Copy of NEWBORN - 2020-06-03T131453.303

Berikut dikongsikan beberapa doa pilihan yang boleh diamalkan untuk memelihara diri dan keluarga agar sentiasa bahagia dan dilindungi.

Fitrah manusia inginkan keluarga yang penuh dengan kasih sayang dan cinta. Maka amalkanlah 7 doa pendekatan dan kebahagiaan keluarga ini yang dikongsi oleh saudara Muhammad Nizar .

Amalkan Doa Ini, Mohon Kecukupan Keperluan Rumah Tangga Dan 6 Lagi Doa Kebahagiaan Rumah Tangga
7 DOA-DOA PENDEKAT DAN KEBAHAGIAAN KELUARGA

DOA 1: MOHON KECUKUPAN KEPERLUAN RUMAH TANGGA

حَسۡبِيَ ٱللَّهُ لَآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَۖ عَلَيۡهِ تَوَكَّلۡتُۖ وَهُوَ رَبُّ ٱلۡعَرۡشِ ٱلۡعَظِيمِ

“Cukuplah bagiku Allah.Tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepadaNya aku berserah diri, dan Dialah yang mempunyai Arasy yang agung” (Surah al-Tawbah 129: 9)

DOA 2: PELEMBUT HATI

طه (1) مَاۤ أَنزَلۡنَا عَلَیۡكَ ٱلۡقُرۡءَانَ لِتَشۡقَىٰۤ (2) إِلَّا تَذۡكِرَةࣰ لِّمَن یَخۡشَىٰ (3) تَنزِیلࣰا مِّمَّنۡ خَلَقَ ٱلۡأَرۡضَ وَٱلسَّمَـٰوَ ٰ⁠تِ ٱلۡعُلَى (4) ٱلرَّحۡمَـٰنُ عَلَى ٱلۡعَرۡشِ ٱسۡتَوَىٰ (5)

IKLAN

“Taa’ Haa. Tiada Kami turunkan al-Quran keatasmu supaya engkau menanggung kesusahan. Melainkan peringatan bagi orang yang takut kepada Tuhannya. Penurunan daripada Tuhan yang mencipta bumi ini dan langit yang tinggi. Tuhan yang Maha Pemurah, berkuasa di atas Arasy” (Surah Taha 20: 1-5)

DOA 3: MOHON KEDIAMAN YANG BAIK

رَّبِّ أَدۡخِلۡنِی مُدۡخَلَ صِدۡقࣲ وَأَخۡرِجۡنِی مُخۡرَجَ صِدۡقࣲ وَٱجۡعَل لِّی مِن لَّدُنكَ سُلۡطَـٰنࣰا نَّصِیرࣰا

“Wahai Tuhanku! Masukkanlah aku ke dalam urusan agamaku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah aku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia. Berikanlah kepadaku dari sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku” (Surah al-Isra’ 17: 80)

DOA 4: MOHON BIMBINGAN

IKLAN

رَبَّنَآ ءَاتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحۡمَةٗ وَهَيِّئۡ لَنَا مِنۡ أَمۡرِنَا رَشَدٗا

“Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan agama kami” (Surah al-Kahfi 18: 10)

DOA 5: ZIKIR WAKTU SUSAH

لَّآ إِلَٰهَ إِلَّآ أَنتَ سُبۡحَٰنَكَ إِنِّي كُنتُ مِنَ ٱلظَّٰلِمِينَ

IKLAN

“Tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri” (Surah al-Anbiya’ 87: 21)

DOA 6: MOHON PASANGAN DAN ZURIAT YANG SOLEH DAN SOLEHAH

رَبَّنَا هَبۡ لَنَا مِنۡ أَزۡوَٰجِنَا وَذُرِّيَّٰتِنَا قُرَّةَ أَعۡيُنٖ وَٱجۡعَلۡنَا لِلۡمُتَّقِينَ إِمَامًا

“Wahai Tuhan kami, anugerakanlah kepada kami daripada isteri-isteri dan zuriat keturunan kami sebagai penyejuk hati kami, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang bertaqwa” (Surah al-Furqan 25: 74)

DOA 7: MOHON DIRI DAN KETURUNAN TERGOLONG DALAM KALANGAN ORANG YANG MENDIRIKAN SOLAT

رَبِّ ٱجۡعَلۡنِي مُقِيمَ ٱلصَّلَوٰةِ وَمِن ذُرِّيَّتِيۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلۡ دُعَآءِ

“Wahai Tuhanku! Jadikanlah aku orang yang mendirikan solat dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku” (Surah Ibrahim 14: 40)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI