Menjaga anak kecil orang kata tak boleh lalai sekejap. Ada je benda yang kita tak jangka pun terjadi, tiba-tiba boleh berlaku dan mengancam nyawa si kecil. Ibaratnya mata dan tangan ibu ayah ni kena sentiasa bersedia.

Begitulah yang dialami oleh seorang ibu melalui perkongsiannya di Facebook Ummu Putri Syahid Nufhael setelah anaknya berusia 1 tahun 4 bulan tiba-tiba memasukkan manik ke dalam hidung dan cukup mendebarkan saat menantikan manik itu terkeluar semula.

Bila nak jadi…

IKLAN

Adik datang kat ibu tunjuk-tunjuk hidung dia dengan jari. Ibu pun tengok la dalam lubang hidung dia. Tengok memang jelas sangat manik putih dalam lubang hidung tu.

Ibu dah start gelabah tapi still cool, tekan batang hidung adik urut dari atas ke arah bawah dengan harapan manik tu akan keluar, tapi waktu tu kakak Putri tertolak lengan ibu dan manik putih tu masuk ke dalam lagi. Ya Allah ibu scary, takut adik sesak nafas.. Tapi time tu ibu tengok adik relax je boleh main-main dan nyanyi-nyanyi lagi.

Niat nak terus ke hospital sebab tak nampak dah manik tu ada dalam hidung. Tapi terfikir manik tu dah masuk saluran tekak dan adik dah tertelan sebab time tu adik nampak riang je main-main. Ibu positif.. Ibu still bf adik macam biasa.

Tergerak hati ibu nak suluh lagi lubang hidung, Allahu memang jelas manik still lagi duduk kat situ.

Baru ibu teringat ibu pernah tau teknik ‘mother kiss’ dengan cara tutup mulut anak dengan mulut kita rapat-rapat, tekan lubang hidung lagi sebelah yang tak tersumbat tu dan buat hembusan dalam mulut anak (hembusan yang tak terlalu kuat). Ibu cuba 4x dan last berjaya melantun gelongsor keluar akhirnya.. Alhamdulillah syukur sangat-sangat.

Haish.. Adik ni suka tau buat jantung ibu rasa nak jatuh. Ibu cuma berkongsi. Kalau ragu-ragu jangan buat ye. Kalau jadi kat anak, sebaiknya terus ke klinik atau ke hospital.

Sumber: Ummu Putri Syahid Nufhael