Semua orang harus mementingkan soal kesihatan, tambahan sekarang tular tentang virus-virus yang boleh mendatangkan maut. Oleh itu, jangan pandang ringan soal kebersihan. Kebanyakan penyebaran virus ini dapat dielakkan dengan apabila seseorang itu menjaga kebersihan diri.

Seperti yang dikongsikan oleh Dr Taufiq Razif di laman Facebooknya. Memandangkan isterinya seorang doktor perubatan, dia selalu pesan untuk kurangkan gun tangan jika mahu menyentuh tiga tempat ini:

IKLAN
Berapa Ramai Yang Dah Sentuh?

Ni gambar lif utama di hospital yang saya baru discaj semalam. Bayangkan berapa ribu jari yang sentuh butang lif ni setiap hari?

Dah la hospital ni memang tempat orang sakit. Lebih lebih lagi yang paling ditakuti sekarang yang ada Coronavirus. Kat Hospital saya bermalam semalam, siap ada tukang check suhu lagi di pintu utama sebab nak saring orang yang demam. Takutnya demam sebab Coronavirus ni lah.

IKLAN

Artikel Menarik: [Anak Kerap Mengadu Sakit Kepala, Mama Papa Kena Periksa Punca Sebenar Risau Memudaratkan]

Tutup Mulut Guna Tangan, Kemudian Pegang Itu Ini

Mereka yang ada Coronavirus ni akan batuk dan bersin. Mereka akan tutup mulut guna tangan. Tangan ni lah juga nanti mereka akan guna untuk sentuh barang barang di sekeliling mereka.

Isteri saya Medical Doctor tapi dia ni ada tabiat pelik sikit tau. Tiap kali dia sentuh butang lif, dia akan guna siku dia. Takpun dia guna tisu. Mula mula saya ingat dia OCD ke apa. Rupanya sekarang saya baru tahu, apa yang dia buat selama ni adalah benda yang betul.

Dia pesan, kurangkan guna tangan kalau nak sentuh 3 tempat ni : tombol pintu (terutamanya pintu toilet), butang lif (terutamanya di hospital) dan barang barang yang dikongsi bersama.

Aah la. Tangan kita ada kelenjar peluh dan kelenjar minyak/sebum yang mengekalkan kelembapan pada tangan supaya tak merekah tapi benda ni juga yang akan perangkap kuman pada tangan kita bila kita guna tangan kita untuk tutup mulut masa batuk dan juga bersin.

Virus & Bacteria Are Real!

Dan tangan tu lah nanti yang akan sentuh dan sebar kuman ke mana mana. Anak saya Aisha Soolihah pun sekarang tengah berhingus hijau sebab dia pergi jilat kerusi. Jilat pulak bahagian kerusi yang orang letak tangan tu. Allahu. Menjerit isteri saya semalam nak halang dia jilat tapi budak budak ni memang laju daripada kita.

Artikel Menarik: [Anak Mengadu Gatal & Naik Bintik Merah, Ingatkan Ruam Rupanya Kudis Buta]

Apa pun, inilah ikhtibar untuk kita semua. Virus and bacteria are real tuan puan semua. Amal dan ajarkan tips yang isteri saya ajar ni pada semua ya.

– Taufiq Razif –