“Anak saya terlampau lasak, risaunya. Normal ke?” Mesti ada ibu bapa yang pening atau penat menguruskan anak yang lasak. 

Nak menguruskan anak yang lasak ada caranya. Ikuti perkongsian ini.

Hampir setiap kali buka sesi Q&A, mesti ada soalan tentang ANAK LASAK.

Ada yang mengadu anak terlalu lasak tak berhenti-henti berlari, melompat, memanjat, baling-baling barang. Ada yang mengadu anak tak boleh duduk diam masa makan. Kalau makan kat luar, tak sah kalau nasi berterbangan di dinding restoran, dan di muka waitress. 😂

Ada juga yang mengadu anak terlalu kuat memanjat sampaikan semua benda dia nak panjat. Grill rumah, pintu pagar, sofa, dinding, peti ais. Dan ada juga parents yang terus jump into conclusion dengan melabel anak mereka hyperactive atau ADHD, tanpa sebarang usul periksa. 😑

So apa sebenarnya mindset yang betul dan apa yang kita boleh buat untuk handle anak lasak, tanpa perlu stress hari-hari terutama bila nasi berterbangan di restoran?

Sebelum tu, saya nak share dulu beberapa fakta menarik tentang anak lasak yang ramai parents tak tahu:

1) Anak lasak tergolong dalam kategori body-smart atau kinesthetically intelligent! Tapi mereka selalu disalaherti sebagai hyperactive / ADHD

2) Mempunyai energy yang sangat banyak dan badan yang kebal. Dalam erti kata lain, diorang ni mempunyai daya ketahanan badan yang luar biasa! Setakat terhantuk kat dinding, jatuh tangga, tersadung kat batu. Itu semua biasa.

3) Malangnya, mereka mungkin lemah dari segi self-control, dan mudah tantrum yang sukar dikawal.

4) Anak lasak / energetic sentiasa memerlukan sokongan emosi dan peringatan yang berulang-ulang untuk bantu build self-control mereka secara perlahan-lahan.

Okay now, macam mana pulak nak handle anak-anak buaihh ni?

These are some tips yang ibu bapa boleh cuba untuk handle anak lasak secara stress-free, tanpa membunuh fitrah mereka yang high-energy dah “super-active” tu.

1) AKTIVITI PERGERAKAN

Aktiviti yang melibatkan pergerakan amat penting bagi anak yang lasak. Ia bantu anak channel their excess energy dan release stress pada masa yang sama.

Tapi kalau parents bekerja dan tak banyak masa untuk keluar dengan anak-anak, provide some space khas untuk “energetic indoor games” kat rumah!

Mungkin boleh lapangkan satu bilik, dan jadikan bilik tu untuk anak melepaskan LASAK dan energy mereka. Letakkan beberapa ketul bantal, some big balls/balloons, some big boxes, some chairs, a ladder, bouncing tool, etc.

Biar banyak games yang anak boleh explore dalam bilik tu. Silap haribulan, korang pun join sekaki. 😂

Biar anak memanjat, melompat, berlari, pillow fight, tendang bola, main maze, wrestling, main perang-perang, main sorok-sorok, dan macam-macam lagi dalam bilik tu.

IKLAN

Lagi best kalau boleh pasang muzik masa anak2 tengah main tu. Let them dance and move away mengikut rentak muzik. Dan music sememangnya therapy bagus untuk active kids!

2) BERI TANGGUNGJAWAB

Bila anak dah ready, anda boleh mula “delegate” tugas-tugas mudah untuk anak. Contohnya siram pokok, sapu lantai, lap tingkap, susun barang, basuh kereta, basuh bilik air, etc.

Anak yang lasak sebenarnya sangat suka membantu kerja rumah yang memerlukan pergerakan, dan mereka sangat “hands-on” jika budaya ini diterapkan sejak awal.

Parents perlu beri kepercayaan kepada anak. Mula-mula ofkos banyak kesilapan anak dalam tugas yang diberi. Rilekkk, beri masa. Sooner or later, he/she will become your big helper!

Plus, inilah cara terbaik untuk kita bantu anak lasak channel energy ke arah yang betul, membentuk self-confidence dan self-control dalam diri mereka.

3) AKTIVITI SUKAN

Kebanyakan atlet-atlet hebat dunia, adalah seorang anak yang lasak dan mempunyai high energy pada masa kecilnya. In fact, some of them adalah hyperactive semasa kecil!

See how far sebenarnya anak yang lasak boleh capai dalam hidup mereka. Yang penting, kita ibu bapa jangan bunuh sifat energetic tersebut. Bimbing mereka dengan aktiviti yang betul.

Mana tahu anak lasak kita ni sebenarnya setanding Dato’ Lee Chong Wei, Pandelela Rinong, Azizul Pocket-Rocket satu hari nanti? Siapa tahu?

Kang kita jugak yang bergenang air mata bangga tengok anak capai ke tahap macam tu. 😌

4) LIMIT SCREEN TIME

Banyak kajian menunjukkan screen time yang berlebihan boleh membentuk sifat agresif pada anak. WALAUPUN CERITA YANG DITONTON LANGSUNG TIADA UNSUR GANAS.

IKLAN

Haa! Anak yang menonton TV, gajet atau video game berlebihan, didapati sukar mendengar arahan, sukar fokus, sering bertindak ganas dan tiada self-control yang baik.

Haa bayangkan jika anak kita yang energetic/lasak ni bertindak ganas. Lagi lah DOUBLE TROUBLE!

5) Allow them to get dirty sometimes.

Biarkan anak-anak lasak ini bermain hujan, main tanah, bergolek atas rumput, panjat pokok. As i told you earlier, anak-anak yang lasak sebenarnya mempunyai daya ketahanan badan yang tinggi.

So parents chill je. Jangan paranoid sangat risau anak jatuh atau luka. Because they actually can manage the pain! Kalau nangis pun kejap je. Lepas 2-3 minit buat lagi!

6) Buat jadual rutin harian.

Anak-anak lasak susah nak tolerate dengan masa orang lain, dan kurang mampu untuk being flexible. Kerana itu, mereka memerlukan JADUAL.

Tetapkan jadual masa untuk mereka main lasak-lasak dan masa untuk mereka “bertenang” (tidur, makan, etc). Dan sentiasa ingat untuk be firm & consistent with the rules dan masa yang telah ditetapkan dalam jadual. It will be hard at the beginning, tapi lama-lama anak akan follow.

Dan pastikan setiap masa terluang yang ada dalam jadual, adalah untuk aktiviti fizikal yang bantu mereka burn energy!

7) Cari tadika/sekolah yang memahami keperluan energy anak.

Slow talk dengan cikgu mereka, untuk benarkan anak berlari setiap kali ada masa terluang atau bila ada gap between activities.
KERANA MEREKA PERLUKANNYA.

Untuk anak-anak yang lasak, memaksa mereka untuk duduk diam selama berjam-jam adalah umpama penderaan terhadap mereka!

IKLAN

8. Alone time sebelum tidur.

Kebiasaannya anak perlu lebih tenang slightly before bedtime. So ini masa yang sangat sesuai untuk anda alone time dan berbual sebentar dengan mereka.

Kajian menunjukkan anak yang sentiasa dapat alone-time dengan ibu bapa, akan ada self-control yang lebih baik dan lebih mudah mendengar arahan berbanding anak yang jarang dapat alone-time dengan ibu bapa.

So pastikan setiap malam, anda attend setiap anak anda secara berseorangan, dan berbual dengan mereka sebelum tidur. Kalau anak ramai, mungkin boleh bergilir mengikut hari. Tapi pastikan setiap seorang dapat privilege tersebut.

9) Kurangkan gula dalam makanan dan minuman anak.

Kandungan gula yang banyak terutamanya dalam processed food, menyebabkan anak lebih energetic dan sukar dikawal. We are what we eat, kan?

Dan anak yang lasak sebenarnya memerlukan air kosong yang banyak untuk keep their body hydrated.

10) Provide anak dengan aktiviti setempat yang “hands-on”.

“Hands-on” activities penting bila kita perlukan anak untuk duduk diam sebentar. Contohnya waktu makan, di tempat awam, di kenduri, dalam kereta, etc.

Dan kalau boleh pastikan gajet is your last option. Dan pilih aktiviti yang membantu anak memerah otak dengan menggunakan ransangan fine motor skills dan intellectual skills mereka.

Contohnya plastesin, lego, blocks, buku mewarna, doodling, batik painting, simple science experiments, atau aktiviti memasak.

Or you can try Erasable Matching Game by Haikal’s Game Book yang dah berjaya bantu ramai anak2 “AKTIF” untuk duduk diam dan fokus dengan satu2 aktiviti.

Ketika anak melakukan aktiviti setempat seperti ini, kita juga sebenarnya boleh terapkan academic skills seperti identifying things / reading / counting / memorising.

Sekian 10 tips untuk hari ni tentang cara handle anak-anak lasak!

Remember, your energetic children is not necessarily being bad, they’re just naturally energetic! The trick is to channel that energy and get them to burn as much as possible in positive, productive ways.

So, good luck parents! Your energetic kids will make you proud someday, insyaAllah!

Kredit:Adlil Rajiah

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Followers Pa&Ma yang nak dapatkan barangan penjagaan diri dengan harga murah boleh klik di  SINI