Semua mommies excited bila anak dah cecah 6 bulan sebab anak dah boleh makan yeayyy. Dalam mimpi pun dah start nak plan nak bagi baby makan apa.

Tapi sebab baby masih lagi kecil,usus masih belum matang sepenuhnya dan perlu ambil langkah langkah penjagaan waktu nak perkenalkan makanan ke anak.

Ada banyak sebenarya kena ikut turutan;
1. Turutan jenis karbohidrat
2. Turutan jenis serat
3. Turutan kuantiti makan
4. Turutan kekerapan makanan
5. Turutan jenis protin
6. Turutan tekstur makanan
7. Turutan penurunan susu yang diambil
8. Berapa lama nak kenalkan
9. Campuran yang sesuai
10. Alat sesuai

Yup tak boleh main terus nak bagi je. Pening kan?

Hari ini tentang sumber protein sebab ini yang boleh membawa kepada side effects yang paling teruk sehingga boleh menyebabkan maut. Kenapa tak boleh kenalkan semua je sekaligus?

Protein mengandungi molekul atau bahan binaan yang kecil dan boleh memulakan tindakbalas immuniti badan untuk melawan molekul tersebut..ini adalah allergik.

Tapi setiap makanan protein saiz molekul tak sama. Maka kita kenalkan yang paling besar molekul (paling rendah keberangkalian untuk memulakan tindakbalas) kepada yang paling kecil. kalau untuk dewasa molekul paling kecil tu la kualtiti protein yang baik.

Mother feeding her baby.

So apakah turutan untuk memperkenalkan protein?

6 – 7 bulan
Ayam dan daging..ingat masih perlu dimasak dan blend dengan halus

8-10 bulan
Ikan dan telur kuning..kenalkan satu satu sumber..belum sesuai lagi untuk campur campur banyak jenis protein

10-12 bulan
Seafood dan telur sebiji..telur putih secara sikit sikit (1sudu kecil sekali makan) dan seafood seperti udang,ketam (atau shellfish) apabila sudah cecah 12bulan. Masa ini juga boleh kenalkan cincang tambah dalam bubur/nasi lembik atau dipotong kasar untuk finger foods

12bulan ke atas
Kacang kekacang yang dimasak lembut..jgn bagi yang keras2 ye (kacang panggang, kacang dhaal,lain lain)

Masih perlu ingat tekstur juga perlu diubah mengikut perkembangan usia.

Sekian

Sumber: Dietitian Fizah Sobri
www.nasihatdiet.com

Tinggalkan Komen