Bermain bola adalah perkara asas anak-anak bermain di rumah. Bukan hanya memegang dan menendang, bahkan membaling bola dan menangkap juga membaling bola ketika anak masih lagi kecil sebenarnya cukup baik untuk perkembangan mindanya.

Biasakan anak dengan kemahiran ini kerana begitu banyak manfaatnya pada perkembangan otak anak. Inilah yang dikongsikan oleh Ahli Terapi Cara Kerja, Pn Siti Aisyah Rozalli.


ADA ANAK 4 TAHUN? SEMAK NI

Kemahiran main bola ni penting dan sangat developmentally stimulating tau.

Sebab main bola akan challenge kemampuan anak untuk:

1️. Anggar jarak :
Ini termasuk dalam latihan kemahiran visual-spatial anak. Anak kena anggar bila bola akan sampai pada dia. Dan anak akan perlu anggar berapa jauh dia nak baling atau tendang bolanya. Ini penting sebagai asas kemahiran matematik dan sains anak.

IKLAN

2️. Kekuatan otot utama (core muscles) :
Untuk anak balance badannya semasa sambut bola, baling bola dan tendang bola, anak perlukan kekuatan core muscles yang mencukupi. Anak yang asyik terjatuh semasa baling, sambut dan tendang bola menunjukkan tanda-tanda core muscles yang tak cukup kuat lagi.

Core muscles yang lemah akan menyebabkan anak kelihatan hyperactive, susah duduk lama, dan sentiasa nampak nak bergerak.

3️. Kawalan otot mata dan tangan, serta kaki :
Kemahiran ni penting sangat untuk anak 4 tahun kita sediakan tubuh badan dia untuk belajar menulis, membaca tau.
Masa anak nak sambut bola, baling bola dan tendang bola. Mata anak perlu berkoordinasi dengan bahagian tubuh yang bergerak tu. Ini latihan penting untuk kemahiran menulis anak.

IKLAN

Haaa…
Untuk anak main bola dengan baik, mulakan dengan bola yang bersaiz lebih besar.

Mulakan dengan bola getah SAIZ BOLA SEPAK untuk anak 2-3 tahun belajar main baling sambut tendang bola.

Masuk umur 4 tahun, anak patutnya dah boleh main baling sambut bola kecil BERSAIZ BOLA TENIS.

IKLAN

Sebab umur 4 tahun, patutnya sudah punya kemahiran koordinasi tubuh yang lebih cekap.

Selamat mencuba!

Baca:  Tak Keluar Rumah Pun Ibu Risau Kesihatan Anak, Ini Apa Yang Boleh Dibuat!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)