Menelentang adalah posisi tidur bayi yang betul dan terbaik sehingga bayi berusia setahun. Ia terbukti dapat mencegah SIDS. Manakala kedudukan bayi tidur mengiring adalah selamat apabila bayi berumur lebih 4-6 bulan kerana sudah pandai berguling sendiri selepas dibaringkan telentang.

TIDUR TERLENTANG PALING SELAMAT UNTUK NEWBORN. 0-3 BULAN

Ini fakta. Ini telah di buktikan. Ini telah jadi saranan badan-badan berkuasa keselamatan tidur bayi sejak sekian lama.

Jika ada sesiapa yang mengatakan sebaliknya, ia adalah TIDAK BENAR.

Meniarapkan bayi newborn yang belum kuat meniarap dengan sendiri meningkatkan risiko lemas dalam tidur atau SIDS/SUDS atas beberapa sebab:

❌ Tekanan permukaan tempat bayi meniarap menekan dada bayi cukup lama semasa tidur dan ini menyempitkan ruang aliran udara pernafasan bayi

IKLAN

❌ Kepala bayi kecil berat dan besar.Ini sukarkan bayi kecil angkat kepalanya cukup tinggi dan lama untuk menangis minta bantuan andai bahagian letak kepala dan mukanya di basahi jeluak atau andai dia tersembam pada bantal, selimut dan item lembut lain yang seringkali di guna ibu. SEBENARNYA, kawasan tidur bayi kecil TIDAK BOLEH DAN TAK PERLU DILETAK BANTAL ATAU SEBARANG ITEM LEMBUT . Item-item ini berpotensi buat anak lemas.

Tidur Terlentang Paling Selamat Untuk Bayi 0-3 Bulan, Konsultan Tangisan & Tidur Bayi Kongsi Fakta

❌ Bila meniarap, jarak ruang antara hidung bayi dan permukaan meniarap adalah dekat. Bayi kecil pula bernafas kencang dan cepat. Maka peluang bayi menyedut semula udara hembusannya sebelum udara itu sempat bergerak jauh, lebih tinggi. Udara hembusan rendah Oksigen tapi tinggi Karbon Dioksida dan ini bukan udara berkualiti untuk anak
Pakar dan pengajar bertauliah bab tidur bayi berusaha mendidik dan sebar kesedaran DEMI KESELAMATAN bayi -bayi kita, namun sikap tak periksa fakta, tak berfikir panjang sebelum kongsi oleh ramai individu dan content creator mungkin permulaan dunia keselamatan tidur anak berada di ambang mundur semula ke tahun-tahun gelapnya yang menyaksikan kes penderaan, kecuaian, kemalangan dan kematian bayi mungkin kembali meningkat.
Kongsi dengan ilmu. Kongsi dengan sikap tanggungjawab.

Bantu kami untuk sebarkan yang fakta dan hentikan auta.

IKLAN

Nota: Bilakah usia bayi telah selamat untuk tidur meniarap❓🤔

➡️ bila bayi itu telah dengan sendirinya tunjuk mahir dan mampu meniarap serta terlentang dengan laju dan mantap tanpa bantuan penjaga. Itu bukti bayi telah ada cukup kuat kawalan serta koordinasi otot untuk mengawal pergerakan keseluruhan badannya bagi tujuan membalik-balikkan badan sepanjang tidur.

➡️ Bila anak makin besar, mereka akan secara automatik kurang jeluak kerana gegelung LES yang bertugas menahan isi perut bayi dari terselinap naik ke atas sebagai jeluak telah makin matang dan berfungsi elok. Maka risiko anak jeluak semasa tidur telah berkurang. Ini punca tak ada masalah untuk anak yang TELAH kuat meniarap dengan sendiri untuk tidur meniarap. Ibubapa TAK PERLU pusing terlentangkan anak semula .
Semoga bermanfaat❤️

Kredit: Baby Language

IKLAN

 

Tidur Terlentang Paling Selamat Untuk Bayi 0-3 Bulan, Konsultan Tangisan & Tidur Bayi Kongsi Fakta

Pelajari ilmu penyusuan untuk menjayakan bf journey mama bersama pakar-pakar bertauliah di webinar Mama Nak Susukan Anak. Daftar sini : https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-nak-susukan-anak/

 

 

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI