Setiap kali walid atau mama Ainul Mardhiah berkongsi gambar terbaru buah hati rakyat Malaysia semestinya ramai teruja. Bukan apa dari mula penderitaan Ainul diketahui oleh orang ramai, semua mendoakan yang baik-baik saja untuk si comel ini.

IKLAN

Selepas berjaya melalui pembedahan berisiko sekitar Jun tahun lalu, kini boleh dikatakan perkembangan Ainul sangat baik.

Siapa sangka di sebalik ujian besar yang dilalui seawal lahir, Allah aturkan perjalanan yang cukup indah untuk Ainul membesar.

Mula pandai nak suruh bawa berjalan

IKLAN

Melalui apa yang dikongsikan oleh walid Ainul, Ahmad Safiuddin, Ainul sekarang dah mula pandai nak minta di angkat dan di dukung untuk berjalan.

“Mungkin dia dah rasa penat berbaring sebelum ini dan selepas keadaannya makin baik dan Allah kurniakan kesihatan yang baik, pantang nampak orang datang dekat dengannya mesti akan hulurkan tangan minta kita angkat.

“Lagi satu bila dah angkat dan pangku, Ainul masih meronta-ronta seolah tidak selesa. Tapi bila kami semua mula memahami keadaannya, rupa-rupanya dia nak kita berdiri dan bawa dia jalan-jalan,” kongsi walid Ainul dengan penuh kegembiraan.

Bagaimanapun, Ahmad Safiuddin menambah memandangkan Ainul masih lagi bergantung kepada mesin oksigen, jadi amat terhad sikit untuk bawa Ainul jalan-jalan.

“Jika nak bawa dia jalan-jalan pun mesti kena ada mesin oksigen bagi memudahkan pernafasannya,” katanya.

Sebelum ini walid Ainul pernah memberitahu Pa&Ma, mesin oksigen fleksibel yang boleh dibawa ke mana-mana tu baterinya boleh bertahan dalam tempoh dua jam. Selepas itu terpaksa dicas semula.

“Jadi kena sentiasa bersedia kerana Ainul sekarang masih bergantung sepenuhnya pada mesin tersebut. Cuma bila dah dia betul-betul boleh menelan air liur sendiri dan paru-parunya beransur pulih, insya-Allah mesin oksigen itu dah tak perlu untuk Ainul,” jelasnya.

Sumber: Ahmad Safiuddin