“Ibu, tangan abang gatal-gatal lah. Lepas tu ada bintik-bintik merah. Kenapa ni?”…..

Sebagai ibu, adakah anda boleh mengagak kondisi anak anda ini? Semasa berada di rumah, tidak pula anak anda mengalami keadaan sebegini, tetapi lain pula sejak dia tinggal di asrama.

Anak Mengadu Gatal & Naik Bintik Merah, Ingatkan Ruam Rupanya Kudis Buta

Anda masih keliru? Baca penerangan mengenainya di bawah ini.

Kudis buta?
Ya, kondisi yang sedang anak anda alami adalah satu keadaan yang disebut sebagai kudis buta, atau nama lainnya, scabies. Ia adalah satu serangan kulit yang disebabkan oleh sejenis hama, Sarcoptes scabiei.

Untuk pengetahuan semua, hama ini boleh tinggal di dalam kulit dengan tempoh beberapa bulan jika ia tidak dirawat.

Bagaimana hama ini boleh membiak? Ia membiak dan ‘menggali’ di atas permukaan kulit anda lalu menghasilkan telur di dalam lubang kulit tersebut. Kulit akan memberikan reaksi terhadap hama dan sisa hama ini. Inilah yang akan menyebabkan rasa gatal-gatal dan terbentuknya ruam merah pada kulit tersebut.

Anda tidak akan dapat lihat hama dengan mata kasar, tetapi anda boleh melihat kesan kehadirannya melalui pembentukan ruam dan kegatalan.

Adakah kudis buta boleh berjangkit?
Ya, malah ia amat mudah untuk menjangkiti individu lain. Hanya melalui sentuhan fizikal dengan individu yang dijangkiti, anda mungkin akan mendapat kudis ini dengan amat mudah. Selain itu, ia juga mudah dijangkiti melalui pakaian, perabot dan juga tempat tidur.

IKLAN

Oleh sebab itu, pelajar yang tinggal di asrama amat mudah untuk dijangkiti dengan kudis buta. Sentuhan fizikal dan perkongsian bantal atau tilam menjadi punca mengapa ia mudah menjangkiti pelajar-pelajar lain di asrama.

Anak Mengadu Gatal & Naik Bintik Merah, Ingatkan Ruam Rupanya Kudis Buta

Simptom-simptom jika mengalami kudis buta
Pada awal pendedahan terhadap kudis buta, ia mungkin akan mengambil masa sehingga 6 minggu untuk simptom-simptom jangkitan ini muncul. Walau bagaimanapun, bagi individu yang pernah dijangkiti kudis buta sebelum ini, simptom-simptom biasanya akan muncul dengan lebih cepat.

Simptom-simptom bagi kudis ini termasuklah ruam dan kegatalan melampau yang akan menjadi lebih teruk pada waktu malam. Menggaru secara berterusan pada kawasan yang dijangkiti akan menyebabkan jangkitan luka. Sekiranya ini berlaku, rawatan tambahan dengan antibiotik untuk jangkitan kulit akan digunakan. Antara kawasan yang biasanya dijangkiti dengan kudis buta dalam kalangan kanak-kanak dan individu dewasa ialah:

-Pergelangan tangan
-Siku
-Ketiak
-Puting
-Zakar
-Pinggang
-Punggung
-Kawasan di celah-celah jari

Ruam yang berlaku akan mempunyai bintik-bintik kecil atau ketulan di bawah kulit seperti ketulan jerawat.

IKLAN

Apakah rawatan yang tersedia bagi merawat kudis buta ini?

kudis buta
Bagi menghapuskan serangan hama ini, rawatan biasanya menggunakan salap, krim dan losyen seperti permethrin dan ivermethrin melalui preskripsi doktor. Anda juga mungkin perlu mengambil sesetengah jenis ubat-ubatan.

Doktor mungkin akan menyuruh anda untuk menggunakan ubat-ubatan ini pada waktu malam, iaitu pada waktu hama ini berada dalam keadaan yang paling aktif. Ubat-ubatan yang disapu boleh dibasuh pada waktu pagi keesokan harinya. Anda mungkin perlu menyapu ubat-ubatan ini secara berulang selama tujuh hari.

Doktor juga mungkin akan memberikan ubat-ubatan tambahan bagi membantu memberikan kelegaan terhadap simptom-simptom yang kurang menyenangkan. Antara ubat-ubatan tersebut ialah:

-Antihistamin seperti piriton atau losyen pramoxine untuk mengawal kegatalan
-Antibiotik bagi membunuh sebarang jangkitan yang terjadi hasil daripada penggaruan berterusan pada kulit
-Krim steroid untuk memberikan kelegaan terhadap pembengkakan dan kegatalan

IKLAN

Bagaimana untuk mencegah kudis buta?
Cara terbaik bagi menghindari jangkitan kudis buta adalah dengan mengelakkan sebarang hubungan secara fizikal dengan individu yang dijangkiti. Selain itu, elakkan juga perkongsian pakaian dan juga tilam yang telah digunakan oleh individu yang dijangkiti kudis buta.

Cuci pakaian anda dengan menggunakan air panas yang memiliki suhu sekitar 50 darjah Celsius. Begitu juga dengan tilam, sarung tilam, sarung bantal, bantal dan tuala mandi anda. Sekiranya tilam anda terlalu besar dan berat untuk dicuci, anda boleh memvakumnya dengan menggunakan penyeduk habuk vakum. Setelah selesai, buang beg vakum tersebut dan cuci vakum dengan menggunakan cecair peluntur dan juga air panas.

Berapa lamakah hama ini boleh bertahan hidup?
Untuk pengetahuan anda juga, hama kudis buta ini boleh hidup pada tubuh manusia dengan tempoh sehingga dua bulan. Sekiranya ia disingkirkan daripada tubuh manusia, ia masih boleh hidup sekitar tiga atau empat hari lagi sebelum ia mati.

Walaupun anda telah mendapatkan rawatan, anda masih boleh mengalami ruam atau kegatalan selama beberapa minggu. Ini kerana, walaupun hama tersebut telah mati, telur dan sisanya masih berada pada kulit anda.

Jika anak anda yang tinggal di asrama mengadu gatal-gatal pada kulit dan mempunyai ruam, bawanya berjumpa dengan doktor bagi mendapatkan rawatan yang sepatutnya.

Walaupun kes kudis buta ini kerap berlaku di asrama sekolah, ini tidak bermakna bahawa anda yang tinggal di rumah tidak terlepas daripada jangkitan ini. Anda masih berpotensi untuk mendapat jangkitan daripada individu lain yang berada di sekitar anda, terutamanya di kawasan tumpuan awam.

Apa yang paling penting, sentiasa mengamalkan kebersihan diri untuk mengelakkan sebarang jangkitan penyakit berjangkit.

Sumber: Hello Doktor

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI