Bila cuti sekolah ni, berselera sungguh anak-anak makan. Ada saja permintaan untuk kita masakkan makanan kegemaran mereka. Setiap anak ada saja ragamnya kan? Biasanya anak-anak sukakan hidangan ringkas dan sedap seperti makanan western.
Si ibu akan sedaya upaya mencari resipi yang paling mudah tapi hasilnya sama sedap seperti yang biasa dimakan di luar. Suraidah Samsudinberkongsi cara mudah buat piza dengan hanya menggunakan pressure cooker.
Ikuti perkongsian ini;
RESIPI PIZA PRESSURE COOKER
Alhamdulillah 1st trial homemade pizza.. Mode steam, valve seal.. Boleh cuba ya kawan2…
Update, ramai yg nak resipi.. OK sy share ye, sukatan doh ni utk PC sy size 8L.. Sy xpasti yg size lain sma diameter ke x.. Klu beza pun mungkin sikit jelah kot… Byk sy try n error je.. Skill pizza mmg xdak n ni 1st attempt buat pizza.. 😂😂 Tapi as long seisi rumah kata sedap sy dh happy..
Ads
Untuk doh :
1cwn tepung gandum 1sudu kecil Yis kering 1sudu kecil baking powder 1sudu kecil gula 1/2 sudu kecil garam 1/2 cawan air suam 1sudu besar extra virgin oil/minyak masak
Spagetti sos Cheddar cheese Serbuk lada hitam Nanas dlm tin Mushroom dlm tin Sosej Bawang holland Capsicum Mozarella cheese
Cara-cara:
-Satukan yis, gula n air suam, letak tepi sat bg yis tu function.. Mcm mana nak tau yis tu hidup ke x? Tgk ada buih2 tu hidup laa yis tu.. Klu x dak kira yis tu masuk hanginnnn😅 – Satukan tepung,garam, baking powder, dan minyak. Gaul manja2 je bagi bahan2 sebati.. Dh nampak mcm sebati skit2 masuk kan air td.. Uli doh sampai menyampah 🤣💞hahaha sampai xlekat d tangan.. Rehat kan doh 3jam.. Sy dan doh dpt rehat yg cukup sbb letih menguli.. – Doh akan naik sekali ganda.. Uli balik, yg kali ni manja2 je.. Jgn gado2, benda blh bincang 😜 – Masukkan doh dlm non stick pot.. Leperkan ikut dasar pot yg xsedar diri tuuu.. 🤣 -Spread virgin oil/minyak masak atas doh, pastu spread sos spegeti prego (jgn sampai ke tepi dinding pot sgt nnt dia melt pastu jadi hangit), cheddar cheese n lada hitam.. Dan boleh laa sprinkle segala makneka topping kesukaan…
-Last skali tabur laaa mozarella cheese kalau nak dapat effect tarik tarik cheese xputus tuu – Saya guna mode steam, valve seal.. Dah bb release pressure n keluarkan dgn senduk ikea yg warna hitam tu je.. Xde melekat ka apa.. Senang jaa nak keluarkan..
OK sila cuba! Good luck ❤️
Ads
Mudah buat piza dengan periuk tekanan tinggi ni terutamanya untuk para ibu yang masih tidak biasa menggunakan ketuhar. Penggunaan ketuhar lebih renyah kerana kita perlu pandai mengawal suhunya.
Menggunakan periuk tekanan tinggi ni, cukup dengan menetapkan mod masakan sahaja. Jadi untuk ibu-ibu yang mahu belajar buat piza pertama kali, bolehlah gunakan kaedah ini. Selamat mencuba!
Nak menang cash bernilai RM4000? Jom, hantarkan foto OOTD Sedondon Raya bersama anak anda di 👉🏼 SINI
Kuih daging atau bebola keledek dengan inti daging yang dikongsikan oleh Nasriah Ramli ini memang lain dari yang lain. Sarapan yang buat anak kekenyangan.
Inti penuh daging, manakala doh pula dihasilkan dari keledek. Memang sedap dan berkhasiat untuk anak. Jom cuba!
Assalamualaikum. Pagi ni saya nak share kuih kegemaran anak-anak yang depa bagi nama Kuih Daging.
KUIH DAGING
Resepi untuk inti:
Daging
Rempah kari daging
Rempah kurma
Daun bawang/ daun sup
Kentang & Carrot
Bawang Holland
Cili merah
Tumis hirisan bawang putih dan merah. Dah naik bau, masukkan rempah kari dan kurma yang dah dibancuh dengan air. Biarkan sampai pecah minyak.
Masukkan daging dan masak hingga empuk. Kemudian masukkan carrot dan kentang. Garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali, masukkan bawang Holland, daun bawang, cili merah dan daun sup. Ketepikan dan biarkan sejuk.
Bahan untuk kulit: Rebus keledek bersama sikit garam hingga empuk. Kemudian lenyek halus. Bagi sejuk dulu.
