Video detik-detik cemas ketika seorang kanak-kanak perempuan yang memerlukan pertolongan di luar tingkap sebuah bangunan akhirnya diselamatkan oleh seorang pemuda lelaki yang merisikokan nyawanya sendiri untuk memberikan bantuan.

Menerusi video yang berdurasi kurang 5 minit tersebut, jelas kanak-kanak tersebut berpaut pada tingkap sebuah bangunan tinggi selama beberapa minit.

[Video] – Detik Cemas Kanak-Kanak Bepaut Pada Tingkap Sebuah Bangunan Tinggi, Nyaris Terjatuh

Situasi tersebut mengundang rasa tidak senang warga maya. Mujur ada yang sudi membantu dengan mempertaruhkan nyawa sendiri. Jelas kedengaran kanak-kanak tersebut menangis ketakutan. Untuk peringatan, sila awasi anak kecil anda!

[Video] – Detik Cemas Kanak-Kanak Bepaut Pada Tingkap Sebuah Bangunan Tinggi, Nyaris Terjatuh

Apabila bercakap mengenai penjagaan kanak-kanak, terutamanya anak kecil, ia turut melibatkan keselamatan di rumah dan bukan hanya semasa di luar.

Jom ketahui asas keselamatan yang perlu dititikberatkan di dalam rumah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by tv3malaysia (@tv3malaysia)

Keselamatan di rumah untuk penjagaan kanak-kanak

Berikut adalah beberapa peringatan yang perlu ibu bapa ketahui untuk menjaga aspek keselamatan anak semasa berada di rumah:

Keselamatan balkoni

Ini adalah tip untuk memastikan keselamatan di rumah pada bahagian balkoni:

1. Jauhkan bangku, meja dan kerusi daripada pagar balkoni

Ia adalah satu naluri biasa pada kanak-kanak yang ingin memanjat pagar atau perabot untuk melihat pemandangan yang lebih baik. Namun dalam masa yang sama, ia meningkatkan risiko untuk anak terjatuh.

Jika kawasan balkoni anda terhad, sebaiknya biar ia berada dalam keadaan tanpa perabot. Cuma bawa keluar beberapa kerusi jika ingin melayan tetamu di sana.

IKLAN

2. Waspada jarak antara palang pagar balkoni

Jarak antara palang bar di balkoni seharusnya tidak boleh melebihi 4 inci. Ia bertujuan untuk menghalang kanak-kanak walaupun bersaiz kecil untuk melepasi pagar tersebut.

Sekiranya ketinggian balkoni adalah lebih daripada 1 meter di atas paras tanah, ia mesti lah mempunyai pagar atau penghadang.

Ini bermakna jika anda tidak tinggal di kondo atau pangsapuri, tetapi mempunyai teres bertingkat, ia harus mempunyai pagar.

American Academy of Pediatrics (AAP) mencadangkan agar ketinggian pagar balkoni haruslah sekurang-kurangnya 3 kaki atau 1 meter.

3. Pintu ke balkoni sentiasa berkunci, penting untuk penjagaan kanak-kanak

Anak-anak pada masa ini bijak-bijak belaka, malah yang masih kecil sekali pun ada kalanya sudah pandai untuk membuka pintu yang berkunci. Jadi penyelesaian terbaik adalah untuk memasang 2 jenis kunci yang berbeza.

Jika pintu ke balkoni jenis pintu gelangsar atau sliding door, anda boleh meletakkan papan penyelak pada landasan pintu untuk mengelakkan daripada terbuka.

Keselamatan di bahagian dapur

IKLAN

Kebanyakan jenis rumah yang diubah suai atau unit kondo menggunakan susun atur terbuka, menjadikan kawasan seperti dapur mudah diakses untuk semua individu termasuk kanak-kanak.

Jadi pastikan pisau dan peralatan dapur lain diletakkan jauh daripada capaian anak.

Sekiranya perlu, pasang kunci dan selak kalis kanak-kanak (kid-proof lock & latches) pada kabinet dan rak – terutamanya yang menyimpan peralatan berbahaya atau bekalan pembersih seperti peluntur atau semburan beracun.

Gunakan stove guard untuk menutup atau mengunci tombol dapur masakan, pastikan setiap pemegang periuk atau kuali dialihkan ke belakang untuk mengelakkan ia mudah dicapai anak semasa sedang memasak.

Anda juga boleh memasang pengadang sudut pada meja dan kaunter dapur.

Pastikan bilik mandi selamat

Dalam menitikberatkan aspek penjagaan kanak-kanak dan keselamatan di rumah, anda perlu ketahui bahawa bilik air adalah antara tempat berbahaya untuk anak kerana mereka boleh lemas walaupun dalam air takungan yang cetek serta tergelincir.

Anda boleh letakkan tikar getah pada lantai bilik air terutamanya di bahagian pancuran mandian atau tab mandi untuk mengurangkan lantai daripada licin.

Pilih pemanas air yang mempunyai peranti anti-panas atau pasangkan peranti tersebut pada kepala pancuran mandian untuk memastikan kulit anak tidak melecur atau terkena air yang terlalu panas.

IKLAN

Paling penting, jangan pernah meninggalkan anak di dalam bilik mandi tanpa pengawasan.

Bahagian tingkap

Berikut antara aspek keselamatan pada tingkap di rumah, sentiasa pastikan semua tingkap agar:

  • Tidak dibuka lebih daripada 12.5 cm
  • Mempunyai selak, kunci atau pengadang tingkap untuk menghentikan pembukaan tingkap lebih daripada 12.5 cm
  • Hanya boleh dibuka daripada atas
  • Jauhkan perabot, katil daripada tingkap untuk mengelakkan anak menggunakannya untuk memanjat tingkap
  • Ajar anak untuk bermain jauh daripada tingkap
  • Sentiasa awasi anak yang bermain berhampiran tingkap
  • Lindungi palam elektrik, aspek keselamatan di rumah yang penting
  • Sikap ingin tahu anak terutamanya yang masih kecil membuatkan mereka akan menyentuh segalanya termasuklah soket elektrik.

Pastikan setiap palam atau soket elektrik dilindungi menggunakan pelindung keselamatan untuk mengelakkan anak daripada memasukkan jari.

Wayar juga perlu dipastikan sentiasa kemas dan tidak berselirat di lantai – jauh daripada jangkauan anak-anak.

Ajari anak aspek keselamatan di rumah

Tip terakhir dalam memastikan keselamatan anak semasa di rumah adalah dengan mengajar mereka mengenai aspek keselamatan dan mematuhi peraturan apabila berada di kawasan dengan pagar balkoni.

Tetapkan beberapa peraturan asas seperti:

Balkoni adalah kawasan terlarang untuk bermain melainkan bersama individu dewasa
Dilarang memanjat pagar balkoni atau perabot yang terletak di sana

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.

Kredit info: Hello Doktor, TV3

[Video] – Detik Cemas Kanak-Kanak Bepaut Pada Tingkap Sebuah Bangunan Tinggi, Nyaris Terjatuh

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI