Kopi memang sedap dan menjadi kegemaran sesetengah orang. Nak minum tu tiada masalah, tapi untuk wanita yang hamil digalakkan untuk minum dalam kuantiti yang sedikit dan bersederhana. Apa-apa-apa pun dkalau amnil dalam kuantiti berlebihan pasti memudaratkan.

Doktor Izzat menerusi akaun Twitternya berkongsi mengenai sebab ibu hamil perlu hadkan pengambilan kafein 200mg setiap hari. Dia yang merupakan Pegawai Perubatan Kesihatan Wanita dan Kehamilan berkata, pengambilan kafein berlebihan ketika hamil boleh memudaratkan kandungan, bayi boleh menjadi kecil dan meningkatkan kes keguguran lebih-lebih lagi pada awal kehamilan.

“Maka, saya suka nasihatkan ibu-ibu mengandung sekalian untuk elakkan sama sekali pengambilan kafein pada 12 minggu pertama kehamilan.” Selepas tempoh tiga bulan itu hadkan pengambilan kafein sehingga 200mg setiap hari jika anda tidak boleh hidup tanpa minuman berkafien.”

IKLAN

“Lagi bagus kalau ganti minuman-minuman berkafein ini dengan jus buah-buahan atau segala minuman yang telah di-nyah kafein ( decaffeinated drinks ),” tulisnya di Twitter.

IKLAN

Tapi perlu diingatkan juga, kafein tidak hanya ada dalam kopi. Kafein juga terkandung dalam makanan lain seperti teh, coklat, minuman tenaga, sesetengah ubat batuk dan selsema dan minuman cola.

IKLAN

“Ada options decaf version, boleh tukar jus buah. Better”

Semoga ibu-ibu hamil peka terhadap pengambilan kafein yang sepatutnya.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI