Anak kecil selalu dilihat menghisap jari dan kadang kala perbuatan tersebut membuatkan kita sebagai ibu bapa rasa tidak selesa.

Sebenarnya diusia anak 0-2 tahun, menghisap jari merupakan aktiviti menenangkan diri selain melatih otot mulut anak untuk bersedia menerima makanan kelak dan pelbagai lagi manfaat yang dikongsi oleh Puan Uswatun, Konsultan Tangisan Bayi Pertama Malaysia.

Tak Perlu Risau Anak Suka Hisap Jari Diusia 1-2 Tahun, Konsultan Tangisan Bayi Kongsi Manfaatnya

Saintis menggelarkan hisap jari sebagai ‘sofisticated calming tool'(skil bertenang yang canggih):

✔ Kerana pada saat bayi mula pandai hisap jari dan menikmati perbuatan itu, bayi kini telah mempunyai 1 kemahiran menenangkan diri sendiri yang dia boleh buat tanpa perlu bantuan ibu atau alat.

✔ Kerana pandai hisap jari ini memerlukan kemahiran kawalan otot bukan saja untuk membawa tangan ke mulut tetapi juga untuk kekalkan jari di dalam mulut. Maksudnya, untuk pandai hisap jari, ia perlukan otak + otot bayi untuk berkerjasama menjayakannya.

Tak Perlu Risau Anak Suka Hisap Jari Diusia 1-2 Tahun, Konsultan Tangisan Bayi Kongsi Manfaatnya

IKLAN

Ha, canggih kan?
So, siapa kata hisap jari tak elok❓❎

Ini satu bentuk pencapaian bayi mamalia yang perlu di raikan tau!

Bayi telah menghisap jari sejak di dalam rahim! maka bayi telah kenal dengan nikmat yang hisap jari berikan.

Setelah lahir, jari sudah tak lagi ada di depan muka anak kerana anak tak lagi duduk berlipat (fetal positioning) seperti di dalam perut. Jari sudah berada jauh dari anak. Maka, pada bulan-bulan awal kelahiran, anak berusaha keras mendapatkan kembali skil hisap jarinya.

Ramai bayi kelihatan minat nak hisap jari bermula usia 2 bulan. Kerana, di usia 8 minggu (+/-), semua bayi manusia mengalami satu perkembangan mental yang di namakan:

Dunia Corak & Bentuk

IKLAN

Corak & bentuk bukan pada penglihatan dan sensasi luar sahaja. Tetapi juga dalam badan bayi. Maka bayi diusia ini akan mula suka main jari serta mula cuba-cuba hisap jari kerana bayi mahu bereksperimen dan kenal bentuk serta tekstur jarinya, tulang dan tendonnya.
Malah bayi mahu meneroka corak gerakan dan koordinasi ototnya ketika dia cuba bawa jarinya masuk ke dalam mulut dan ketika keseluruhan ototnya melakukan aksi hisapan jari.Ini bukan kerja mudah tau !

Bukan itu saja, hisap jari BAAAAAANYAK manfaatnya di usia 1-2 tahun .
⚠️⚠️⚠️Tetapi,SEMUA perkara di dunia ini ada masa dan tempatnya. Sampai masa, enough is enough.

Ibubapa faham.Ibubapa rileks. Ibubapa rasa power.

Kredit: USWATUN HASANAH MOHD HABIB
KONSULTAN TANGISAN & TIDUR BAYI
DBL INSTITUTE
THB EDU ASSC
THE WONDER WEEKS ACADEMY
SLEEPSMART EDUCATION
BIG LITTLE FEELINGS

IKLAN

Tak Perlu Risau Anak Suka Hisap Jari Diusia 1-2 Tahun, Konsultan Tangisan Bayi Kongsi Manfaatnya

Nak goodies istimewa dari Simpan SSPN, jom daftar SINI (https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-challenge-pama-sspn/)

Biasa dah kita dengar orang memburu malam Lailatulqadar bila akhir bulan Ramadan ini kan? Tetapi kali ini nak kena dengar juga cerita keindahan malam Lailatulqadar yang di kongsikan oleh Mama Irma Hasmie dan adik-adik Bintang Kecil ni.

Apa sebenarnya malam Lailatulqadar dan apa perlu kita buat untuk 10 malam terakhir? Kenalah saksikan sampai habis 1001 Malam Istimewa diserikan oleh KARIHOME.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI