantung baby tadi tu, jadi gelombang ultrasound ini tadi boleh terpantul dari salur darah ataupun jantung baby tu sendiri. Sukar untuk ibu mengandung yang takde latar belakang perubatan untuk bezakan.

IKLAN

Tak Perlu Beli Home Doppler Untuk Periksa Jantung Bayi Setiap Masa, Ada Bahayanya!

Jururawat terlatih dalam perbidanan pun ambil masa untuk dilatih untuk faham dan bezakan bunyi jantung baby dan maternal pulse ini – so ianya perlukan ilmu dan experience.

Kalau pergerakan baby berkurangan – ini mungkin tanda-tanda awal baby sebenarnya tak sihat. Hanya mendengar bunyi jantung dari Doppler ini tak memberikan saya apa-apa makna pun.

Tak Perlu Beli Home Doppler Untuk Periksa Jantung Bayi Setiap Masa, Ada Bahayanya!

IKLAN

Sepatutnya ibu mengandung yang merasakan baby mereka kurang bergerak dari biasa memerlukan perhatian doktor/O&G dengan segera. Bukannya dok promote setiap ibu mengandung perlu ada home doppler sendiri.

Menarik: Dah Besar Tapi Ada Anak Tak Pandai Pakai Baju Sendiri, Jangan Paksa, Ajar Teknik Ni

Tak Perlu Beli Home Doppler Untuk Periksa Jantung Bayi Setiap Masa, Ada Bahayanya!

Anak ada bakat? Sertai Bakat Cilik Pa&Ma sekarang!
Kalau anak-anak ada bakat hebat, janganlah simpan sendiri. Jom, support mereka dengan menyertai Bakat Cilik Pa&Ma. Rakam aksi anak-anak dengan bakat mereka dan hantarkan kepada Pa&Ma.

Nak join? Klik saja https://toko.ideaktiv.com/product/bakat-cilik/ atau untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi https://wa.me/+60179701167

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI