Kuantiti makanan anak bukan ukuran untuk menilai bahawa anak sihat dan juga cukup nutrisinya. Tidak semestinya bayi perlu menghabiskan satu mangkuk puree. Dietitian, Puan Fizah Sobri berkongsi kuantiti yang betul mengikut tahap umur bayi tersebut.
KUANTITI BUKAN UKURAN
Salam mommies..Saya nak ingatkan lagi sekali ye; Kuantiti bukan ukuran anak makan sihat pada usia sebelum 8bulan!
Aim adalah untuk pengenalan tekstur lebih kepada kuantiti sebab diet kebanyakan masih dari susu baby; ❤Umur 6-8 bulan
perlu 1-3 sudu besar sahaja 2-3 kali sehari makan
Ads
❤Umur 9-12 bulan
boleh ambil 3-5 sudu besar 3-5 kali sehari makan (termasuk snek)
Saya melihat terlalu ramai mommies apabila mula sahaja pengenalan makanan pelengkap terus nak bagi sehingga satu mangkuk habis dan terus 3x sehari
Ini juga antara sebab bayi boleh jadi sembelit apabila memberi makanan pelengkap yang banyak dan terlalu kerap pada awal awal waktu
Usus bayi perlukan masa untuk biasakan diet baby yang baru..iaitu dari hanya mengambil susu selama 6 bulan kepada makanan yang pelbagai..
Ads
Bagilah masa…jangan banding anak anda dengan anak orang lain..sikit sikit bagi..sikit sikit naikkan..sikit sikit pengenalan kepada makanan lain..sabar ye mommies,tau excited tu.
Mommies juga jangan lupa fokus kepada perubahan tekstur makanan dari puree/kisar/cair kepada lenyek kepada cincang dan seterusnya makanan lembut
Ads
Ingat ye mommies fokus utama adalah untuk memperkenalkan tekstur serta makanan yang pelbagai kategori (karbohidrat,serat,protein)daripada kuantiti makanan
Jika anak mommies maintain kenaikan berat yang konsisten dan tidak jatuh ke line warna kuning mommies is doing a great job
Jangan stress ye..consistent..and keep up the healthy food intro
Memberi anak makanan pejal adalah salah satu pencapaian penting dalam perkembangan anak anda. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan mengenai 10 tips untuk memulakan makanan pejal pada anak anda.
Pilih masa yang tepat untuk mula beri makanan pejal
Pakar menyarankan supaya ibu bapa mula memberi makanan pejal kepada bayi semasa usia mereka 4-6 bulan. Bagaimanapun, bukan semua kanak-kanak berkembang pada tempoh yang sama. Sesetengah kanak-kanak mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk mula makan makanan pejal. Petunjuk terbaik untuk mula berikan anak makanan pejal adalah apabila bayi sudah boleh duduk tegak sendiri tanpa bantuan orang dewasa, ataupun jika dia sudah boleh memusingkan kepalanya atau mengunyah makanan.
Anda masih perlu memberi susu ibu pada bayi
Bertukar terus kepada makanan pejal boleh menjejaskan penghadaman anak anda. Berbanding melakukan perubahan mendadak, anda sepatutnya memperkenalkan makanan pejal secara perlahan-lahan kepada anak anda. Jangan terus menggantikan susu ibu dengan makanan pejal pada peringkat awal pengenalan.
Mulakan dengan bijirin bayi
Anda boleh mulakan pemberian makanan pejal dengan menawarkan si manja bijirin bayi. Anak anda akan merasai banyak perisa baru daripada pelbagai pilihan bijirin yang terdapat di pasaran. Bagaimanapun, carilah bijirin yang diperkuat dengan zat besi. Zat besi dan zink adalah nutrien penting dalam tempoh separuh kedua pada tahun pertama kelahiran bayi anda.
Beri masa kepada bayi untuk menyesuaikan perubahan
Makanan pejal akan memberikan rasa aneh pada bayi. Bayi anda mungkin tidak suka pada makanan tersebut dan mungkin menolak untuk makan semasa ditawarkan pertama kali. Tidak mengapa jika anak anda hanya makan sesudu ataupun dua sudu makanan pejal tersebut. Bersabarlah apabila memperkenalkan makanan baru kepada anak anda.
Pilih tekstur makanan dengan betul
Memilih tekstur makanan yang betul boleh membantu anak anda lebih menikmati makanan pejal mereka. Berikan anak anda makanan puri apabila mereka memasuki usia 6 bulan, kemudian tawarkannya makanan lecek, makanan cincang dan makanan yang dipotong. Anda boleh menjadikan masa makan anak anda lebih menyeronokkan dengan memperkenalkannya kepada makanan ringan/ kudapan (finger food) apabila dia memasuki usia lapan bulan.
Tunggu sehingga bayi anda lapar
Bayi akan lebih berminat untuk makan semasa mereka tengah lapar. Namun, ini tidak bermakna yang anda perlu membiarkan anak kelaparan! Bayi yang telah kenyang tidak akan berminat kepada makanan. Anda boleh lihat jika anak lapar, mereka akan teruja melihat anda menyediakan makanan, atau mereka akan cenderung ke arah anda semasa berada pada kerusi makan.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Teruja nak dapat baby, tapi masih banyak persiapan yang perlu dibuat. Mental dan fizikal pun kena mantap sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang cara-cara menguruskan bayi baharu lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma : A-Z Uruskan Newborn Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/urus-newborn-baby-a-z/
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Biasanya kalau dalam tempoh berpantang ni kita hanya akan fikir tentang makanan berpantang je. Sedangkan minuman dalam pantang bersalin pun sama penting.
Tapi kalau hari-hari minum air kosong pun rasa bosan juga, kan? Jadi apa kata kita buat air herba atau minuman berkhasiat yang lain supaya dapat membantu pemulihan dan memberi tenaga dalam badan.
