Sesetengah anak kecil tidak suka berada di tempat yang ramai orang. Mungkin kurang selesa atau takut dengan persekitaran membuatkan mereka meragam. Susahnya apabila mereka langsung tidak mahu berenggang dari Mama dan Papa. Ketika pertemuan team Pa&Ma bersama pelakon cantik Ezzaty Abdullah, kami sempat bertanya tentang cara dia mendidik anaknya yang masih kecil, Harum Dahlia, untuk sentiasa tenang dalam persekitaran yang penuh dengan orang.

Menurut Ezzaty, dia sudah mula membawa Harum keluar seawal usia anaknya itu tujuh bulan. Dia selalu membiasakan Harum untuk mengikutnya menghadiri pelbagai majlis bagi melatih Harum untuk sentiasa selesa dengan orang dan tidak mudah meragam jika berada dalam persekitaran yang sesak.

Tambahnya lagi, cara itu menjadikan Harum mudah mesra dan tidak meragam jika berdepan dengan orang. “Kalau dahulu lebih mudah kerana dia belum boleh berjalan. Letak saja dalam stroller, dia akan duduk diam. Bila sampai waktu tidur, dia akan tidur. Tidak kisahlah macam mana bising pun keadaan waktu itu,” kata Ezzaty. Namun sejak Harum mula pandai berjalan, susah sedikit kerana dia lebih gemar untuk menjelajah ke segenap kawasan.

Kata Ezzaty lagi, tidak sukar untuk membawa anak keluar tetapi persediannya perlu cukup. Setiap kali sebelum keluar rumah, Ezzaty akan pastikan setiap keperluan Harum sudah disediakan. Memandangkan Ezzaty tidak beri anaknya makan di luar, Ezzaty akan bawa bekal makanan yang dimasaknya sendiri sebagai persediaan jika Harum lapar. Susu juga tidak ketinggalan.

Selain makanan dan airnya, Ezzaty akan pastikan barang kesayangan Harum akan dibawa. “Kain busuk Harum kena ada. Itu barang favaourite dia, kalau tak ada susah Harum nak tidur” kata Ezzaty lagi. Ezzaty juga akan bawa beberapa mainan Harum jika mahu keluar.

Biasanya jika dia perlu keluar awal esok pagi, Ezzaty akan pastikan Harum masuk tidur awal. Katanya lebih mudah anak dibawa keluar jika tidur cukup. Selain itu, Ezzaty menggunakan pendekatan psikologi jika perlu keluar ke mana-mana dengan Harum.

Dia akan maklumkan terlebih dahulu segala rancangan mereka untuk hari esok kepada Harum supaya anaknya juga tahu apa yang bakal berlaku. Kata Ezzaty, biasanya Harum jarang meragam dan dia dan suaminya Azwan Kombos akan bawa Harum keluar selagi tidak penat.

Ezzaty akan pastikan bekal makanan Harum ada sebelum keluar rumah. Selain bubur nasi, ada masanya Ezzaty akan sediakan mi pasta sayuran yang dicelur dan ditambah dengan keju untuk Harum.

Ini resipi bubur yang Ezzaty sediakan untuk anak kesayangannya itu:

BUBUR NASI HARUM

Bahan-bahan:

Beras wangi

Sedikit ikan bilis

Sedikit brokoli

Sedikit lobak merah

*Bahan mengikut anggaran sebanyak mana mahu dimasak

CARA MEMBUAT:

Rebus semua bahan bersama sehingga empuk dan mudah untuk dimakan.

Tinggalkan Komen