Yusuf kini sudah berusia 2 tahun dan doktor pediatrik meminta Hanis mengurangkan pengambilan susu untuk Yusuf dan melatihnya meminum susu menggunakan cawan.

Yusuf Iskandar kan dulu brokoli boy, tapi semakin membesar anak Hanis Zalikha ini jadi kuat minum susu, kenyang susu hingga menolak makanan yang digemari dulu. Hanis juga berkongsi tips bagaimana boleh jadikan dia berselera kepada sayur-sayuran semula.

Ibu tentunya menjadi insan yang paling gembira dan teruja apabila selera makan anak semakin baik dan menerima makanan semula  jadi seperti sayur-sayuran. Hanis memuatnaik video Yusuf kembali memakan sayur kegemarannya ketika bayi dulu iaitu brokoli.

haniszalikha Benda paling happy semalam, Yusuf nak makan sayur favourite dia dua tahun lepas! Sebenarnya kitorang hampalah sebab dia bukan ke dulu brokoli boi, tapi bila dia makin besar dia start pilih makan.

Pastu bila consult paediatrician, dia cakap suruh try dua benda,

1) kurangkan minum susu &

2) bagi susu dalam cup.

Ya Allah dua benda ni sangat susah ya. Selera Yusuf untuk susu sangat tinggi, dan sebab tu juga dia kenyang all the time dan tak hairan makanan. Pastu paed Yusuf kata kat Malaysia ni masalah besar anak-anak ialah transition dari susu nak ke makan, sampai parents pun dah selesa bagi susu je supaya kenyang, kadang sampai umur 4 tahun pun masih belum makan betul2 dan jadi masalah kurang zat. Kita dengar ni nervous.

Yusuf lah tu, kuat minum susu je! Tapi pastu bila start consistent bagi dia Toujours Kids Fruit & Vege Blend @toujoursadvanced , dia macam ada selera nak makan. Macam serious la? Kitorang just ingat nak bagi dia nutrients and vitamin yang dia tak dapat sebab dia taknak makan.

Tapi start one time tu, lepas minum susu dia mintak chicken and rice. Masa tu kitorang saling pandang each other like “omg ayang! Dia tak kenyang ke susu?? Dia teringin nak makan ke??” Dan finally semalam (lepas chicken and rice je setiap hari) try bagi balik sayur favourite dia yang dua tahun lepas tu, dan dia pun dah kembali ke pangkal jalan :’) I am just extremely happy. After this takyah bergantung dah. Mommy jelah kena rajin masak pelbagai ?

Tip: Bagi Fruit & Vege Blend tu secara consistent sebelum meal time, dalam dua minggu tu dah nampak dia makin makan banyak. Pastu slowly start introduce balik segala sayur buah berlainan untuk setiap waktu makan. Laaah diorang ni baby balik rupanya nak kena introduce balik ?

View this post on Instagram

Benda paling happy semalam, Yusuf nak makan sayur favourite dia dua tahun lepas! Sebenarnya kitorang hampalah sebab dia bukan ke dulu brokoli boi, tapi bila dia makin besar dia start pilih makan. Pastu bila consult paediatrician, dia cakap suruh try dua benda, 1) kurangkan minum susu & 2) bagi susu dalam cup. Ya Allah dua benda ni sangat susah ya. Selera Yusuf untuk susu sangat tinggi, dan sebab tu juga dia kenyang all the time dan tak hairan makanan. Pastu paed Yusuf kata kat Malaysia ni masalah besar anak-anak ialah transition dari susu nak ke makan, sampai parents pun dah selesa bagi susu je supaya kenyang, kadang sampai umur 4tahun pun masih belum makan betul2 dan jadi masalah kurang zat. Kita dengar ni nervous. / Yusuf lah tu, kuat minum susu je! Tapi pastu bila start consistent bagi dia Toujours Kids Fruit & Vege Blend @toujoursadvanced , dia macam ada selera nak makan. Macam serious la? Kitorang just ingat nak bagi dia nutrients and vitamin yang dia tak dapat sebab dia taknak makan. Tapi start one time tu, lepas minum susu dia mintak chicken and rice. Masa tu kitorang saling pandang each other like “omg ayang! Dia tak kenyang ke susu?? Dia teringin nak makan ke??” Dan finally semalam (lepas chicken and rice je setiap hari) try bagi balik sayur favourite dia yang dua tahun lepas tu, dan dia pun dah kembali ke pangkal jalan :’) I am just extremely happy. After this takyah bergantung dah. Mommy jelah kena rajin masak pelbagai ? / Tip: Bagi Fruit & Vege Blend tu secara consistent sebelum meal time, dalam dua minggu tu dah nampak dia makin makan banyak. Pastu slowly start introduce balik segala sayur buah berlainan untuk setiap waktu makan. Laaah diorang ni baby balik rupanya nak kena introduce balik ? Esok launch @toujoursadvanced kat www.toujours.com.my bolehlah korang teliti semua ingredients and nutritional facts dia sebelum beli.

A post shared by Hanis Zalikha (@haniszalikha) on

Para peminat Hanis teruja melihat Yusuf berselera kembali dan turut berkongsi pengalaman masing-masing menghadapi situasi anak tidak berselera makan kerana terlalu bergantung kepada susu.

Sumber: haniszalikha

Tinggalkan Komen