Fasa ‘infant’ (bayi kecil 0-3 bulan) di kenali sebagai fasa trimester ke-4. Iaitu sambungan daripada 3 trimester kehamilan yang telah bayi manusia lalui. Bezanya, kali ini, untuk trimester yang ke-4 ini, iaitu pada 3 bulan pertama usia bayi selepas di lahirkan, bayi harus melalui fasa ini di luar rahim ➡ alam dunia.

Nama lain fasa trimester ke-4 ini ialah fasa ‘belum menetas’. Ia ibarat fasa peralihan untuk bayi. Ia seperti fasa telur ayam di eram oleh ibunya sekitar 21 hari sebelum menetas. Kita lihat telur telah keluar dari perut ibu ayam, namun kekal di dalam sarung telurnya. Ha, begitulah ibaratnya bayi ‘infant’

Usia 4 Bulan Sesuai Latih Bayi Tidur Sendiri. Tempoh Ini Anak Mula Belajar & Faham

Maka, cara menenangkan dan menidurkan bayi ‘infant’ sangat berbeza dengan bayi besar atau ‘toddler’ (kanak-kanak) . Cara paling berkesan untuk tenangkan dan buat bayi ‘infant’ lena ialah bila bersama ibu atau ayahnya : berpeluk, berdukung, berdodoi, bergendong, mengempeng… Ini kerana bayi ‘infant’ telah tidur di dalam badan ibu (dalam rahim) selama 9 bulan kandungan. Maka inilah punca mengapa bayi manusia mudah tenang dan lena bila mendapat sentuhan badan manusia (skin to skin).

Namun BEZA UTAMA rahim dengan ibu (atau ayah) manusia ialah : rahim itu ibarat mesin yang tak perlukan rehat manakala ibu manusia ialah makhluk yang ada batas. Maka, ia menyebabkan pada suatu tahap, ibu manusia tidak mampu lagi nak terus memeluk, berdukung, mengendong dan membenarkan anak mengempeng berjam-jam dalam sehari sedangkan ibu juga perlukan rehat dan membuat urusan hidup yang lain.

Maka, di sinilah ibu bapa boleh beralih kepada sumber bantuan tambahan: bantuan dari manusia lain (ahli keluarga) atau alat. Meminta bantuan tambahan BUKAN petanda ibu lemah dan lembik. Ia petanda ibu cukup KUAT untuk menyedari hakikat dan mengakui bahawa sebagai manusia biasa, adalah normal untuk dia perlukan bantuan tambahan.

Jika ibu tidak boleh mendapatkan bantuan dari ahli keluarga lain, maka alat bantu tenang dan tidur seperti bedung, buaian, sumber bunyian white noise dan puting adalah alternatif terbaik. Mengapa saya sebut ‘alternatif’? :

IKLAN

❤ Berpeluk/bergendong/berdakap ➡ alternatifnya bedung.

💙 Berdodoi/bertepuk ➡ alternatifnya buaian.

💚 Bunyi degup jantung ibu, pernafasan dan suara ibu ➡ alternatifnya sebarang bunyi white noise.

💜 Mengempeng ➡ alternatifnya puting tiruan.

Maka, ibu ganti cara tidur bayi ‘infant’ sahaja: daripada bergantung kepada ibu 100 peratus, kepada alat bantuan tambahan bila ibu perlukan. Maksudnya bayi ‘infant’ tetap perlu bergantung kepada ‘sesuatu’ untuk boleh tenang dan lena. ‘Sesuatu’ itu boleh jadi samada : ibu VS alat. Bayi ‘infant’ TIDAK BOLEH tidur tanpa mana-mana salah satu, kecuali jika bayi ‘infant’ itu ialah bayi dari kategori ‘easy going’.

IKLAN

Namun sampai masa, bayi perlu berdikari dan memang boleh tidur berdikari TANPA PERLU LAGI BERGANTUNG KEPADA MANUSIA ATAU ALAT.

Bukankah manusia adalah mamalia tercanggih yang hidup di muka bumi ini? Jadi tiada istilah bayi manusia tidak boleh ‘tidur sendiri’ apabila sampai waktunya. Dia hanya perlu di ajar dan di latih sahaja.

Maka, usia ‘selepas menetas’lah tanda bermulanya bayi manusia sudah secara berperingkat boleh di latih tidur berdikari (sleep training). Iaitu bermula 4 bulan. Adakah sleep training wajib? Oh tidak. Ia pilihan. Namun, jika ibu tak pernah latih, tak mahu latih atau tak tahu latih, maka ibu tak boleh berharap anak akan tahu buat sendiri. Faktanya, bukan semua anak akhirnya akan tahu tidur sendiri. Jadi, jika ibu pilih untuk harapkan nasib baik sahaja, teruskan menanti dan berharap sahajalah yang ibu boleh buat. Untung nasib timbul, tak untung nasib tenggelam. Begitulah..

Apa bukti saintifik usia 4 bulan adalah permulaan usia sesuai ‘sleep training’? Mengapa tak sesuai nak ‘sleep training’ ketika ‘infant’? 

IKLAN

Usia 4 Bulan Sesuai Latih Bayi Tidur Sendiri. Tempoh Ini Anak Mula Belajar & Faham

☑ Jam biologi tidur – bangun bayi manusia hanya mula berfungsi selepas usia 12 minggu (3 bulan) ke atas. Ini kerana, badan bayi kecil tidak menghasilkan hormon tidurnya sendiri sebelum usia 3 bulan. Inilah sebab tidur bayi kecil caca-marba dan berterabur. Jadi, bagaimana nak sleep training jika hormon tidur tiada atau belum berkesan?

☑ Peningkatan kecekapan hormon tidur di hasilkan badan bayi selepas usia 3 bulan dan kapasiti perut bayi yang semakin membesar membolehkan bayi tidur lebih panjang tanpa perlu kerap bangun menyusu. Maka, ‘kerap lapar’ sudah tak lagi jadi isu gangguan jalan kejayaan sleep training.

☑ Secara perkembangan mental pula, bayi mula masuk dunia peristiwa (world of event) pada usia +/- 19 minggu. Iaitu bayi faham bahawa setiap peristiwa terdiri daripada beberapa episod kejadian pendek yang mengikuti antara satu sama lain. Misalnya bola getah yang melantun itu terdiri daripada episod : bola turun ➡ bola naik ➡ berulang kali ➡ kelajuan menurun ➡ bola akhirnya berhenti. Maka, kerana itulah, selepas usia 4 bulan, bayi sebenarnya telah boleh faham bahawa tidur juga adalah sejenis peristiwa. Maka, ibu ajarkan lah tentang bagaimana peristiwa tidur itu harus bermula, berlaku dan berakhir. Bayi sudah boleh berkerjasama untuk menjayakan peristiwa tidur dan tak lagi perlu harap ibu saja yang tolong ‘buatkan’.

☑ Bayi yang telah lepas usia menetas mempunyai kemahiran menenteramkan diri ( self soothing) yang lebih berbanding bayi infant. Misalnya dah boleh hisap jari untuk tenangkan diri, dah boleh meniarap untuk merasa aman memeluk ‘sesuatu’ dan dah boleh membebel lagu sendiri atau main air liur untuk hiburkan diri.

Sumber: USWATUN HASANAH MOHD HABIB
KONSULTAN TANGISAN BAYI
DBL INSTITUTE SYDNEY
THB EDU ASSC
THE WONDER WEEKS ACADEMY
SLEEPSMART EDUCATION

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI