Banyak yang berubah bila ibu disahkan hamil terutama sekali fizikal si ibu. Perasan tak makin lama saiz payudara makin besar dan warna puting payudara mula berubah warna. Semua perubaha yang berlaku ada sebabnya.

Perubahan badan si ibu berlaku sesuai dengan fitrah sebagai ibu. Ini merupakan proses dimana badan ibu bersedia menerima kehadiran si kecil makan perubahan hormon berlaku ke atas ibu. Perubahan fizikal ibu berlaku sesuai dengan perkembangan si kecil. Kenapa puting ibu gelap, kerana penglihatan si kecil masih kabur dan untuk mencapai perkembangan yang baik, si kecil memerlukan tidur yang cukup. Semua yang berlaku ada kaitannya antara satu sama lain.

Tiada Istilah “Bayi Tahan Mata, Tak Nak Tidur”, Bayi 1-3 Bulan Berjaga Tak Lebih 2 Jam!

Mengapa puting ibu bertukar gelap semasa mengandung?

Jawapan ‘straight’ nya adalah kerana perubahan hormon menyebabkan peningkatan penghasilan Melanin iaitu sejenis pigmen yang membuat rambut , kulit dan bola mata kita hitam. Maka, kawasan yang sedia tinggi Melanin, misalnya sekitar puting dan areola ibu, akan makin menggelap seiring kehamilan.

Jawapan ‘tak straight’ nya adalah, sebahagian saintis merasakan, ia cara alam membantu bayi kecil yang ‘belum nampak’ untuk mengesan lokasi puting ibu dengan tepat.

Ya, anak manusia lahir dengan deria bau yang bagus, namun penglihatan yang lemah. Maka, berdasarkan bau susu ibu, anak tahu mencari kedudukan payudara ibu, namun puting yang di gelapkan akan bantu anak hisap pada sasaran sebenar iaitu puting.

Bayi kecil hanya nampak sekitar 8-12 inci (~ 20-30 cm rujuk gambar) untuk sekurang-kurangnya 2 bulan pertama. Ianya seperti jarak bayi melihat wajah ibu ketika di pangku untuk menyusu.

Tiada Istilah “Bayi Tahan Mata, Tak Nak Tidur”, Bayi 1-3 Bulan Berjaga Tak Lebih 2 Jam!

Sudahlah kabur, bayi pula cuma nampak kebanyakkannya dalam hitam-putih atau warna kontra yang terang seperti ‘real red’ atau ‘real green’. Merah jambu, merah tomato atau merah tanah dan 122 ton merah lain, maaf, bayi belum nampak. Ini kerana ‘cones’ dalam mata bayi iaitu sel dalam mata yang memproses warna, belum matang.

Bukan hanya isu keterbatasan jarak dan jenis warna sahaja, mata bayi di bawah 3 bulan juga umumnya belum boleh mengekori pergerakkan. Maka tak hairan, sekali-sekali bayi boleh ‘ter’ juling bila melihat sesuatu kerana kawalan mata yang lemah.

Tiada Istilah “Bayi Tahan Mata, Tak Nak Tidur”, Bayi 1-3 Bulan Berjaga Tak Lebih 2 Jam!

Bosan kan hidup dengan mata begini? 

➡ kerana itu, bayi kecil di ciptakan untuk ulang kitaran kerap susu, banyak tidur!. Bayi 1-3 bulan patut tidur 15-18 jam sehari dengan masa berjaga antara tidur tak lebih dari 2 jam.

Ya, itu sepatutnya. TAK ADA SEBAB untuk bayi kecil berjaga lama-lama kerana penglihatan dan otaknya belum bersedia untuk tujuan menjelajah dunia!.

Ini di buktikan dengan fakta perkembangan mental dan fizikal bayi bawah 4 bulan berikut:

i. 5 minggu: otak kesan perubahan sensasi iaitu perbezaan suasana alam rahim dan alam dunia.

ii. 8 minggu : otak mula faham dan proses bentuk dan corak. Misalnya bayi mula perasan lekuk batang hidung ibu, corak langsir di bilik atau ruas antara jarinya. Bayi mula suka kaji jarinya seperti belek jari.

iii. 12 minggu: otak mula nampak dan boleh proses peralihan lancar iaitu sebarang pergerakan ringkas. Misalnya anak boleh angkat kepala dan toleh mencari bunyi di kiri, kanan dan depan tapi bukan di belakang. Atau anak tenung bibir ibu bergerak-gerak masa bercakap. Apa-apa gerakan asas dan ringkas sahaja. Jika sudah laju atau rumit, bayi dah tak boleh faham.

Nah! CANTIK , SEMPURNA DAN TERSUSUN BUKAN CIPTAAN TUHAN? : bayi kecil ➡ mata kabur ➡ otak ‘lemah’ ➡ skil motor terbatas = banyak tidur, kurang main dan berjaga singkat.

Maka, TIDAK BENAR SAMA SEKALI jika ibu dengan bayi kecil mendakwa ; ‘ Anak saya tak nak tidur’ atau ‘ Anak saya sanggup tahan mata walau dah letih ‘. NO.

Tiada Istilah “Bayi Tahan Mata, Tak Nak Tidur”, Bayi 1-3 Bulan Berjaga Tak Lebih 2 Jam!

Yang tepat ialah anak TAK TAHU DAN TAK BOLEH tidur kerana ibu ‘tak pandai’ tidurkan. Cara tak tepat, tak kena, jadi bagaimana boleh bayi tidur?

Hasilnya anak kerap terjaga ➡ tak puas tidur ➡ terlalu letih ➡ mengamuk lama ➡ berulang-ulang.

Sumber: Baby Language

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI