2 menu ini, kalau makan dengan ulam-ulaman mesti sedap dah cukup. Nikmati pula nasi panas-panas alahai, nikmatnya. Dua-dua resipi ini dikongsikan oleh icookweeat.
Tak pasti kalau masih ada yang belum ‘familiar’ dengan ikan rebus goreng ini. Kalau anda tak pernah cuba, jom kita buat. Saya jamin anda takkan menyesal sebab mudah sangat cara penyediaannya. Ada yang berseloroh menu ikan dua kali mati sebab dahlah kena rebus, kena goreng pula lepastu. Rupa selepas di goreng memang agak brutal, tapi percayalah rasa dia sedap!
1. Ikan Rebus Goreng
Bahan-bahan:
Ikan selayang (jenis pilihan ikut suka anda)
Asam keping 4 atau 5 keping
Garam (pilihan anda nak letak atau tidak)
Ads
Cara penyediaan:
Rebus ikan menggunakan air dengan kuantiti sekadar tenggelamkan ikan tu bersama asam keping semala 3 hingga 5 minit.
Angkat, tapis dan gorengkan dalam minyak yang panas.
Dah siap.
*tip untuk elakkan meletup semasa goreng: masukkan dalam kuali sebelum minyak betul-betul panas.
Menu seterusnya, bagi penggemar makanan pedas kalau dapat makan sambal gesek ni hari-hari pun takpe dah. Gandingkan pula dengan ikan rebus goreng tadi beserta dengan ulam-ulaman. MasyaAllah, nikmat.
2. Sambal Gesek
Ads
Bahan-bahan:
Bawang merah
Cili besar
Cili api
Tomato
Belacan
Garam
Gula perang setengah sudu
Sehiris limau nipis
Cara penyediaan:
Ads
Gorengkan bawang besar, cili besar, cili api, tomato dan belacan sehingga layu.
Angkat dan tapis
Gesekkan bahan-bahan yang telah digoreng tadi dalam lesung batu (tapi jangan terlaly hancur dan halus), tambahkan garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali perahkan limau.
Dah siap
Nak menang cash bernilai RM4000? Jom, hantarkan foto OOTD Sedondon Raya bersama anak anda di 👉🏼 SINI
Siap sudah ikan rebus goreng dan sambal gesek kita. Memang senang kan cara penyediaannya. Jadi, bolehlah buat di rumah. Buat ikut kuantiti yang anda semua nak.
Selamat mencuba dan menikmati. Semoga perkongsian ini bermanfaat buat semua!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Selain bubur nasi, si kecil mama yang dah boleh makan juga boleh makan mihun yang khas untuk bayi. Paling penting bahan-bahan yang digunakan di dalam hidangan tersebut baik untuk di kecil ibu.
Resepi mihun sup ayam cheese yang dikongsikan Mama Darviena Natasya II menerusi Page Facebook Resepi Makanan Bayi boleh anda cuba untuk si kecil. Mudah dan simple yang penting anak boleh rasa pelbagai jenis makanan sihat.
Bihun sup ayam cheese
Anak saya 9 bulan tak ada gigi lagi, jadi masih di blend . Rasa tetap beza dengan bubur nasi.. memang anak saya suka sangat bihun sup .
Menu ni boleh dibuat dari anak 7 bulan.
Bahan-bahan:
Untuk cara-cara boleh rujuk gambar.
Bagi yang belum ada gigi, ibu boleh kisar halus sebelum diberi kepada bayi
Baby Noodles yang digunakan untuk resepi mihun sup ayam cheese
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Banyak khasiat jagung untuk anak-anak antaranya ialah membantu menaikkan berat badan. Mama boleh sajikan anak makanan berasaskan jagung seperti bubur jagung. Rasa lemak-lemak manis bubur jagung pastinya menambat selera anak.
Untuk menghasilkan bubur jagung yang sedap berlemak dan pekat, ada tipnya. Mengikut perkongsian dari Tiesha Abdul Rahman, ini antara tip yang boleh digunakan jika memasak bubur jagung.
*Supaya rasa bubur jagung enak sebati dengan kuah dan pekat, kisar sedikit jagung dan masukkan dalam bubur.
*Bubur jagung lebih sedap jika diletakkan sagu.
*Untuk rasa bubur yang berlemak, guna santan segar dan letak sedikit garam.
Cara lengkap untuk membuat bubur jagung lemak manis yang sedap ini boleh ikut cara seperti di bawah.
Bahan-bahan:
5 tongkol jagung – dihiris, basuh dan toskan
1/2 cawan sagu putih
2 cawan air
2 cawan santan pekat – guna santan segar
1 tongkol gula melaka
2 sb gula pasir
3 sb susu pekat
1/2 st garam halus
1 helai daun pandan – disimpulkan
Bahan kisar halus:
2 senduk hirisan jagung
1 cawan air
Cara membuat:
1. Didihkan air, masukkan sagu. Masak sehingga sagu menjadi jernih kesemuanya. Kemudian, tapis dan lalukan di bawah air paip. Ketepikan.
2. Kisar halus jagung bersama 1 cawan air supaya kuah rasa jagung.
3. Masukkan hirisan jagung ke dalam periuk bersama 2 cawan air. Air tinggi dari paras jagung.
4. Masukkan jagung yang telah dikisar halus tadi. Kacau rata. Masak selama 15 minit atau hingga jagung empuk.
5. Bila jagung sudah empuk, masukkan santan, garam, gula melaka, susu pekat, gula pasir dan daun pandan. Kacau. Kemanisan bergantung pada selera masing-masing.
6. Akhir sekali, masukkan sagu tadi dan kacau. Sentiasa kacau agar santan tidak berketul. Bila sudah mendidih sedikit bolehlah matikan api. Siap!
Tip ekstra: Boleh juga tambah beras pulut untuk memekatkan bubur jagung
Boleh juga gunakan beras pulut untuk dapatkan bubur jagung yang pekat.
Caranya, masukkan 1/2 cawan beras pulut ke dalam periuk bersama jagung dan santan cair. Masak hingga pulut lembut kemudian bolehlah letak bahan-bahan lain.
Berikut adalah LIMA kebaikan jagung untuk kesihatan bayi/kanak-kanak:
1. Membantu menambah berat badan
Dalam 100 gram jagung, terdapat sekitar 350 kalori. Atas sebab ini, jagung boleh menjadi penyelesaian yang berkesan untuk meningkatkan berat badan bayi. Namun, ini tidak bermakna bayi yang mempunyai berat badan normal tidak boleh makan jagung. Pengambilan jagung boleh membantu mengekalkan berat badan bayi normal.
2. Mengoptimumkan perkembangan otak
Jagung kaya dengan fosforus, kalium, magnesium dan zat besi. Kandungan fosforus membantu mengoptimumkan kesihatan tulang, kalium dan magnesium penting untuk fungsi otot dan saraf, manakala zat besi membantu mengoptimumkan perkembangan otak.
3. Memudahkan penghadaman
Jagung kaya dengan serat yang menjadikannya julap (melancarkan penghadaman). Jadi jika bayi anda sering mengalami sembelit atau sukar membuang air besar, berikan sahaja sedikit produk yang mengandungi jagung, sebagai contoh buburjagung. Ini sangat mujarab untuk merawat sembelit. Sebenarnya tepung jagung juga bagus untuk merawat sembelit.
4. Meningkatkan fungsi mata dan kulit
Jagung kaya dengan vitamin A dan sumber beta karotena yang meningkatkan fungsi penglihatan. Berita baiknya ialah beta karotena juga berguna sebagai antioksidan yang tentunya baik untuk kulit bayi.
5. Melindungi sel darah
Kandungan vitamin E dalam jagung memberikan kebaikan antioksidan, yang menjadikannya sesuai untuk melindungi sel darah daripada kerosakan. Bukan itu sahaja, kandungan antioksida juga menghalang kerosakan sel lain dan DNA dalam tubuh anak.
Nak dekat-dekat raya, memandangkan hujung minggu ni sesuai sangat untuk buat kuih raya. Hari ini pa&ma akan kongsikan resipi cookies dari saudari moeirajohson atau lebih dikenali sebagai MJ yang tak renyah nak buat sebab dahlah guna bahan 4 bahan je lepastu tak perlu bakar!
Jom cuba resepi di bawah:
Bahan-bahan:
Cara penyediaan:
Dah siap dah. Mudah kan? cookies ni boleh disimpan pada suhu bilik.
Untuk resepi ini, kita boleh ubat suai resepi tukar kacang hazelnut dengan badam boleh, atau apa apa yang disukai dan ada. Tiada masalah. Selamat mencuba!