Terpaksa dibedah dua kali gara-gara bahagian luka pembedahan caesarean terbuka dan berdarah. Siap ada darah beku sebesar bantal!

Kelahiran secara caesarean tidam dapat dielakkan terutamanya jika ada komplikasi. Bayi Puan Asyekeen Talib, dia perlu melahirkan menerusi pembedahan kerana bayinya dalam keadaan songsang.

Tanpa dijangka kelahiran anak keduanya ini memberikan pengalaman yang tidak dapat dilupakan kerana pada hari keenam kelahiran luka pembedahan terbuka semula dan mempunyai darah beku yang bersaiz besar, sebesar bantal kecil.

BERJAGA-JAGA

“Semoga ia menjadi teladan buat ibu-ibu lain di luar sana. Niat saya kongsikan pun atas sebab yang sama. Berharap sangat ibu-ibu yang bersalin anak kedua/ketiga seterusnya berjaga-jaga dengan anak yang dah sedia ada.

“Sebab mereka kan kecik lagi, tengah sedap melasak kata orang. Nak dimarah bukannya mereka mengerti. Jadi ibu lah yang kena extra alert,”kata Asyeeken ketika dihubungi Pa&Ma.

Ibu ini juga turut berkongsi catatan kejadian yang menimpanya hingga perlu dibedah kali kedua.

Saya kena emergency czer pada pkl 3 pagi 30/5/2019 yg lepas. Sebab kes BREECH IN LABOUR. Kes baby songsang tapi jalan bawah sudah buka 2cm. Masa tu kandungan 38w1d.

Alhamdulillah semua lancar. Dapat baby girl, Syarmeen Imelda Kho nama diberi. Seberat 3kg pada 3.43pagi.

Hari Ahad lepas boleh balik umah dah. Seronok lah kan? Tapi Isnin (semalam) terpaksa ke klinik sebab nak check baby kuning naik balik lagi tak.

SENAK PADA LUKA SELEPAS TERLANGGAR MEJA

Masa lepas timbang baby di kk tu, tgh dok leka pakaikan balik baju kat baby kat meja tu, tetiba dtg anak sulung saya umur 2 tahun lari laju tolak saya kuat-kuat dari belakang. Perut tempat czer tu terlanggar ke sisi meja tu.

Allahuakbar. Sakitnya, senaknya hanya Allah yang tahu. Rasa macam nak pengsan dah kat situ. Iyelah kan.. luka baru 5 hari kot. Tapi boleh bertahan lagi. Balik makan painkiller & tidur. Kejadian kat klinik tu dalam pukul 11.00 pagi lebih kurang.

TAK SAMPAI 24 JAM, NAIK SEBIJI BANTAL SEPANJANG GARISAN LUKA

Pukul 2 pagi bangun susukan anak, dah terasa sakit sangat2 kat area ari2. Rasa susah nak jalan. Pedih pun ada. Check tgk, luka ok, takde bukak tapi ada benjol sikit kat isi atas sikit dari line parut caesarean tu.

Pukul 8 pagi tadi, terus naik sebijik ‘bantal’ di sepanjang line luka czer tu. Sakit dia skala 9 hokeh! Sakit gila! Nak bangun dari katil pun terkial-kial. Nak berjalan, nak angkat tapak kaki, seksa sangat. Dan bengkak itu semakin membesar.

DOKTOR HAMPIR PENGSAN

Pergi klinik kesihatan lagi tadi sebab kena check kuning anak lagi. Lepas tu minta jumpa doktor sebab sakit sangat dah.

Doktor tengok pun dah nak pengsan. Besarnya bengkak ni puan. Apa dah jadi? Kita pun citer serba sikit. Doktor terus buat surat refer hospital.

LUKA BERDARAH & TERBUKA DI TENGAH

Hantar anak-anak balik umah dulu. Pegi toilet, tgk2 ada bleeding kat luka czer. Alamak aihh.. terbukak pulak. Kat tengh lak tu. Amik pad bersih sekeping lagi, tampal kat luka tu. Tu je cara terpikir nak bendung darah tu sementara nak gi hospital ni.

Sampai hospital, boleh pula staff emergency tu bagi category green zone. Oihh.. saya tengah bleeding ni…. green zone?

HEMATOMA

Settle semua, terus warded kat gynae ward. Doktor kat wad dtg tgk and decide ini urgent case ni.

“Puan kena hematoma. Tapi kita dah ada 2 emergency case, settle yang tu dulu. Then kita operate puan ye.

Oh my God.. operate lagi? 2 kali dalam tempoh 6 hari di tempat yg sama. Aduh!

So, duduk lah saya dalam ward sekarang ni sambil layan takbir raya & lagu raya.. sumpah sedih weii!

HATI-HATI KALAU ADA ANAK KECIL YANGL LAIN

Korang yg dah czer tapi ada anak kecik yg lain tu.. berjaga la ye. Saya tak salahkan dia pun.. saya yang salah sebab tak alert dia dtg berlari kat saya tu.

Salam aidilfitri dari ward gynae. Tengah berdebar tunggu pukul berapa nak operate ni. 

Sumber: Asyekeen Talib

Tinggalkan Komen