Puan Aizah berkongsikan 3 JENIS AIR yang boleh korang buat dirumah. Selamat mencuba!
Air Pegaga
Bahan-bahan:
* Dua ikat pegaga
* 5 cawan air
Cara-cara membuat:
Rebus semua bahan hingga menjadi 3 cawan air. Tapis dan hidangkan secara suam
Jus Lobak Merah
Bahan-bahan:
* 1 batang lobak merah
* 1 biji tomato
* 1 cawan air
Cara-cara membuat:
Kisar dan minum airnya bersama hampas.
Air Halba
Bahan-bahan:
* 1 sudu kecil halba
* 1 gelas air panas
Cara-cara membuat:
Bersih dan cuci halba. Rendam halba dengan air panas. Sedia untuk diminum.
Bukan main banyak stok makanan di dapur. Sepanjang tempoh PKP ni, kita akan tambah stok banyak-banyak supaya tak susah untuk keluar lagi. Sebaiknya belilah bekalan yang mencukupi sekurang-kurangnya untuk dua minggu untuk memudahkan urusan di dapur.
Ada sesetengah bahan dapur yang tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk. Sesetengahnya perlu disimpan bagi kerana ia memerlukan suhu sejuk untuk bertahan lama. Nana Ruzanna ada berkongsi tentang pengurusan peti ais yang betul di laman Facebooknya.
Ikuti perkongsian ini.
🎯Pengurusan Peti Ais yang betul Jom semak yukk🤗
1. #SOS Ini termasuk sos cili sos tomato, kicap, sos tiram, sos lada hitam dan mayonaise yang sudah dibuka. Ada yang suka simpan kat luar tapi cara yang sebetulnya ialah kena simpan dalam peti ais. Kalau perasan, label pada botol-botol sos dan kicap ada tertulis “refrigerate after opening”.
Ini untuk mengelakkan pertumbuhan kulat kat sekeliling mulut botol dan penutup botol. So nak simpan kat mana? Kat bahagian pintu peti ais.
2. #SUSU 🥛 🥛 Ok next susu. Untuk susu dalam tin tak kisah pekat atau cair boleh disimpan dalam peti ais dibahagian pintu peti. Sebelum simpan kena transfer dulu dari bekas tin asal ke dalam bekas bertutup (plastik or kaca). Elakkan simpan dengan tin-tin sekali dalam peti ais, sebab kita tahu dalam peti keadaannya lembap dengan oksigen, boleh mengalakkan pengaratan pada tin. For safety reason tu belum lagi kalau terambil terpegang mulut tin tu, tajam ada yang berdarah nanti.
Susu segar/ susu kotak simpan kat bahagian dalam, jangan simpan kat bahagian pintu. Bahagian pintu suhunya paling tak stabil, berubah ubah bila kita buka tutup pintu peti ais tu. Perubahan suhu yang kerap boleh sebabkan susu cepat rosak.
3. #TELUR 🥚 🥚 Cara menyimpan telur dengan betul. Ada dua cara :
📌Simpan di luar peti ais 👉Lebih elok simpan dalam bekas asal telur disebabkan dua sebab satu: ada tarikh best before dicetak pada bekas telur, kedua: telur diletakkan di dalam bekas di dalam posisi optimum dimana telur kuning dia berada ditengah, memanjangkan tempoh kesegaran telur (sekurang2nya sebelum best before date) 👉Jangan dibasuh, disebabkan dikulit telur ada satu lapisan perlindungan untuk menghalang bakteria masuk dalam telur dan percepatkan proses telur rosak. 👉Simpan ditempat terlindung dari cahaya matahari dan suhu yang consistent bukan sekejap panas sekejap sejuk.
📌Simpan dalam peti ais (chiller) 👉Jangan disimpan di bahagian pintu peti ais. Seeloknya hendaklah disimpan di bahagian dalam peti (bahagian shelf) sebab pintu peti ais kawasan yang paling mempunyai suhu yang tak tetap (kerap berubah suhu bila kita buka dan tutup pintu peti). Perubahan suhu yang ketara boleh menyebabkan telur cepat rosak. 👉Kalau disimpan bahagian dalam peti, simpan dalam bekas telur (atau any bekas yang muat) yang kedap udara bertutup rapat untuk elakkan cross contimination telur yang kotor (sebab telur jangan dibasuh for same reason as above) dengan makanan lain dalam peti ais. Jangan dibasuh telur, nak masak baru basuh.
4. #UBAT-UBATAN 💊💊 Ramai yang suka letak ubat dalam peti lagi-lagi bahagian pintu peti ais,kan? Ubat tak perlu disimpan dalam peti ais ya. Apatah lagi di bahagin pintu peti ais. Kalau kita simpan kat pintu, kita bukan tambah tempoh best-use dia, kita cepat rosakkan dia lagi ada.
Ubat-ubat cecair sangat sensitif dengan haba, kelembapan, dan cahaya matahari. Kita pun tahu dalam peti ais tu kawasan nya lembap. Lagipun kat botol ubat ada label “keep in dry and cool place” bukan cool peti sejuk ye. Memadai dalam kabinet yang jauh dari cahaya matahari dan agak dingin.
So nak simpan kat mana, simpan je dalam kabinet/pantry. Ubat dah buka atau belum simpan je dalam pantry. Ubat yang dah dibuka pun ada expired date dia. So penting nya bila bukak cap ubat tu terus label kat penutup ubat tu bila kita dah bukak ubat tu.
Kisah benar seorang ibu tentang bagaimana karies botol menyebabkan semua gigi anaknya terpaksa dicabut melalui pembedahan. Ketahui punca, perjalanan emosi dan tips elak masalah sama.