Anak dah masuk 1 tahun tapi masih belum boleh bercakap, tiada perkataan yang keluar dari mulut si comel? Patut ke mama risau? Apa yang boleh mama lakukan untuk membantu si comel?

Ada beberapa tip yang dikongsi oleh Aishah Kassim Academy, Pakar Pertuturan yang boleh dijadikan panduan untuk ibu bapa.

“Ambil Toys, Letak Pasir” Latih anak Ikut Arahan 2 Bahagian. Antara Tip Stimulasi Bahasa Anak

8 Tips Stimulasi Bahasa Untuk Kanak-kanak.

1) Gunakan Kata Kerja Untuk Diikuti.
Sebagai contoh: duduk, lompat, jalan, berhenti, makan.

2) Nyanyi Lagu Yang Terdapat Kata Kerja/ Kata Nama
Lagu yang biasa digunakan: “If you’re happy and you know it”, “Pak Mamat Ada Kebun” dan lain-lain lagi.

IKLAN

3) Bermain Sorok-sorok Menggunakan Barang.
Biar anak anda nampak objek tersebut, dan nyorokkan dengan dia melihat. Sebagai contoh, tunjukkan epal, sebut “epal” dan nyorokkan di belakang kerusi dengan dia melihat. Kemudian bertanya, “mana epal?”. Teruskan permainan dengan menyorokkan epal tersebut tanpa dia melihat, tetapi sedikit terkeluar supaya dia tahu di mana untuk mencarinya.

4) Membuat Buku Skrap
Konsepnya seperti flashcard, ibubapa boleh jadikan aktiviti ini sebagai aktiviti bersama. Tunjukkan anak gambar sesuatu objek, ulang beberapa kali kepadanya sehingga dia boleh menyebut, dan tampalkannya di dalam buku skrap. Di kala masa lapang, ibubapa boleh menggunakan buku skrap ini untuk refresh dan menguatkan ingatan anak-anak terhadap objek tersebut.

5) Latih anak Ikut Arahan 2 Bahagian
Sebagai contoh: “ambil botol, letak sini”, “kayuh basikal, parking sini”, dan lain-lain lagi.

IKLAN

6) Latih Anak Untuk Menggunakan Perkataan Apabila Dia Mahukan Sesuatu.
Sebagai contoh sekiranya anak anda mahu biskut, tetapi dia hanya sebut “nak” dan tunjuk ke arah biskut, anda boleh ambil biskut itu dan pegang. Sebut “biskut” sehingga dia ulang, dan baru berikan biskut kepadanya.

7) Panjangkan Perkataan.
Sekiranya anak anda meminta biskut dengan berkata “biskut”, anda boleh panjangkan lagi menjadi “biskut coklat”. Dengan mendengar perkataan lebih panjang akan membantu mereka untuk menggunakan perkataan tersebut di masa hadapan.

8) Ajar Bahagian Badan & Kepunyaan.
Boleh gunakan ayat seperti “hidung mama”, “mulut adik”, “kaki ayah”, dan lain-lain lagi. Kemudian boleh bertanya dengan menunjukkan ke arah anggota badan tersebut; “kaki adik ke ni?”, “kaki mama mana?”, atau “mama nak makan kaki adik!” sambil cuba menggigit kaki mereka.

IKLAN

Kesimpulannya, anak-anak lebih mudah mengingati dan belajar jika kita menggunakan kaedah kondusif buat mereka iaitu bermain. Anak-anak lumrahnya untuk bermain, dan kita boleh menjadikan semua permainanan kepada sesi pembelajaran yang seronok dan menarik bagi mereka.

Biarkan mereka bermain dan selamat mencuba!

Kredit:Aishah Kassim

“Ambil Toys, Letak Pasir” Latih anak Ikut Arahan 2 Bahagian. Antara Tip Stimulasi Bahasa Anak

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI