Selepas empat bulan mendapatkan rawatan sehingga ke London, England bagi membuang ketumbuhan dalam mulutnya, Ainul Mardhiah Ahmad Safiuddin yang berusia 13 bulan akhirnya pulang semula ke rumahnya di Taman Ayer Molek.

Ainul Mardhiah yang sebelum ini menderita penyakit sel kanser mulut Germ Cell Tumor bersama ibu bapanya, Ahmad Safiuddin Ahmad Razak, 24, dan Nurul Erwani Zaidi, 23, dibenarkan pulang dari Hospital Melaka sehari selepas dipindahkan dari Hospital Kuala Lumpur.

Menurut Ahmad Safiuddin, sejak pembedahan itu, anaknya menunjukkan perkembangan positif termasuk berat badan bertambah dari 2.3 kilogram (kg) kepada 3.8kg selain memberikan tindak balas terutama apabila namanya dipanggil dan mula pandai bermain.

Dalam proses menyesuaikan diri di rumah

Katanya, apa yang berlaku segalanya dengan keizinan ALLAH SWT yang memanjangkan usia permata hatinya dan yakin segala perkembangan anaknya termasuk meniarap dan sebagainya akan berlaku namun ia memerlukan masa.

“Malam tadi Ainul Mardhiah tidur lena dan dalam proses menyesuaikan diri di rumahnya sendiri.

“Alhamdulillah syukur, beberapa bulan pelbagai risiko yang dilalui kami akhirnya dapat pulang ke rumah,” katanya ketika ditemui di kediaman mereka di sini hari ini.

Titikberatkan aspek kebersihan elak jangkitan kuman

Ahmad Safiuddin berkata, anaknya akan mendapatkan rawatan susulan di Hospital Melaka dan menggunakan bantuan mesin oksigen kerana belum dapat menelan air liur dengan baik.

Tambahnya, memandangkan anaknya belum pulih sepenuhnya, dia dan isteri perlu menitikberatkan aspek kebersihan dengan kerap kali mencuci tangan dan mandi.

Menurutnya, dia juga memohon maaf dan meminta orang ramai memahami dengan tidak mendukung anaknya sekiranya bersua atas faktor kesihatan.

“Kami tahu ramai yang mengambil berat tentang Ainul Mardhiah dan mahu mendukungnya namun kami harap masyarakat faham, bukan kami menghalang atau sombong tapi kesihatan Ainul Mardhiah perlu menjadi keutamaan.

“Terima kasih rakyat Malaysia tidak kira bangsa membantu anak kami sehinggakan berjaya menjalani pembedahan,” katanya.

Sebelum ini, ketumbuhan seberat 200 gram di mulut bayi itu berjaya dibuang pada 10 Jun lalu selepas menjalani pembedahan selama lima jam.

Pembedahan itu dilaksanakan oleh sekumpulan pakar bedah dan bius diterajui Ketua Unit Craniofacial hospital berkenaan, Prof David Dunaway.

Penderitaan Ainul Mardhiah juga mendapat perhatian orang ramai yang menyumbang sehingga RM4 juta bagi membolehkan bayi itu diterbangkan ke London untuk menjalani pembedahan.

Hasrat Bawa Ainul ke Tanah Suci jika Allah izinkan

Sementara itu, di Facebook Ahmad Safiuddin, kedua ibu bapa Ainul berhasrat untuk bawa Ainul ke Tanah Suci jika Allah mengizinkan mereka sampai ke sana.

Hanya hasrat dan impian kami. InshaAllah, jika Allah SWT izin dan Ainul sihat dan doktor sahkan ainul 100% sihat dan selamat, maka kami akan pergi ke sana.

Tapi bukan lah dalam masa terdekat ataupun tahun ini. Keutamaan sekarang adalah Ainul Mardhiah. Walaupun Ainul sudah balik, tapi Ainul perlu sering ke hospital untuk rawatan susulan (Follow up)

Masih banyak lagi perkara yang Ainul perlu tempuhi. Ya, jauh lagi jalan Ainul ini tuan/puan.

Bukan selesai pembedahan, terus habis segala rawatan. Tapi ada lagi beberapa perkara yang ainul perlu jalani selepas ini.

Alhamdulillah, Ainul kekal sihat sehingga hari ini. Hasil doa dan kata semangat dari tuan/puan semua.

Saya dan isteri doakan tuan/puan semua dirahmati olehNya, dipermudahkan urusan, dilipatgandakan rezeki dan diberi kebahagiaan dunia akhirat. Amin!

Sumber: Sinar Harian; Kosmo & FB Ahmad Safiuddin