Melihat anak membesar dari kecil sememangnya momen yang paling indah. Pada usia anak 1-3 tahun adalah waktu yang paling penting untuk membentuk peribadi anak. Didiklah anak kecil kita dengan segala ilmu yang menjadikan mereka lebih baik.

Kenali dulu anak kita dan kemudiannya barulah kita cari cara untuk menguasai dan sekaligus membentuknya menjadi insan yang cemerlang kelak. Menurut Penulis Keibubapaan, Mohd Fhais Salim, ada beberapa perkara mengenai anak 1-3 tahun yang wajar kita ambil tahu.


Fakta tentang anak 1-3 tahun yang kita semua wajar tahu!

– Dia memang agak degil, apa sahaja yang kita kata tak semua dia akan ikut dan dengar.

– Ini kerana mereka masih lagi dalam fasa egocentrik, hanya fikir tentang diri sendiri sahaja.

– Sekali dia cakap nak sesuatu tu, dia nak juga. Cakap la macam mana pun, susah nak pujuk dia.

– Tapi mereka ni senang sangat di alih perhatian. Time dia merajuk tu kita tunjuk je awan, burung atau apa sahaja yang menarik hati dia mesti ralit punya.

– Anak kecil ni pun agak kuat emosi dia. Maklum la baru dapat otak emosi, semua benda dia ikut emosi.

IKLAN

– Tak suka sesuatu dia menjerit. Nak sesuatu dia menjerit. Boleh kata, apa sahaja yang jentik emosi dia, dia menjerit.

– Mereka tak berapa pandai nak terjemah perasaan hati dia lagi, jadi jalan mudah menjerit la.

– Tapi awas, kita tak boleh balas jeritan anak dengan menjerit juga kerana itu boleh jadi pengaruh buruk pada anak.

– Sampai ke besar nanti anak lemah kawal emosinya, dah besar pun nak sesuatu dia menjerit. Payah gitu!

– Lagi satu, emosi anak kecil ni sangat rapuh. Mudah trauma. Sekali dah trauma anak boleh terbantut tumbesaran dia.

IKLAN

– Akhir sekali, anak kita perlukan banyak pujian dan perhatian untuk membesar jadi seorang yang fast learner.

– Kalau banyak jeritan dan tengkingan naya pada mereka, sebab akan jadi seorang yang slow learner.

3 tahun pertama ni fasa fundamental pembentukan sel sel penting otak anak kita.

Kena banyak belai dan banyak sikap lebih kurang. Salah salah kecil anak buat abaikan je la. Baru la terjamin tumbesaran otak anak kita.

~ Mohd Fhais Salim

IKLAN

Menarik: Susu Makin Berkurang Bila Hamil Anak Kedua, Elakkan Power Pumping, Risiko Ibu Alami Keguguran

Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza.

Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah.

Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)