Anda mungkin biasa mendengar istilah ‘makan untuk dua orang’ bagi ibu hamil. Walaupun istilah ini berniat baik untuk menggalakkan ibu hamil makan dengan mencukupi, tetapi makan berlebihan atau untuk dua orang secara literalnya boleh menyebabkan peningkatan berat badan berlebihan yang berbahaya kepada ibu hamil dan bukanlah sesuatu yang disarankan doktor.

Kehamilan dan penyerapan nutrien

Tubuh anda menjadi lebih cekap semasa mengandung dan dapat menyerap lebih banyak nutrien yang anda makan. Oleh itu memakan dua kali ganda tidak menggandakan peluang anda untuk mempunyai bayi yang sihat – sebaliknya, ini boleh menyebabkan berat badan yang berlebihan, yang boleh menyebabkan risiko komplikasi kehamilan.

Peningkatan berat badan dalam kehamilan telah dikaitkan dengan komplikasi kehamilan seperti berikut:

-Kencing manis
-Sakit belakang
-Tekanan darah tinggi
-Keperluan pembedahan Cesarean kerana bayi besar
-Keperluan nutrien ibu hamil

IKLAN

Walaupun terdapat garis panduan yang berbeza, jika anda mempunyai berat badan yang sihat kebiasaannya, anda memerlukan:

Trimester pertama: tiada kalori tambahan diperlukan
Trimester kedua: kira-kira 350 kalori tambahan sehari
Trimester ketiga: kira-kira 450 kalori tambahan sehari

Jika anda mengalami berat badan berlebihan atau kurang berat badan, anda memerlukan lebih atau kurang daripada panduan ini bergantung kepada matlamat berat badan anda.

Pertambahan kalori yang anda perlukan ini hanya memerlukan beberapa gelas susu rendah lemak dan segengam kuaci atau sandwic untuk menambah kalori yang cukup pada trimester terakhir. 300 kalori sebagai contoh bersamaan dengan sepotong roti gandum penuh dan satu sudu jem.

Jika anda hamil dengan kembar, anda memerlukan lebih banyak kalori daripada yang disebutkan. Keperluan kalori anda juga bergantung kepada aktiviti harian anda. Ibu hamil yang sangat aktif iaitu dengan 1-2 jam atau lebih aktiviti seperti berjalan, berenang dan mengayuh basikal memerlukan sehingga 2,565 kalori sehari berbanding ibu hamil biasa hanya 2,180 kalori sehari pada trimester ketiga.

Sementara itu, peningkatan berat badan yang tidak mencukupi boleh menyebabkan kelahiran pramatang dan masalah perkembangan bayi dalam kandungan. Oleh itu, berpada-padalah dalam pemakanan sewaktu hamil. Jangan berlebihan mahupun tidak mencukupi.

Peranan ibubapa mendidik anak-anak dan menerapkan keberanian dan semangan kesukarelaan adalah suatu tugas yang penting. Seorang juara adalah diasuh dengan pemikiran dan minda juara.

Saksikan kisah “Hero Cilik” dalam Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, Rabu ini, 29 Julai, jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124.

#PaMaJourneyBersamaSchAwaLara
#AstroRia