Setiap ibu bapa pasti mahu anak memiliki otak cerdas. Jadi pengambilan makanan yang seimbang dan mengandungi khasiat tertentu sejak dari awal lagi dapat meningkatkan kecerdasan otak anak.

Oleh itu, ibu bapa memainkan peranan penting dalam memastikan anak menjauhi makanan yang tidak menyihatkan yang bukan saja memberi kesan terhadap kesihatan tapi menyebabkan anak tidak dapat memberi tumpuan ketika belajar.

Berikut disenaraikan 8 makanan semula jadi yang dapat merangsang kecerdasan otak bayi dan kanak-kanak yang boleh diamalkan sejak usia bayi menerima makanan pejal seperti dikongsikan Dr Mazliana Mazlan.

Anak perlu makanan untuk otak setiap hari. Pastikan 8 jenis makanan ni, sentiasa ada di rumah kita tau. Biar otak anak berkembang lebih ke depan.

Anak Perlukan Makanan Untuk Otak Setiap Hari. Pastikan 8 Jenis Ini Ada Di Rumah!
Ikan kena selalu ada kat rumah tau.

1. Ikan
2. Telur
3. Ayam
4. Kekacang
5. Yogurt
6. Buah
7. Sayur
8. Oat

IKLAN
Anak Perlukan Makanan Untuk Otak Setiap Hari. Pastikan 8 Jenis Ini Ada Di Rumah!
Ajar anak makan telur putih dan kuning jugak.

Otak anak berkembang dengan sangat laju di tahun-tahun pertama kelahiran mereka.
Bila capai je umur 2 tahun, berat otak anak dah menghampiri 80 peratus otak kita yang dewasa ni.

Anak Perlukan Makanan Untuk Otak Setiap Hari. Pastikan 8 Jenis Ini Ada Di Rumah!
Ayam tanpa hormon dan antibiotik lagi bagus.

Sebab tu penting sangat kita banyakkan makanan yang asli dari sumber sebenar, dan kurangkan makanan tinggi proses untuk anak kita yang masih kecil. Elakkan terus makanan ultra processed kalau anak masih baby ok.

Anak Perlukan Makanan Untuk Otak Setiap Hari. Pastikan 8 Jenis Ini Ada Di Rumah!
Tempat macam ni yang kita kena pergi bila masuk pasaraya.

Seawal usia kita nak suap anak makan, pastikan makanan yang baik-baik je kita cuba cari dan beri untuk anak.

IKLAN
Anak Perlukan Makanan Untuk Otak Setiap Hari. Pastikan 8 Jenis Ini Ada Di Rumah!
Greek Style yogurt sedapp!

Nutrisi yang seimbang, penting sangat untuk pertumbuhan otak anak yang optimum. Tapi, ada jugak makanan-makanan tertentu, yang tinggi dengan nutrisi terpilih, buatkan pertumbuhan otak anak lebih ke depan. Contoh 8 jenis makanan yang saya share.

Anak Perlukan Makanan Untuk Otak Setiap Hari. Pastikan 8 Jenis Ini Ada Di Rumah!
Buah memang kena ada kat rumah ya setiap hari.

Semua makanan ni, boleh bantu otak anak berfungsi dengan lebih baik, tajamkan fokus dan kuatkan memori anak.

Anak Perlukan Makanan Untuk Otak Setiap Hari. Pastikan 8 Jenis Ini Ada Di Rumah!
Biar sayur yang banyak dalam troli pasaraya kita untuk bawak balik ke rumah.

Sama-sama kita cuba tambahkan stok makanan yang baik di rumah sentiasa. Supaya anak lebih kenal makanan segar real food berbanding makanan ultra processed.
Kita buat sama-sama ya.

IKLAN
Anak Perlukan Makanan Untuk Otak Setiap Hari. Pastikan 8 Jenis Ini Ada Di Rumah!
Oat untuk breakfast pun boleh.

Dr Mazliana Mazlan
Follow saya untuk perkongsian lebih tentang pemakanan dan gaya hidup sihat anak-anak dan keluarga.
Follow saya di sini jugak k.
instagram.com/mazliana.mazlan
t.me/sembangsihat

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Anak Perlukan Makanan Untuk Otak Setiap Hari. Pastikan 8 Jenis Ini Ada Di Rumah!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)