Masukkan tepung gandum dan uli bagi jadi doh dan tidak melekat di tangan.
Gentel adunan, letak inti di tengah lalu dibulat atau dilonjongkan bentuknya.
Panaskan minyak. Golekkan doh dalam serbuk roti dan goreng dengan api sederhana.
Siap! Sesuai nak makan untuk sarapan atau minum petang.
Jom, meriahkan Pa&Ma Gala 2022 Reunion X TYT dan anda berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik! Sharing istimewa dari Dayah Bakar & Tasha Manshahar tentang cara penjagaan anak serta demo urutan istimewa dari Aunty June (TYT).
Adakalanya mencuba menu yang sama setiap hari amatlah membosankan. Begitu juga anak-anak kecil kita. Ada waktunya mereka sukakan kelainan dalam rasa. Menu cair dimulut antara yang mampu menyuntik selera anak.
Resipi perkongsian Puan Maisara Nasir menerusi Happy Baby Food Malaysia ini paling ringkas untuk diberikan kepada si comel. Paling sesuai dijadikan sarapan atau menu minum petang anak kecil kita. Jom cuba.
SWEET POTATO CHEESE BALLS Menu petang Afeeya. Sedaap lemak-lemak manis gitu. Lembut sangat! Rasa cheese tu so yummy.
Bahan-bahan:
Keledek rebus -kukus hingga lembut
Cream cheese -potong dadu
3 sudu tepung gandum
Rebus dan steamkan keledek. Lenyekkan keledek hingga hancur.
Masukkan tepung gandum dan kacau rata hingga adunan boleh di bentuk. Tak perlu letak banyak-banyak tepung. Asal boleh bentuk je dah ok. Banyak sangat tepung nanti jadi keras.
Bentukkan keledek dan masukkan cheese yang dipotong dadu.
Bulat-bulatkan dan bolehlah goreng seperti biasa.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Anak-anak suka makan badam bersalut coklat, resipi yang dikongsikan ini cukup mudah. Ia ala-ala ferrero rocher yang menggunakan almonds nibs sebagai bahan utamanya.
Resipi yang dikongsikan oleh Intan Najwa Othman cuma guna dua bahan sahaja.
Ramai rupanya yang suka dengan almond nibs aka ferrero rocher homemade ni. Mama kongsi resipi kat sini ye. Boleh cuba buat sebab sangat mudah dan cuma pakai 2 bahan je.
Resipi dan tips ‘sure menjadi’ ada kat setiap gambar. Selamat bercoklat badam. Kalau nak guna resipi ni silakan. Saya halalkan untuk semua.
Resipi Ferrero Rocher Homemade
Bahan dan cara membuatnya:
Badam cincang dibakar atau disangai untuk bagi masak dan rangup. Ada jual kat kedai jual barang kek. Kuantiti agak-agak ikut naluri je.
Oh, tempoh bakar tu pun mama ikut sedap tangan nak pulas button oven je. Baca bismillah, insyaAllah tak hangus. Tapi realistik la. Janganlah set suhu 200 selama sejam pastu tawakal je. Kang takut jadi lada hitam pula.
Cairkan coklat masakan. Mama guna beryls milk coin. Kuantiti agak-agak juga. Rasa sedap hati kira on la tu. Kalau tak cukup kirim la kat tok laki suruh beli. Tapi make sure bgtau detail jenisnya. Takut salah beli kang hilang terus mood
Badam yang dah bakar/sangai tadi biarkan sejuk kejap. Biasanya sementara nak siap cairkan coklat tu badam dah cool down. Dah tak marah-marah sebab dah sejuk. Dah ok, terus rapatkan silaturahim dorang dalam 1 bekas. Gaul bagi mesra dan sejahtera.
**badam tu mesti bagi sejuk dulu sebab takut tak jadi ranggup lepas gaul dengan coklat.
Pastu masukkan dalam paper cup comel-comel tu. Kalau nak bubuh dalam tupperware sedebuk terus pun boleh. Boleh la feeling makan macam ceduk aiskrim bekas tu ha.
Oh ya, nak bagi korang tak gaduh dengan anak sebab makan comot abis kotor sofa, korang simpan jap dalam peti. 10 minit cukup. Lepastu keluarkan boleh la menikmatinya..
LEPAS 5-10 MINIT KELUARKAN DARI PETI, SIMPAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA. JANGAN RISAU, COKLAT TU TAKKAN CAIR KALAU DAH KERAS. Melainkan korang letak kat tempat panas la.
Jangan lupa diri sebab makan ni biasa tak ingat dunia. Tengok-tengok tinggal sarung je.. eh, dah habis..?
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Gelagat anak-anak yang sedang membesar sememangnya cukup menghiburkan dalam apa jua perkara. Malah ketika di dalam solat pun, gelagat anak-anak memang menghiburkan.