
Bila anak berusia 6 bulan, mama mesti teruja nak bagi anak makan. Tapi kadang buntu tak tahu apa yang perlu diberi untuk permulaan. Yang penting ia berkhasiat dan dapat memperkenalkan anak-anak dengan pelbagai jenis makanan supaya si kecil membesar tidak cerewet memilih makanan.
Pa&Ma kongsikan beberapa pilihan puri buah untuk mama berikan kepada bayi yang sudah mula makan. Caranya sama sahaja iaitu sama ada kukuskan buah-buahan dan kemudian dikisar halus atau rebus dan kisar halus.
Mama juga boleh buat dalam kuantiti yang banyak dan kemudian simpan di dalam peti sejuk beku untuk stok selama seminggu. Mudah kan?
Ini pilihan puri buah yang boleh mama jadikan pilihan untuk si kecil tersayang.



Mesti ramai ibu-ibu yang mencari resepi puree untuk anak yang dah menghampiri usia 6 bulan kan? Kenapa perlu tunggu 6 bulan? Kenapa tak boleh beri makanan pada usia 3/4 bulan? Jawapannya?
Kerana sistem penghadaman bayi belum cukup matang untuk memproses makanan lain selain susu ibu. Sekiranya diberikan makanan sebelum usia 6 bulan, bayi anda mungkin akan mengalami beberapa risiko seperti usus tersumbat.






Kredit : Babyredhut
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Campuran Kurma, Air Zam Zam Dan Minyak Zaitun Hasilkan Puri Buah Terbaik Untuk Anak

Anak dah mula nak masuk 6 bulan. Mahu bagi makan apa? Ini antara persoalan yang sering ditanya oleh ibu terutama yang baru mempunyai anak dan belum ada pengalaman. Sebenarnya tak perlu nak risau kerana bayi yang baru ke fasa belajar nak makan hanya boleh diberi makan yang simple sahaja iaitu puri buah atau sayur.
Apabila umur dah makin meningkat, perkenalkan secara berperingkat menu baru yang sesuai. Ingat bayi bukan boleh makan banyak dalam satu-satu masa kerana mereka dalam proses nak membiasakan perut dan bila dah makin lama makan, mungkin kuantiti makanan pun bertambah.
Walaupun dah banyak perkongsian puri bayi oleh ibu-ibu, idea dari Puan Nurul Jannah boleh dicuba kerana dalam setiap puri yang dibuatnya dimasukkan kurma dan air zam zam. Semoga permulaan makanan yang dimakan oleh anak terus mendapat keberkatan.
Puri Avokado
- Avokado
- Pisang
- Kurma ajwa
- Minyak zaitun (dua tiga titik)
- Air zam zam
Stim dan blend semuanya
Puri Betik
- Betik
- Pisang
- Kurma ajwa
- Minyak zaitun (dua tiga titik)
- Air zam zam
- Stim kurma sahaja dan blend
Puri Mangga
- Manga
- Susu
- Minyak zaitun (dua tiga titik)
- Air zam zam
Stim dan blend semuanya (susu boleh guna susu formula)
Puri Labu
- Labu
- Susu
- Minyak zaitun (dua tiga titik)
- Air zam zam
Stim dan blend
Puri Buah Naga
- Buah naga
- Air zam zam
Blend sahaja
Puri Lobak Merah
- Lobak merah
- Kurma
- Susu
- Air zam zam
Stim dan blend
Puri Buah Pear Dan Epal
- Buah pear
- Epal
- Air zam zam
Stim dan blend
Sumber: Nurul Jannah
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Buat Sendiri Penambah Perasa Guna Tomato. Sihat & Masakan Lagi Sedap!

Masakan yang sedap mestilah cukup rasa semuanya. Kebanyakan daripada kita akan menggunakan serbuk perasa untuk beri rasa sedap. Sebenarnya ada lagi cara yang lebih berkhasiat untuk mama sediakan makanan untuk seisi keluarga.
Salah satu pilihan sihat yang boleh digunakan untuk beri kelazatan pada makanan adalah dengan menggunakan kulit tomato. Rasa asli semulajadinya ini lagi baik untuk kesihatan selain kaya dengan Vitamin C.
Perkongsian Roazura Bahari ini boleh mama cuba kerana kita tahu khasiat buah tomato ini memang sangat bagus.
Akhirnya tertunai juga untuk berkongsi serbuk perisa tambahan bagi sesiapa yang ingin menggunakannya dalam masakan.
Semoga perkongsian ini memberi manfaat untuk semua, menambah kesedapan dalam masakan lebih asli dan semulajadi.

