Anak kita ni amanah Allah dan mereka juga ujian untuk ibu ayah. Elok yang kita tunjukkan eloklah peribadinya. Ibarat kata pepatah anak-anak kita ni ibarat kain putih yang bersih lagi suci. Baik buruk akhlak anak ni kita sebagai ibu bapa yang tentukan.

Dalam keadaan hari ini, didikan ibu bapa untuk anak sangat mencabar. Lagi-lagi dengan kecanggihan teknologi sekarang yang banyak mempengaruhi sikap dan emosi anak. Pantang terleka sikit, pasti ada kesilapan yang tak dijangka.

Lagi satu penting untuk ibu bapa tahu, anak-anak kita ni belajar melalui setiap apa yang mereka lihat. Kadang kita tak perasan pun bila berdepan dengan anak tetapi ia berlaku tanpa disengajakan.

Ini 5 kesalahan yang dikongsikan oleh Datuk Dr Haji Mohd Fadzilah Kamsah dan selalu ibu bapa buat sehingga anak hilang hormat, hilang percaya dan makin menjauh daripada ibu bapa:

1. Memaki hamun anak ketika menegur kesalahan mereka.

IKLAN

2. Tidak menunaikan janji kepada anak-anak.

3. Memarahi atau mempersendakan pasangan di hadapan anak-anak.

4. Menakut-nakutkan anak-anak dengan benda tahyul.

5. Menghukum tanpa menyatakan sebab.

Mari kita sama-sama sedar dan beringat bila mendidik anak. Tujuan utama kita ialah untuk anak berakhlak mulia, menjaga maruah dan nama keluarga kita kan?

Banyakkan berdoa, berkomunikasi dengan pasangan dan anak-anak. Insya-Allah.

#pesantokabah

Kredit: Datuk Dr Haji Mohd Fadzilah Kamsah

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)