Selalunya ramai ibu risau tengok anak susah nak makan. Dah tak tahu nak buat menu apa lagi. Berbanding masa baby, apa yang di suap semua makan.

Sebenarnya anak yang setahun ke atas ni makan kurang atau tak makan sebab ada beberapa faktor. Antaranya adalah:

⏩. Selera makan bergantung kepada kadar pertumbuhan dan aktiviti.

Maksudnya masa baby pertumbuhan anak tu cepat sangat. Yelah besar beza kan dari baru lahir sampai sekarang, jadi waktu baby memang dia akan makan banyak, minum susu banyak. Bila dah toddler, kadar pertumbuhan dah tak bertambah selaju baby. Jadi keperluan makanan pun berkurang.

Kalau kanak-kanak tu memang lasak bermain akan makan banyak. Kalau dia jenis duduk diam tak beraktiviti sangat maka kurang makan. Sebab tu saya selalu galakkan bila anak-anak kurang makan, tambahkan aktiviti dia.

⏩. Terlalu sibuk nak explore sampai tak sempat nak makan

Bila dia dah dapat kaki, mulalah nak ke sana sini. Nak belajar tentang dunia. Bila dah belajar, mulalah sibuk kalah menteri sampai makan pun tak sempat.

⏩. Menunjukkan mereka dah berdikari

Kanak-kanak ni dia akan mula tunjuk kesukaan. Ada makanan dia suka. Ada makanan dia tak suka. Ada makanan kejap suka kejap tak suka. Mereka dah tunjukkan bahawa mereka ni boleh berdikari, boleh beri pendapat dan boleh memilih.

Ok, apa ibu patut buat?

?Hidangkan makanan sedikit je untuk mereka.

Bila banyak sangat letak dalam pinggan boleh buat anak discourage untuk makan. Letak sikit. Dan bila dia suap, puji dia dan beri galakan.

?Beri makan pada waktu yang tetap dan kerap

Macam orang diet..kanak-kanak perlu makan sedikit dan kerap. Selain breakfast, lunch dan dinner, boleh offer healthy kudap-kudapan di tengah-tengah. Contoh kudapan sihat macam fruits, Toddible Brown Rice Flakes dan Toddible Fruitbites.

?Berlapang dada

Kanak-kanak ni sebenarnya pandai je tahu dia orang lapar atau kenyang. Kalau dia tak makan harini, esok insyaAllah dia akan makan. Kalau kita makan kena monitor daily. Tapi kanak-kanak kita monitor weekly.

Asalkan anak tu ada tenaga nak bermain, berlari dan kelihatan sihat, insyaAllah anak tu cukuplah makan. So tak perlu risau sangat ya!

Kredit: Dr Amalina Mohd Daud via Geng Memasak Untuk Anak