Bahan utama:
Buah tomato secukupnya
Langkah membuatnya:

1) Belah 4 bahagian tau potong ‘X’ atas buah tomato

2) Kemudian masukkan dalam periuk dengan air mendidih

3) Biarkan sehingga kulit tomato sedikit terbuka kemudian angkat dan toskan.

4) Kupas kulit tomato tersebut, lapik kertas minyak atas dulang dan susun kulit tomato tersebut.

5) Bakar dalam oven atau air fryer sehingga kulit tomato kering.

6) Selepas itu, masukkan dalam blender kering dan kisar halus kulit tomato tersebut

7) Siap dijadikan serbuk perisa semulajadi

8) Bolehlah dimasukkan dalam masakan untuk menyedapkan lagi rasanya.
Selamat mencuba! Nak lagi mudah buat stok perasa semulajadi ni pada hari minggu. Serbuk perasa ni boleh dicampurkan dalam pelbagai jenis masakan seperti berkuah atau bergoreng. Dijamin sedap!
Kredit: Roazura Bahari
ARTIKEL MENARIK [Aiskrim Vanila Homemade 5 Bahan. Sedap & Teksturnya Gebu, Confirm Anak Suka!]
LAGI ARTIKEL MENARIK [Modal Dalam RM7.90, Lelaki Ini Kongsi Cara Berkesan Bunuh Lipas Dalam Kereta!]

Dah tak ada idea nak masakkan apa untuk anak, semua dia tolak. Tak tahulah di mana silapnya padahal dah cuba macam-macam resipi. Untuk mommies yang ada masalah anak susah makan, jom segera dapatkan e-book 100++ Resipi Si Manja & Tip Untuk Mama!
Hanya RM20, memang berbaloi dengan pelbagai resipi menarik serta info pemakanan anak. Klik saja https://toko.ideaktiv.com/product/e-book-resipiselerasimanja/ untuk dapatkan e-book istimewa ini!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Resipi Kek Pandan Gula Melaka, Kurang Manis Tapi Sedap, Tak Sampai Sehari Dah Licin!

Anak-anak pastinya orang yang cukup terpukau saat dihidangkan dengan kek, apa lagi dengan warna yang cantik. Kek pandan gula melaka kurang manis ini pilihan tepat buat anak. Kurang manis tapi sedap.
Resipi Kek Pandan Gula Melaka dengan buttercream padu ini dikongsikan oleh Ariana Rose Ahmad. Menariknya, langkah demi langkah turut dikongsikan secara terperinci agar anda yang baru hendak mencuba tidak tersilap langkah. Jadi jangan bimbang, pasti menjadi!

Hari ni Ariana nak share resepi Kek Pandan Gula Melaka. Kek ni tak terlampau manis dan bila dah makan sedap.
Resepi Kek Pandan Gula Melaka
Bahan Kek
5 biji telur gred B
3/4 cawan @ 135g gula halus
2 cawan @ 220g tepung gandum
1 sudu besar ovallete
1sk cream off tartar
1sk soda bikarbonat
1sk baking powder
1sk emulco pandan coconut
2sk pewarna hijau apple
5 sudu besar minyak masak
Bahan Syrup gula melaka:
2 keping kecil @ 90g nisan atau gula melaka
2 helai daun pandan
1/2 cawan @ 100ml air
1 sudu besar tepung jagung
Bahan Buttercream:
300g butter (sejukkan dalam peti ais 20 minit)
5 biji telur putih sahaja (gred B)
90g gula kastor
1sk esen vanila
2 sudu besar syrup gula melaka

Untuk buat kek, mula-mula masukkan telur, gula, ovallete, pewarna hijau dan emulco pandan. Mix hingga sebati dan bertukar warna hijau cerah sedikit tapi masih cair.

