Peluang mengerjakan haji tak datang selalu jika tak dijemput Allah SWT. Murahnya rezeki ibu mengandung, Datin Seri Nur Shahida Mohd Rashid dapat menjalankan ibadah haji sekali lagi pada tahun ini ketika dirinya sedang berbadan dua. Namun kehamilan tidak menghalang ibu kepada empat anak ini untuk mengerjakan ibadah haji dengan sempurna kali ini.

Isteri kepada jutawan kosmetik Datuk Seri Aliff Syukri ini sempat berkongsi pengalaman mengerjakan ibadah hajinya ketika berada di Tanah Suci Mekah.

Menerusi akaun Instagramnya, beliau memaklumkan keadaannya yang dibantu dengan pelbagai kemudahan ketika mengerjakan ibadah. Malah skuter menjadi pilihannya untuk melancarkan pelbagai urusan di sana. Jadi tiada masalah baginya yang sedang hamil.

“Banyak juga yang tanya larat ke saya tengah hamil jalan kaki lama-lama. Alhamdulillah jika tawaf saya masih boleh berjalan kaki mengelilingi Kaabah.

“Cuma ketika saie dari Safa ke Marwah saya naik skuter ni bawa sendiri. Satu orang 50 Riyal kat Masjidil Haram ni macam-macam kemudahan ada bagi mereka yang kurang berkemampuan.

Datin Seri Nur Shahida juga sempat berkongsi perjalanan hajinya yang bakal berangkat ke Arafah hari ini. Semoga dipermudahkan segala ibadah.

“Insya-Allah esok kami akan berangkat ke Arafah. Insya-Allah doa-doa sahabat/followers saya panjatkan di sana ketika masuk waktu wukuf.

“Insya-Allah doa di sana makbul kerana pintu langit terbuka. Sebanyak-banyak malaikat-malaikat turun ke bumi sehingga sebatang jarum x boleh jatuh ke bumi kata ustaz saya…begitulah hebat nya hari Arafah,” kongsinya.

Kredit Foto: @shahidadherbs