Berkorban biar kena caranya. Wanita terkenal dengan sikap lemah lembut, penyayang dan paling kuat empati berbanding lelaki.

Lagipun darjat dan martabat wanita ini paling tinggi dalam kebanyakan agama dan budaya! Ini fakta!

Tapi sayangnya, apabila kekuatan wanita ini selalu menjadi punca kelemahan utama wanita. Di sebabkan terlalu lembut, wanita selalu jadi tempat orang mengambil kesempatan.

Dia tak melawan bila di tindas bukan sebab takut suami tapi tak mahu jadi derhaka. Di sebabkan terlalu penyayang, wanita selalu tak sampai hati untuk bela nasib diri.

Biarlah hati dan mental terseksa asalkan orang sekeliling tak masam muka. Di sebabkan ada empati kuat dalam diri wanita selalu seksa diri sendiri.

IKLAN

Apa sahaja yang terbaik untuk orang tersayang akan di dahulukan. Sanggup ketepikan keperluan diri sendiri. Yang terbaik untuk diri sendiri selalu jadi terakhir! Itu pun kalau ada lebihan masa dan tenaga, jika tak ada abaikan sahaja.

Masa jadi ‘penyembuh’ segalanya. Tangki emosi jika saban hari menangis lama-lama kering juga emosi.

Tangki jiwa jika saban hari duk rasa kecewa, duk rasa menyesal lama-lama kering juga jiwa.

Tangki tenaga kalau saban hari duk ulang buat kerja yang sama lama-lama jatuh sakit juga.

Bila tangki-tangki ni dah kering wanita yang lemah lembut sepanjang hidup pun boleh jadi ganas dalam sekelip mata.

Bila lembut dah jadi serabut mula la nak marah je 24 jam. Jadi para wanita di luar sana, usahlah pentingkan sangat apa yang bahagia di luar, sebaliknya utamakan la kebahagiaan dalaman anda dahulu.

Utamakan SELF LOVE anda. Bahagiakan diri sendiri baru la orang sekeliling boleh bahagia di samping anda.

Mulut ketawa terbahak-bahak pun tak guna kalau hati bersedih. Wahai lelaki sekalian, lindungi la wanita kesayangan anda ini. Jangan sampai dia terjerat dalam perangkap kemurungan seorang diri.

Kredit: Mohd Fhais
– Parenting Influencer

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)