Lepas tu masukkan dan ayak tepung gandum, soda bikarbonat, cream off tartar & baking powder. Mix lagi hingga sebati sahaja. Tak perlu mix lama.
Bila dah sebati masukkan pula minyak masak. Warna nmpak terang sebab cahaya. Kacau laju dengan menggunakan spatula sahaja.
Ambil loyang 8 inci dan lapik dengan baking paper. Tuang kesemua adunan. Hentak-hentak loyang supaya takda angin dalam adunan.

Panaskan oven dan bakar dengn suhu 160°c selama 30 minit (api atas bawah) tapi bergantung pada oven masing-masing juga.
Cara buat syrap gula melaka
Sementara tunggu kek masak, buat syrup gula melaka pula. Masukkan gula melaka @ nisan bersama air dan daun pandan. Masak hingga hingga cair. Jika guna nisan@ gula melaka yang kurang manis boleh tambah sedikit nisan @ gula melaka.

Bila dah cair masukkan tepung jagung supaya syrup ni lagi pekat. Kacau sebati.
Bila dah masak tapis dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk lagi pekat.

Tanggalkan baking paper dan Lepas 10- 15 minit baru terbalikkan semula pada kedudukan asal. Biarkan kek sejuk dulu.
Cara buat buttercream
Untuk buat buttercream, telur putih dan gula kastor ni kena pukul hingga gula cair dengan cara double boil.

Bahagian ni kena betul-betul teliti. Suhu air mesti tidak melebihi 60°c. Jika air kat bawah tu terlampau panas, telur akan masak. Cara lebih mudah , sentuh sikit dengan jari (hati-hati), jika air tak panas sangat, boleh pukul laju-laju hingga gula hancur. Gula dah hancur terus stop.
Lepas tu, letak dalam bekas dan mix hingga jadi merigue atau bahasa lebih mudah, adunan tu jadi warna putih dan bila di terbalikkan adunan tak jatuh.

Sampai jadi macam ni.
Masukkan pula butter sikit demi sedikit. Mix hingga jadi licin. Jika nampak macam berketul, teruskan mix hingga lah licin. Bila dah licin masukkan pula esen vanila dan syrup gula melaka.

Mix hingga sebati. Bila dah siap sejukkan sekejap dalam peti ais selama 10-15 minit bagi buttercream tak mudah cair. Jika lepas keluarkan buttercream dan nampak ada wap dari syrup gula melaka, mix je sekejap bagi sebati.

Lepas tu potong kek kepada 2 bahagian. Bahagian atas pun potong sikit supaya permukaan sekata dan tiada benjolan. Letak syrup gula melaka dan rata kan. Nak letak semua keliling kek pun boleh.
Letak pulak buttercream. Ratakan hingga licin. Ambil kek bahagian atas dan letak kat atas buttercream.

Tuang atau sapu sekali lagi syrup gula melaka atas kek dan barulah letak pula buttercream. Untuk lebih kemas, potong nipis bahagian tepi. Kalau taknak potong dan nak sapu buttercream pun boleh.
Potong pada 16 bahagian atau ikut size yang kita nak. Buat pula bunga menggunakan buttercream. Nak guna acuan macam mana pun boleh je. Titis pula syrup gula melaka dan letak daun pandan.

Siap!
Tips : Kek kekal lembut
Kalau nak simpan dalam peti ais, letak dalam bekas tertutup. Lembutnya macam baru siap bakar. Kalau nak simpan macam tu pun boleh tapi pastikan tak bercampur dengan benda yang berbau.
Tips : Untuk buttercream, kalau lepas dah masukkan butter dan lepas dah mix adunan jadi cair, masukkan dalam peti ais selama 20 minit. Lepas dah keluarkan dari peti ais, terus mix hingga jadi licin.
Menarik: 6 Bulan Ni, Sayalah Paling Bahagia, Rutin Urus Bilal Mencabar Tapi Membahagiakan PU Riz!

Ayuh, kembalikan kesegaran dan tenaga anda bersama pasangan tersayang melalui Bengkel Refresh & Recharge: Jom Kembali Semangat!
Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/jom-kembali-semangat/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!


