Anak-anak yang tertelan benda kecil/barang kecil antara tragedi yang sangat menakutkan untuk ibu bapa hadapi. Situasi ini kadang-kadang tidak disedari oleh ibu bapa sehinggalah anak mula lemah dan mengadu sakit di dalam perut.

Begitulah situasi ngeri yang dihadapi oleh Puan Abby apabila anak kecilnya tertelan mainan magnetic balls kepunyaan si abang. Lebih menyedihkan apabila si kecil terpaksa menjalani pembedahan untuk mengeluarkan biji magnet tersebut. Puan Abby berkongsi pengalamanya dan berharap situasi ini tidak terjadi kepada ibu bapa lain.

Artikel Menarik: Tak Keluar Rumah Pun Ibu Risau Kesihatan Anak. Ini Apa Yang Boleh Dibuat

Assalamualaikum semua..terima kasih yang doakan anak saya… Hari kedua kat hospital, ni yang berlaku pada baby Ayfaa..

Ya Allah… Tak tau nak cakap macam mana.. semoga apa yang berlaku pada anak saya jadi peringatan buat semua ibu bapa.

Ini hasil X-ray dan ultrasound. ( Xray lebih jelas). Kelihatan 4 biji seperti manik size sebesar manik tudung tu je.. tapi yang menjadi sangat bahaya apabila biji magnet ni melekat pada dinding laluan tu.. macam terbelit usus. Boleh menyebabkan usus bocor/ luka.

Pada mulanya saya fikir keracunan makanan.. tapi baby tidak cirit-birit. Cuma muntah setiap kali makan atau minum. Doktor suspect sesuatu yang tidak baik sebab dalam darah sudah ada toksin..

IKLAN

Baby menangis sepanjang hari tahan senak perut agaknya. Usus pun dah mulai bengkak.. dah tak minum susu selama 4 hari, makan pun taknak..baby sekarang dalam pengawasan hospital untuk minor surgery esok in sha Allah ( 27/4/2021) untuk buang magnet.

Trauma dan fobia sungguh saya dengan benda ni.. bukan pada bayi sahaja.. jika org dewasa pun telan benda ni ..perkara sama juga boleh berlaku.. Ni permainan budak-budak sekarang.

Abangnya yang minta beli… ya Allah cuainya saya biarkan anak beli mainan mcm ni… sungguh, saya sesal sangat… Saya mohon doa sahabat semua doakan agar dipermudahkan dan kesembuhan buat anak saya ye.

Ini benda yg dikeluarkan. Magnet kecik melekat dua biji pada bahagian (a) dan dua biji pada bahagian(b)

IKLAN

Saluran usus telah bocor akibat daripada magnet ni menyepit saluran usus. (Tindakbalas asid perut)

Pembedahan amik masa dua jam tadi untuk keluarkan ini. Sekarang doktor akan pantau selama 2 hari lagi. Baby Ayfaa juga kena berpuasa lagi..Subuh tadi ayfaa masih boleh bercakap, merengek sakit.. tolong la ayfaa mama.. fa sakit perut.. tido pun tak nak baring. Dia hanya duduk tersengguk-sengguk.. bila baring dia kesakitan.

Sungguh … Sangat pilu hati saya.. tak sanggup tengok semua prosidur.. hanya suami yang mengiringi ke bilik bedah… Suami pun tak tahan , apatah lagi saya..

IKLAN

Terima kasih semua yang bertanya kabar, tak mampu saya balas dengan kata-kata setiap titipan doa kalian.. betapa saya saya sangat terharu…😭

Setakat sekarang.. ayfaa dalam keadaan baik. Dah mula sedar.. Harap perkara ini tidak berlaku pada anak-anak anda semua… Tolong la buang jauh jauh magnet atau apa saja object yang berkemungkinan anak ambik telan.

Terima kasih yang sudi aware tentang bahaya magnet ni.. tidak mudah untuk lalui, jika tiada kemudahan, anak belum pandai bercakap.. nak cari punca pun tak tahu.. tanda-tanda hanya demam dan muntah.. jika lambat bertindak.. boleh keracunan darah yang teruk. Seperti diracun. Beringat la ye semua.. ianya sesuatu yang sukar untuk kita dilalui.😢

(Saya izinkan kongsi dengan sesapa yang ada anak kecik.. mungkin ini saja cara yang boleh bantu ibubapa aware).

#day3
#Laparotomy foreign body removal and primary repair of stomach and small bewel.

Kredit:Tabby Cameo Int

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)