Baru-baru ini ramai ibu bapa yang meluahkan rasa risau akibat penutupan sekolah dan juga tadika ekoran wabak Covid-19. Rata-rata berpendapat mungkin ada di antara anak-anak mereka sukar untuk mengeja dan mambaca apabila masuk ke tahun seterusnya. Jangan Panik! walaupun anak-anak duduk di rumah, mereka tetap boleh belajar membaca, mengeja dan mengenal huruf.

Mama papa ambil peluang cuti sekolah ini untuk lakukan aktivit yang boleh merangsang minda anak-anak. Kalau mama papa buntu, boleh cuba 12 aktiviti menarik yang dikongsi oleh puan Rina Azrina ini.

1. Menyanyi Dan Menari
Biasakan anak-anak dengan lagu-lagu fonik yang mengajar bunyi-bunyi huruf sebagai asas dalam proses membaca. Kaedah fonik terbukti berkesan dan pantas dalam mengajar kanak-kanak untuk membaca. Perkara ini selaras dengan kajian yang menyatakan bahawa otak manusia membaca dengan cara memecahkan perkataan kepada bunyi-bunyi.

Antara lagu-lagu fonik yang baik untuk didengar oleh kanak-kanak ialah ABU ADA AYAM untuk Bahasa Malaysia dan CORY CAT untuk Bahasa Inggeris. Mereka boleh menyanyi sambil mengikut pergerakan di dalam video tersebut. Kaedah ini pasti banyak membantu anak-anak untuk mudah mengingati setiap bunyi huruf yang ditayangkan.

2. Tanah Liat
Tanah liat dan kanak-kanak memang berpisah tiada ?. Ajak anak bermain tanah liat sambil membentuk pelbagai huruf dan suku kata.

Sebagai permulaan, bentuk huruf tanpa gabungan huruf yang lain sambil membunyikannya. Jika anak sudah mahir bunyi setiap huruf, bolehlah digabungkan bunyi-bunyi huruf yang lain pula.

Idea Ajar Membaca – Tanah Liat

3. Memancing Huruf
Siapa cakap nak pancing ikan hanya boleh di sungai atau di laut sahaja? Memancing di dalam rumah pun boleh.?

Kelipkan klip kertas pada kertas-kertas yang telah dipotong dan ditulis huruf. Sediakan alatan memancing dan lekatkan magnet padanya seperti ‘umpan’. Suruh anak ‘pancing’ huruf yang kita bunyikan.

Anak pasti teruja untuk memancing huruf yang disebut ibu bapa. Mereka akan berusaha keras untuk memastikan umpan mereka terlekat pada bunyi huruf yang betul. ?

Idea Membaca – Memancing

4. Menampal Huruf
Tulis huruf yang ingin dipelajari pada potongan kecil kertas. Ajarkan anak untuk memadankan huruf yang betul seperti yang tertera pada kad imbas. Sambil memadan dan melekat kertas huruf, ibu bapa bolehlah membunyikan gabungan huruf tadi bersama anak.

Idea membaca-menampal huruf

IKLAN

5. Penutup Botol
Hanya menggunakan penutup botol terpakai, tuliskan beberapa huruf konsonan dan vokal untuk membentuk gabungan bunyi.

Bagi anak-anak yang sudah mahir, galakkan mereka untuk membentuk gabung bunyi sendiri hasil pembelajaran sebelum ini. Aktiviti ini mampu menguji sejauh mana tahap membaca mereka.

Idea Membaca-Penutup Botol

6. Main Tembak-Tembak
Aktiviti ini pasti menyeronokkan. Kanak-kanak memang suka bermain dengan air. Mereka pasti suka bermain pistol air seperti ini sambil belajar membaca.

Cara bermainnya ialah ibu bapa membunyikan gabungan huruf yang dikehendaki dan anak akan menembak ke arah kertas yang betul. Selain belajar membaca, aktiviti ini juga dapat menguji daya fokus dan visual anak-anak untuk menembak ke arah sasaran dengan tepat.

Idea Membaca- Pistol Air

7. Bola Pom Pom
Pelbagai kaedah bermain boleh dilakukan dengan hanya menggunakan bola pom pom ini. Salah satunya ialah meniup bola pom pom ke dalam cawan dengan menggunakan straw.

Wah!nampak menarik bukan? Mesti anak-anak teruja untuk memastikan bola tersebut masuk ke dalam cawan sampai termengah-mengah meniup straw tersebut. ?

IKLAN

Bola Pom Pom

8. Bermain Suai Padan
Aktiviti ini memang terbaik. Bukan sahaja bantu anak membaca tetapi mampu menguji daya visual dan meningkatkan kemahiran motor halus mereka.

Anak-anak akan memadankan suku kata yang sama dengan menggunakan getah yang disediakan. Sungguh kreatif ibu ini mencipta permainan yang menarik seperti ini!

Idea Membaca-suai padan

9. Penyepit Baju
Ibu bapa boleh membuat beberapa potongan kecil kad dan menulis perkataan yang ingin dipelajari di atasnya. Setiap kad haruslah mempunyai beberapa perkataan yang lain agar anak-anak dapat meneka perkataan yang akan dibunyikan semasa permainan dijalankan.

Aktiviti ini akan membantu anak fokus untuk memilih perkataan yang tepat sambil mengasah kemahiran motor halus mereka untuk mengawal pergerakan dan otot jari semasa menggunakan penyepit baju tersebut.

Idea Membaca-Penyepit Baju

10. Bermain Masak-Masak
Aktiviti ini sangat sesuai untuk kanak-kanak yang sudah mahir membaca supaya ibu bapa boleh menguji tahap penguasaan kemahiran membaca anak-anak mereka.

IKLAN

Tuliskan beberapa menu di atas kertas. Pastikan perkataan yang ditulis menggunakan warna yang berbeza agar mereka mudah untuk membaca suku kata yang terdapat dalam satu perkataan. Anak-anak pasti leka bermain permainan ini terutamanya anak perempuan. ☺

Idea Membaca-Memasak

11. Cawan Polistren
Pelbagai permainan yang kreatif boleh dicipta dengan hanya menggunakan cawan polistren. Salah satu idea yang menarik ialah dengan menutup suku kata yang sama atau bermain memory game iaitu menutup semua bulatan tersebut dan hanya membuka suku kata yang sama sahaja.

Permainan ini akan lebih menarik jika ibu bapa memasang lagu kanak-kanak yang berentak rancak kerana akan membuatkan kanak-kanak teruja untuk membuka setiap cawan tersebut dengan lajunya mengikut rentak lagu.?

Idea Membaca-cawan polistren

12. Bermain Warna Air
Mewarna sambil belajar membaca sampai comot-comot! Anak pasti seronok!

Anak-anak perlu mewarna suku kata yang sama sambil membunyikannya dengan menggunakan warna air yang berwarna-warni.

Bunyikanlah suku kata tersebut sambil menyanyi. Suasana belajar itu pasti bertambah menarik!

Idea Membaca-Warna Air

Selamat Mencuba!❤

Kredit: Rina Azrina

Bagi mama yang mencari barangan bayi dengan harga murah, klik di SINI

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)