Anak dan isteri adalah tanggungjawab suami. Senang hati kedua-duanya maka makin murahlah rezeki suami, bak air sungai mengalir deras.

Tidak dinafikan tugas seorang suami memang berat. Menyediakan keperluan hidup dan semampunya untuk insan-insan yang tersayang di bawah tanggungannya. Namun percayalah, apabila segalanya dilunaskan dengan baik, Allah akan membuka pintu rezeki seluas-luasnya.

Perkongsian daripada seorang bapa ini boleh dijadikan pengajaran. Saat awal bakal bergelar ayah dan suami, sedikit pengorbanan telah dilakukan dengan menunda bayaran ansuran kereta tetapi dia diberikan rezeki tak disangka-sangka iaitu bayaran ansuran 3 bulan ke depan!

Benarlah apa yang dikatakan, para suami hakikatnya ‘menumpang’ rezeki isteri dan anak-anak. Ini perkongsian beliau;

Tak ramai suami yang sedar…

Hidup kita jadi senang sebab kita menumpang rezeki isteri dan anak-anak…

Benda ni terjadi kat diri sendiri, kisah benar. Waktu isteri nak bersalin anak sulung, saya skip ansuran kereta sebulan sebab duit tu nak guna untuk bayaran bil hospital, keperluan berpantang, duit org mengurut dan bli barang2 utk anak…bulan kedua, saya call bank tanya berapa saya perlu bayar sbb sya dah miss 1 bulan punya payment…bank kata, akaun pinjaman saya dah ada advance 3 bulan, dibayar melalui CDM di Selangor…

Saya cakap, saya takde adik beradik atau kawan yang tggal di Selangor dan sya tak plak suruh sapa2 di Selangor bayar…pegawai tu ckp, dibayar secara deposit ke akaun pinjaman saya, dan dia kata sukar nk trace sapa yg buat pembayaran sbb byr di mesin…

REZEKI ISTERI

Saya keluarkan sebulan nilai pinjaman ansuran kereta utk kegunaan isteri bersalin, berpantang, Allah s.w.t balas 3 kali ganda nilai tu dr unknown hamba-Nya…smpai skrg saya masih xtahu, siapa yg bankin duit tu dlm akaun pinjaman sya dan xde org pun yg dtg tuntut kt bank jika dia tersilap bankin…

Itu rezeki isteri…

REZEKI ANAK

Manakala rezeki anak-anak plak, masa anak sulung, dapat tukar keje dengan kenaikan gaji 400. Anak kedua, kenaikan gaji 550 dan anak ketiga, kenaikan gaji 800. Benda yang kita tidak disangka, kita cuma usaha dan tawakal. Kemudian Allah bagi…

Saya tak cari kerja masa tu, tapi kerja yang cari saya. Satu-satu perkara yang boleh dikatakan ‘ajaib’ terjadi kat saya.

Daripada pening memikirkan macam mana nak hidup dengan gaji yg sama tp bilangan anak semakin bertambah, namun Allah s.w.t menjawabnya dgn cara yg lain…DIA bagi rezeki kpd saya utk setiap anak yg dilahirkan…

Bila dah dimurahkan rezeki mcm ni, bila dah dipermudahkan urusan mcm ni, maka kena pulangkan atau ‘membayar’ semula kpd mereka…guna apa yg Allah dh bg kat kita tu, kpd isteri dan anak2 sbb tanpa mereka, mgkin kita takkan ada apa yg kita dah ada hari ini…

Nota kaki : Mgkin ada jgak kisah2 ‘ajaib’ yg lain yg terjadi pd suami2 diluar sana asbab baik terhadap isteri dan anak2…

Sumber: Firdaus Shakirin